Csajok Magazin

Hízókúra

Fogpiszkáló alkatú, vézna, sovány, nádszálvékony, csont és bőr. Többnyire így szokták jellemezni azokat a személyeket, akikre ráférne néhány plusz kiló.

Sok lány szenved attól a problémától, hogy bármit eszik, a súlya nem változik. Tudom, akik nem küzdenek ilyen gonddal, azt hiszik, hogy micsoda mázlisták ezek a hölgyek. Hiszen bármikor bármit megehetnek, nem kell számolgatniuk a kalóriákat, és lelkiismeret-furdalásuk sincs, ha éjjel csemegéznek egy kicsit a konyhában.

Az elhízást nem pusztán esztétikai ficamnak tekintik, hanem a krónikus betegségek közé sorolják. Ugyanakkor a soványságot nem szabad összetévesztenünk az anorexiával. Mielőtt valaki nagy hízókúrába kezdene, nem árt kiderítenie, hogy a soványság hátterében pszichés alapú vagy genetikai, szervi okok állnak. A média hatásának és korunk szépségideáljának köszönhető, hogy a fogyókúrákról jóval többet olvashatunk, mint a hízókúrákról.

A tévhitekkel ellentétben a soványság éppen olyan rossz lehet, mint a kövérség. Hízókúrát nem ajánlott bárkinek elkezdeni, csak abban az esetben, ha az illetőnek nincsenek komolyabb emésztési problémái és egészséges, mivel a hizlaló ételek javarészt nehezen emészthetők, ráadásul a koleszterinszintet is jócskán megemelik.

A leghizlalóbb élelmiszerek a következők: lisztet tartalmazó ételek, kenyér és péksütemények, a sült és főtt tésztaféleségek, az olajos magok, olaj, dió, mandula, aszalt gyümölcsök, szilva, szőlő, banán, mák, cukorból készült édességek, csokoládé, tejszín, tejföl, vaj, zsíros sajt és zsíros felvágottak, füstölt kolbász, tepertő, zsíros marha- és sertéshős, bőrös kacsa- és libahús, kövér sonka, de a sor vég nélkül folytatható.

A hízókúrának vannak bizonyos feltételei a súlygyarapodás érdekében. Ezek éppen azok a szabályok, melyeket egy fogyókúrázónak el kell kerülnie, vagyis:

– Tartsunk pót-vacsorát közvetlenül lefekvés előtt. A menü lehet bármilyen édesség vagy süteményféleség, tejszínhabos kakaó, túrókrém cukorral és tejszínnel stb.

– Napközben és Tv-nézés közben is bármit nassolhatunk, amit megkívánunk: süteményt, csokoládét, diót, mogyorót stb.

– A legfontosabb a hízókúránál, hogy ne csak napi háromszor étkezz, hanem legalább(!) ötször. Egyél rendszeresen, lehetőleg azonos időben.

Ha az étel mennyiségét nem tudod növeli egyik napról a másikra, hasznos, ha a „dúsítással” próbálkozol. Fehérjebevitelkor adhatsz az ételhez tojást, sajtot, tejport, májat, de kipróbálhatod a fehérjében gazdag tápszereket is. Tejfölt, tejszínt, vajat vagy margarint illetve majonézt alkalmazz, ha a zsiradékok mértékét akarod növelni. Reggelinél vagy uzsonnánál fogyasztunk általában kenyeret, kekszeket, ezek a szénhidrátokat táborát erősítik. Ide tartozik például a méz a cukor és a liszt is.

Ne feledkezzünk meg az ivásról sem! Fontos a napi másfél-két liter víz bevitele, de például a kakaó, a turmixok, a karamell ital és a gyümölcslevek is segíthetnek a hízásban. (De nem a cukros, szénsavas üdítők!)

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top