Csajok Magazin

Hidegre tett sérülések

Húzódások, zúzódások és ficamok kezelése a hűtés erejével

Bárki félreléphet…

A sportsérülések előkelő helyen szerepelnek a mozgásszervi sérülések listáján, és ezen a téren különösen veszélyeztettek a tapasztalatlan,

kezdő sportolók és a magukat régi formában elképzelő újrakezdők.

Sérülést azonban nem csak sportolás során lehet szerezni! A baj bárhol és bárkivel megtörténhet. Otthon, munkahelyen, túrázás és kirándulás alatt is keletkezhetnek kisebb-nagyobb zárt sérülések. Meghúzódhat, zúzódhat vagy kificamodhat a boka, a térd, a csukló vagy egyéb ízület.

„Sérüléstan”: a húzódás, a zúzódás és a ficam

Húzódás során az izmok a túlzott megterhelés hatására tartósan összehúzódnak, görcsbe rándulnak. Mindehhez elég egy elhibázott mozdulat, amit követően hirtelen az izomláznál jelentősebb fájdalom lép fel; emellett izommerevség és gyulladás is tapasztalható.

Zúzódás általában valamilyen külső erőbehatásra (pl. ütés, rúgás) keletkezik, és az izomrostkötegek szerkezetének kisebb-nagyobb mértékű roncsolódásával jár. Szemmel látható vörösödés és lila foltok jönnek létre, és jelentős fájdalmat érez a mozgásában is korlátozottá vált sérült.

Ficam esetén a túlzott erőbehatás következtében az ízületi fej elhagyja az ízületi árkot, és az ízületi szalagok megsérülnek. A ficam ízületi merevséggel és intenzív fájdalommal jár. A sérült tájék dagadt és véraláfutásos, sok esetben szabad szemmel látható az érintett terület deformálódása. Első teendő az elmozdult ízvégek helyretétele és a sérült szalagok helyreállítása, ha kell, akkor műtéti úton.

Ha már megtörtént a baj, szakszerűen kell cselekednünk!

Mit lehet tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk a későbbi károsodást? Hogyan segíthetjük elő a gyógyulást, vagy egyszerűen csak mit tehetünk azért, hogy kevesebb fájdalmat kelljen átélnünk addig, amíg eljutunk az orvoshoz?

A teendők 4 tanács formájában foglalhatók össze. A könnyebb megjegyzés érdekében az angol és a német nyelvterületen is születtek betűszavak. A németeknél mint PECH-szabály, az angoloknál mint RICE-szabály ismert az, hogy mit kell tenni húzódás, zúzódás vagy ficam esetén.

 PECHRICEMi a teendő?
1P (Pause)R (Rest)Szünetet tartani a további fizikai megterhelést illetően
2E (Eis)I (Ice)Hűteni kell az érintett területet
3C (Compression)C (Compression)Elasztikus kötéssel kell ellátni a sérült testrészt
4H (Hochlagern)E (Elevate)Emelt pozícióban, felpolcolva, nem pedig lógatva kell tartani a sérült testrészt
  1. táblázat: A németeknél PECH-, az angoloknál RICE-szabály néven ismert teendők húzódás, zúzódás és ficam esetén.

Miért érdemes hűteni a sérült testrészt?

  • A hideg lassítja az agynak küldött fájdalom-üzeneteket, így fájdalomcsillapító hatású.
  • A hideg szűkíti a gyulladás miatt kitágult és áteresztővé vált ereket. Az érösszehúzódást követően az erekből való folyadék-kiszivárgás csökken, a duzzanat lohadni kezd.
  • A hideghatás hozzájárul a vérömlenyek kialakulásának a megelőzéséhez.
  • Ha “csak” hideget adunk a fájó testrésznek, akkor nem kell számolni a szintetikus hatóanyagú gyógyszerek jelentette mellékhatásokkal.

 

Hogy hűthető hatásosan az érintett testrész?

A „hidegterápia” akkor hatékony, ha az gyorsan és jelentősen csökkenti a bőr hőmérsékletét. Erre a célra a vizes zsebkendő vagy a nedves konyharuha kevésnek bizonyul.

Érdemes speciális, optimális méretű, a hűtendő testrészhez könnyen illeszkedő gélpárnát alkalmazni.

A DermaPlast® ACTIVE HOT/COLD Hideg/Meleg gélpárna a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban is lehűthető, és „készenlétben” tartható. Szükség esetén a hideg gélpárna a hozzá tartozó tokba helyezve szalag és tépőzár segítségével a hűtendő testrészre könnyedén ráilleszthető.

Hidegterápia során körülbelül 15 perc alatt a bőr hőmérsékletének az átlagos 34 °C-ról körülbelül 15 °C-ra kell csökkennie, ezt követően a gélpárna levehető. Ideális esetben a létrejött fájdalomcsillapító hatás akár 2-3 órán át fennmaradhat.

 

Nincs kéznél hideg gélpárna? Varázsoljon hideget!

Nincs kéznél a hűtőszekrény és a benne lévő hideg gélpárna, ha túrázás, kirándulás vagy nem otthoni sportolás során szenvedünk sérülést. Ilyen esetekben kínál megoldást az „instant hűtőtasak”; vagyis egy olyan egyszer használatos hűtőtasak, amit nem kell hidegen tartani, mégis, szükség esetén pár pillanat alatt jéghideggé varázsolható.

A DermaPlast® ACTIVE Instant Ice Hűtőtasak egyszerűen működésbe hozható: két kézzel összeszorítva a hűtőtasakot és kidurrantva egy vizet tartalmazó belső tasakot egy olyan oldódási reakció indítható el, ami hideget fog termelni. Rendelkezésre áll tehát az azonnal használható hűtőtasak.

 

2 az 1-ben megoldás: Körülöleli a hideg a fájó testrészt

Legyen hidegen, és elasztikus kötést is kapjon a sérült testrész? Az igények akár egyetlen lépésben is teljesíthetők.

 

Újdonságnak számít a hidegterápia területén a DermaPlast® ACTIVE Coolfix Hűsítő pólya, ami nem más, mint egy kellemes illatú, mentolos és kámforos, hűsítő folyadékkal megnedvesített elasztikus pólya. Elég a jól nyújtható, jégkék színű pólyát a sérült testrészre feltekerni, és akár 2 órán át biztosított a hűsítő hatás és az elasztikus kötés jelentette védelem.

 

A mirelitborsó ideje lejárt

A hűtő kezelés felnőtteknél és gyermekeknél is egyszerűen alkalmazható, és a termékválasztéknak köszönhetően a hűtés szinte minden helyzetben megoldható; akár otthon, akár az otthontól távol, akár télen, akár a legforróbb nyári napokon. Otthon a hűtőszekrénybe nyúlva, túrázás vagy sportolás közben a hátizsákból kivéve azonnal biztosítható a hűtőkezelés.

A fagyasztott borsós zacskók ideje lejárt, korszerű termékek sora kínál kényelmes és optimális megoldást húzódás, zúzódás vagy ficam esetén.

 

Forrás: https://www.hartmann.info/hu-hu/articles/9/c/hidegre_tett_serulesek

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top