Csajok Magazin

Hajhullás nőknél

A párna, a padló, a mosdó tele van hajjal: sok nő tanácstalanul áll a probléma előtt. Nem használ egyetlen sampon sem, s már a fodrász sem tud mit tanácsolni. Mikor a nők haja egyre ritkább, nem csak hajszálaikat, de önbizalmukat is elveszítik.

A hajhullásnak sok oka lehet. Ahhoz, hogy a problémát gyökeresen megoldjuk, fontos, hogy az egyéni kiváltó okot azonosítsuk. A kellemetlenség hátterében többnyire a hormonrendszer működése áll. A hajhullás különböző formában jelentkezik, attól függően, hogy mi okozza: esetenként főként csak a homlokon és a fejtetőn fordul elő, máskor egyenletesen az egész fejen vagy pedig foltokban hullik a haj.

A hajszál mintegy hat évig él és ezalatt különböző szakaszokon megy keresztül. A leghosszabb a növekedési szakasz, mely kettőtől hat évig terjed. Egy rövid átmeneti időszak után a haj egy körülbelül három hónapig terjedő nyugalmi szakaszba kerül. Ekkor már nem növekszik tovább és egy idő után kilökődik. Ugyanabból a hajgyökérből, melyből kiesett, egy új hajszál kezd el növekedni, és ezzel új növekedési ciklus veszi kezdetét.

Ha egészséges a haj, a hajzat mintegy 85%-a növekedési fázisban van. Hajhullásról akkor beszélünk, ha a növekedési fázis aránya nem éri el a 80%-ot.
A növekedési idő ilyenkor ráadásul jóval rövidebb, mint az egészséges hajnál, a haj ritkássá válik. Ha naponta több mint 80 hajszálat veszítünk el, a rendellenesség mindenképpen kezelésre szorul.

A hajhullás leggyakoribb fajtáját, amely a nők mintegy egyharmadánál fordul elő, a tesztoszteron nevű férfihormon egyik származéka okozza. Korlátozott mértékben ez a női szervezetben is termelődik.
A hormonális eredetű hajhullás örökletes hajlam kérdése, főként a homlokon, valamint a fejtetőn fordul elő. Sok nőnél elsősorban a fejtetőn vékonyodnak el a hajszálak és ritkul a hajzat. Az ilyen típusú öröklött hajlam esetén a hajhagymák igen érzékenyen reagálnak a testazonos férfihormonra.

A hagyma hajtermelő tevékenysége fokozatosan leáll, minek következtében a nők egyre több hajszálat veszítenek anélkül, hogy újak termelődnének helyettük, és végül a hajzat egészen ritkává válik. Ha a hajhullás a fejbőr egészére kiterjed, a szakemberek diffúz hullásról beszélnek. Ez a típusú rendellenesség azonban általában csak átmeneti. Hátterében az áll, hogy bár a hajgyökér, illetve -hagyma egészséges, nem kap elegendő táplálékot, például aminosavakat és vitaminokat a véráramon keresztül. A hagyma hajtermelése ezért hosszabb-rövidebb időre leáll. A haj élettartama megrövidül, idő előtt kihullik. A diffúz hajhullás legtöbbször különböző betegségekre (pl. fertőző betegségek, anyagcserezavar), gyógyszerek mellékhatására, helytelen táplálkozásra, lelki megterhelésre, stresszre vagy hormonális változásokra (szülés, fogamzásgátló tabletta szüneteltetése) vezethető vissza.
A körkörös alakzatú hajhullás e rendellenesség különleges fajtája, és főként fiatalkorban fordul elő. A kutatók feltételezik, hogy ennek hátterében az immunrendszer valamilyen zavara áll.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top