Csajok Magazin

Halloween

A Halloween az ősi kelta újév köszöntéséből kialakult ünnep, amelyet elsősorban az angolszász országok ünnepelnek, különösen az amerikaiak. Manapság az egész világon elterjedt, bár leginkább gyerekek számára szórakoztató a boszorkányok, kísértetek, vámpírok világában viccelődni..

Hagyományos Halloween

A Halloween az ősi, hagyományos kelta samhein ünneplésére alapszik, amely valójában egy több napos nyárbúcsúztató fesztivál volt. A kelta újév November 1-re esett, amely egyben a tél, a sötétség kezdete is volt. Ezen a napon vándoroltak át az elmúlt évben elhunyt lelkek a túlvilágba, így az előző este az élők (elsősorban a papok) ételeket, állatokat áldoztak a vándorló lelkek számára, míg a gonosz szellemeket tűz körül táncolva űzték el. Másnap az emberek állatbőrbe öltöztek fel és mindenki kapott az esti parázsból az új tűz meggyújtásához és az otthonuk megtisztításához.  A pogány Halloween ünneplése később elvegyült a keresztény Mindenszentek napjával, amely szintén November 1-re esik, és megelőzi a Halottak napját (Nov 2). Annak ellenére, hogy a halloween kelta eredetű, Nagy-Britanniában meglehetősen feledésbe merült, csupán ez elmúlt évtizedekben tért vissza az ünneplése, de nem a hagyományos, hanem az amerikai verzió. A halloween szó a skót  All-Hallow-Even (mindszentek estéje) rövidített változata.

Halloween amerikai módon

A Halloweent az amerikaiak népszerűsítették világszerte, az eredeti hagyományokat kissé megváltozatva. Halloween estéjén gyerekek jelmezbe öltöznek és bekopognak a környékbeli ajtókon “trick or treat”-et kiabálva (cukrot vagy csínyt!). Általában édességet kapnak (bár sajnos manapság inkább pénzt várnak el), ha nem, akkor megtréfálják a felnőtteket. Továbbá iskolák, óvodák, közösségek, baráti társaságok jelmezbált vagy bulit tartanak, amely a túlvilág jelképeit, elképzelt hangulatát idézik elő .

Halloween világszerte

Az amerikai filmek, filmsorozatok és ponyvaregények nyomán a Halloween világszerte közismertté vált és egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Ma már Európában is gyakori a túlvilági beöltözés, halloween partik, játékok. Különösen közkedvelt lett a töklámpás készítése, alma és tök díszekkel való dekorálás, jelmezbálok.

Halloween jelképek

A halloween eredeti jelképe az alma és a rutabaga volt. Az alma a termékenységet szimbolizálta, míg a kivájt rutabaga az ördöggel való egyezséget és annak elűzését. Manapság a Halloween szimbóluma a töklámpás, amely angolul Jack-’o- Lantern. Az eredeti lámpást rutabagából vájták ki (neve az ír Stingy Jack legendájához fűződik). Az amerikai bevándorlók a rutabagát lecserélték a nagyobb, mutatósabb, és szezonális sütőtökre, amit  könnyebben lehet kivájni.

Halloween ünneplése

Halloween estéje ideális felnőtt és gyerek partik, bulik rendezése. Leginkább gyerekek számára nyújt  kiváló szórakozást a túlvilági jelmezekbe való beöltözés, és a visszataszító édességek majszolása. Felnőttek számára is jó mulatság lehet túlvilági hangulatot kelteni egy baráti, családi összejövetelen vagy partin.

Forrás: www.tutitippek.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top