

Az elhízást nem pusztán esztétikai ficamnak tekintik, hanem a krónikus betegségek közé sorolják. Ugyanakkor a soványságot nem szabad összetévesztenünk az anorexiával. Mielőtt valaki nagy hízókúrába kezdene, nem árt kiderítenie, hogy a soványság hátterében pszichés alapú vagy genetikai, szervi okok állnak. A média hatásának és korunk szépségideáljának köszönhető, hogy a fogyókúrákról jóval többet olvashatunk, mint a hízókúrákról.
A leghizlalóbb élelmiszerek a következők: lisztet tartalmazó ételek, kenyér és péksütemények, a sült és főtt tésztaféleségek, az olajos magok, olaj, dió, mandula, aszalt gyümölcsök, szilva, szőlő, banán, mák, cukorból készült édességek, csokoládé, tejszín, tejföl, vaj, zsíros sajt és zsíros felvágottak, füstölt kolbász, tepertő, zsíros marha- és sertéshős, bőrös kacsa- és libahús, kövér sonka, de a sor vég nélkül folytatható.
A hízókúrának vannak bizonyos feltételei a súlygyarapodás érdekében. Ezek éppen azok a szabályok, melyeket egy fogyókúrázónak el kell kerülnie, vagyis:
– Tartsunk pót-vacsorát közvetlenül lefekvés előtt. A menü lehet bármilyen édesség vagy süteményféleség, tejszínhabos kakaó, túrókrém cukorral és tejszínnel stb.
– Napközben és Tv-nézés közben is bármit nassolhatunk, amit megkívánunk: süteményt, csokoládét, diót, mogyorót stb.
– A legfontosabb a hízókúránál, hogy ne csak napi háromszor étkezz, hanem legalább(!) ötször. Egyél rendszeresen, lehetőleg azonos időben.
Ne feledkezzünk meg az ivásról sem! Fontos a napi másfél-két liter víz bevitele, de például a kakaó, a turmixok, a karamell ital és a gyümölcslevek is segíthetnek a hízásban. (De nem a cukros, szénsavas üdítők!)