Csajok Magazin

Idilli helyszín a Vizek városában

Tata nem véletlenül osztozik Győrrel és Gyulával a vizek városa címen.

Az Öreg-tó promenádján végigsétálva felfedezhetjük a mintegy félezer éves múltra visszatekintő Tatai várat, mely egyben otthont ad a Kuny Domokos Múzeum sokszínű tárlatának. Megtekinthetőek itt a római korból megmaradt tárgyi emlékek, középkori faragott oltár- és sírkövek, a 18. századi főúri életet bemutató festmények és használati tárgyak, valamint a több évszázadon át működött tatai kézműves céhek mementói is. Fazekasok és molnárok, csizmadiák és szűcsmesterek hasznosították a tó körül összefutó vízfolyások erejét, ennek tanúbizonyságai a város számos pontján fellelhető műemlék vízimalmok.
A várat elhagyva a Fellner Jakab tervei alapján épült későbarokk Esterháy-kastély következik, melyet díszes belső terei és szentimentális kertje tesznek egyedi látnivalóvá. A tópart szinte bármely pontjáról látható az Eötvös József Gimnázium és Kollégium dombtetőre épült impozáns épülete. A promenádot a lovarda zárja, ám aki kedvet kap hozzá, a kiépített úton körbe is sétálhatja a Öreg-tavat.
Az Esterházy család munkájának köszönhető a Cseke-tó partján létrehozott Angolpark is. A ligetet zömmel platánfák és szomorúfüzek alkotják, ideális helyszínt kínálva romantikus esti sétákhoz.
A vízfolyások és tavak mellett a környéken feltörő számtalan forrás is méltán híres. Ezek egyikére települt a Fényes Fürdő, melynek medencéit enyhén szénsavas, 21-22 fokos termálvízzel töltik fel. A természeti látványosságok iránt érdeklődöket a nemrégiben átadott Fényes Tanösvény várja. A 18 állomással rendelkező ökoturisztikai útvonal interaktív módon mutatja be a fürdő területének természeti kincseit, élővilágát.
Ideális választás lehet a HOTEL KISS**** négycsillagos szálloda azok számára, akik szállást keresnek a Budapesttől mindössze egyórányira fekvő idilli barokk kisváros felfedezéséhez. A csendes, nyugodt, családi házas környezetben elhelyezkedő hotel félúton található a belváros és a vasútállomás között, így gyalogosan vagy bérelt kerékpárral is könnyen, gyorsan megközelíthetőek a turisztikai látványosságok. A szálloda Borostyán Éttermében a magyaros ételekre helyezik a hangsúlyt, melyekhez a tulajdonos Kiss János saját pincészetéből szolgálnak fel borokat. A szolgáltatások között megtalálható beltéri és kültéri medence, jacuzzi, finn- és infraszaunák, gőzkabin, valamint igény esetén masszázs. A gyermekeket a játszószoba valamint a kerti játszótér és a kültéri sakk szórakoztatják.
Jó döntés a HOTEL KISS**** azoknak is, akik konferenciához vagy céges rendezvényhez, esküvőhöz vagy más családi eseményhez keresnek alkalmas helyszínt a főváros vonzáskörzetében: öt különböző méretű, jól felszerelt konferencia terem közül választható ki a legoptimálisabb. A szálloda kertje polgári szertartás helyszínéül szolgálhat, a Borostyán Étteremben pedig akár 160 fő is vendégül látható. Az Ászár-Neszmélyi borvidék kiváló szőlőfajtáiból készíti borait a tulajdonos, Kiss János Pincészete, így az itt töltött idő akár borkóstolóval is egybeköthető.
Tatát nem csak az épített látványosságok teszik vonzóvá, hanem az egész évben bőséges programkínálat is. Június közepén rendezik meg hazánk egyik legnagyobb összművészeti rendezvényét, a Víz, Zene, Virág Fesztivált. Ezt követi augusztusban a Barokk Fesztivál, majd ősszel az Öreg-tavi Nagy Halászat és a Tatai Vadlúd Sokadalom.
Tavasszal a Szent György Napi Lovasünnep és a Tatai Patara Török Kori Történelmi Fesztivál nyitják a programok sorát, a nyarat pedig a magyar népi kultúrát bemutató népművészeti fesztivállal, a Tatai Sokadalommal köszönti a város.
Nem meglepő tehát, hogy Tata az év bármely szakaszában tartalmas kikapcsolódás helyszíne lehet. Mindenképpen érdemes ide legalább egyszer ellátogatni!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top