Csajok Magazin

Hogyan válasszunk gyerekülést

Minden Európában forgalomba hozott gyermekülésnek meg kell felelnie az ECE R44/03 vagy 04 jelű direktívának, bárhol is gyártották azt.

Az 1995-től érvényes szabvány részletesen előírja azokat a paramétereket, amelyeknek meg kell felelnie a különböző kategóriákba sorolt gyermekvédő berendezéseknek, pontosan rögzítve a vizsgálati módszereket és a minősítéseket. Erre azért van szükség, hogy a vizsgálatok összehasonlíthatók és rekonstruálhatók legyenek.

A minősítés legfontosabb eleme a dinamikus vizsgálat, amit erre a célra épített próbapadon, próbabábúval hajtanak végre. A két legfontosabb adat, amit mérnek, az a fej legnagyobb vízszintes elmozdulása és a mellkas gyorsulása. A modellezett frontális ütközést 50 km/h sebességgel hajtják végre és ebben az esetben a testre 20-28g lassulás hat. Ezután egy 30 km/h-s hátulról történő ütközést imitálnak, amikor a test lassulása 10-14 g. Minden ülést, amely teljesítette az előírásokat egy narancssárga érvényesítő címkével kell ellátni, amely a következő információkat  tartalmazza: Felül szerepel rajta az ECE norma száma, alatta az „universal” kifejezés mutatja, hogy az ülés minden autótípushoz használható. (lehetne „semi-universal” vagy „specific” is értelemszerűen típus specifikus üléseknél). A címkén fel kell tüntetni a testsúly határokat is a szabványnak megfelelően. A körben lévő nagy „E” betű melletti szám arra az országra utal, ahol a minősítést elvégezték. Alatta a megfelelést azonosító számsor található, amely 03-al, vagy 04-el kezdődik attól függően, hogy az ülés melyik verziónak felel meg.

Mi a különbség az ECE R44/03 és a 04 verzió között?

<$580+www.neobaby.hu$>Ami az ülések műszaki paramétereire vonatkozó előírásokat illeti, azok teljesen megegyeznek. Tehát nyugodtan vásárolható 03-as minősítési jellel ellátott ülés, ez csupán annyit jelent, hogy egy régebben bevizsgált típusról van szó. A 04-es verzió, amely 2005 óta van érvényben, a vizsgálati mintavételre és a gyártás körülményeire vonatkozóan tartalmaz új előírásokat. A 03-as verzió szerint elég volt a gyártás megkezdése előtt a prototípusokat bevizsgálni. Ez az előírás változott meg úgy, hogy le kell gyártani egy minimum 50, maximum 5000 db-ból álló sorozatot és a közülük véletlenszerűen kiválasztott 5 db mintát vetik alá a dinamikus vizsgálatoknak. A gyártónak továbbá rendelkeznie kell ISO 9002-es minősítéssel.

Az ECE R44/04-es direktíva részletes, szinte mindenre kiterjedő szabályozást tartalmaz, ugyanakkor nagy hiányossága, hogy nem követeli meg az oldalütközés elleni védelmet.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top