Csajok Magazin

Házilag fúrt kút

Óriási egészségügyi kockázatot jelenthet a házilag fúrt kút.Több száz ember ivóvizét is elszennyezheti egy szakszerűtlenül létesített házi kút.

Egyre több hirdetőtáblán olvasni a KÚTFÚRÁS feliratot. A nyári melegben sokan döntenek úgy, hogy kertjük locsolását saját fúrt kút vizéből oldják meg. Azt azonban már kevesen tudják, hogy ez számos veszéllyel járhat. A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. szolgáltatási területén a fogyasztók több mint harmada nincs tisztában a fúrt kút létesítésével kapcsolatos veszélyekkel. A legnagyobb gondot az okozhatja, ha a hálózati víz keveredik a házilag fúrt kút vizével. Ez óriási egészségügyi kockázatot, veszélyt jelent.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. kétévente elvégzett kérdőíves vizsgálatából kiderül, a válaszadók harmada nincs tisztában azzal, milyen veszélyeket rejt a saját fúrt kút létesítése. Ugyanakkor azok, akik ismerik a veszélyeket is, sokszor a költségmegtakarítás miatt mégis az illegális kútfúrást választják. Ez egyre több problémát jelent a vízi-közmű szolgáltatóknak, ha a házilag fúrt kutat és a közüzemi ivóvízhálózatot a házi vízellátó rendszeren keresztül összekötik, ugyanis a házi kútból származó ismeretlen minőségű, de rendszerint szennyezett, fogyasztásra alkalmatlan víz bejuthat a közüzemi vízhálózatba és szennyezett víz kerülhet a fogyasztókhoz.

A házilag fúrt kutak nagy részének kivitelezése sajnos szakszerűtlenül, sokszor engedély nélkül történik. Ezek vize legtöbbször talajvízből, vagy sekélyebb rétegvizekből származik. Ezek a vízbázisok szinte mindenhol szennyezettek, de különösen a nem, vagy részben csatornázott települések, valamint az intenzíven használt mezőgazdasági területek, állattartó telepek környezetében. A házi fúrt kutak vizének ivóvízként való felhasználását rendszerint határérték fölötti nitrát tartalmuk, továbbá bakteriológiai, biológiai szennyezettségük teszi lehetetlenné, de nem zárható ki egyéb szennyező komponensek határérték fölötti jelenléte sem. A nem szakszerűen létesített mélyfúrású kutak is hasonló veszélyt jelenthetnek, amennyiben a kivitelezés során – sokszor a költségek csökkentése érdekében – elmarad a felső, szennyezett vízadó rétegek kizárása a víztermelésből.

A Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. Környezet és Víz-minőségvédelmi Osztályának vezetője, Miklósfalvi Gusztáv elmondta; „Szigorúan tilos a saját kút, vagy egyéb vízvételezés összekötése az ivóvízhálózattal, mert ez a meggondolatlan cselekedet azon túl, hogy többlet szennyvíz mennyiséget jelent, amely méretlenül jut a szennyvíztelepekre,  nagyon súlyos egészségügyi következményeket vonhat maga után.” A szakember hozzátette, hogy nagyon fontos, hogy ha saját kutat fúratunk, azt mindig a szabályok betartásával, az engedélyeket beszerezve, szakszerűen tegyük, ezzel elkerülhetjük, hogy akár több száz fogyasztó vizét tegyük ihatatlanná.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top