Csajok Magazin

Harc a szeplőkkel

A szeplő nem tartozik az emberek kedvenc külső jegyei közé. Bár sokakat nem érdekel, nem bánják, ha őket is megajándékozta vele a természet, velük ellentétben azonban vannak olyanok, akik igazi sorscsapásnak tartják, és nem tudnak beletörődni, hogy nekik ilyen bőrtípus adatott. Persze szeplős és szeplős bőr között is van eltérés, hiszen egyes esetekben éppen csak elvétve található az arcon egy-kettő, ami még aranyos is lehet. Másnál már jóval több van belőlük, és vannak olyanok is, akiknek szinte beborítja az egész testét.

A szeplő meglétének az oka az, hogy a bőr festékanyagának, úgy is mondjuk, hogy pigmentjének a termelése egyes területeken fokozottabb, mint máshol. Általában 4-5 éves kor körül jelentkeznek, főként szőke vagy vörös hajszín esetén.

A napfény hatására feltűnővé válnak, számuk megszaporodik. Ennek oka az ibolyántúli sugárzás pigmentációt fokozó hatása.

Aki a hatalmas szeplőkkel rendelkező sztárok sikerének láttán sem szereti meg szeplőit, előbb-utóbb igyekszik eltávolítani azokat. Sok esetben csupán nyáron okoznak gondot, hiszen a napfény hatására színük mélyebb, erőteljesebb lesz. Ha mindössze a színváltozás miatt okoz kellemetlenséget, néhány krém használata is elegendő. Mivel a napsugarak tavasztól kezdve egyre erősödnek, érdemes már korán elkezdeni a fényvédő krémek használatát.
A bőr védelmére számtalan természetes alapanyagú készítmény is alkalmas. Sok esetben a mindennapi életben is szívesen fogyasztott béta karotin tartalmú ételek (pl. répa) is segítenek. Zsíros bőrűek citromlével dörzsölhetik át a szeplős részeket, az uborkalép pedig minden bőrtípusra megfelelő. Hasonló hatású a paradicsom és a retek lé is. Ezekből pakolást is készíthetsz, ha a levet összekevered annyi illatmentes hintőporral, hogy  kenhető pépet kapj, és az arcodra kened 10-15 percre. Használhatsz uborkaszeleteket is. Takard be az arcod vékony uborkaszeletekkel és hagyd fent 15-20 percig. A nagyon halvány szeplőket pedig egy kevés alapozóval is el lehet tüntetni. Amennyiben ez sem lenne elegendő, ma már számtalan módszer létezik apró foltjaink teljes és végleges eltávolítására. A bőrbe adott injekciótól a lézeres kezelésig több módszer is rendelkezésre áll.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top