Csajok Magazin

Hajfestési 1×1

Az otthoni hajfestés különleges odafigyelést igényel. Pontosan ezért nem szeretik a fodrászok, ha házilag készül a frizura. Néhány trükk és egy kis odafigyelés azonban segíthet abban, hogy megőrizd hajszíned ragyogását.

Az üzletek polcain számtalan hajfesték található, melyek használata egyszerű és biztonságos, így az otthoni, saját kezűleg véghezvitt hajszínváltoztatás mára már elterjedt szokás. A legtöbb termék tartalmaz ápoló olajokat, balzsamokat, gyógynövényes összetevőket, melyek a festett hajat ápolják, és óvják a kémiai szerek negatív hatásaitól. Ez azonban legtöbb esetben sajnos nem elegendő. A hajtípustól, a fejbőr érzékenységétől, sőt, magától a hajfesték színétől és minőségétől is függ a végeredmény. A rosszabb minőségű, olcsóbb hajfestékek könnyebben szárítják a hajat, ráadásul a végeredmény sem biztos.
Ugyan ezeket a termékeket egyszerű használni, valójában nem helyettesítik egy fodrász szakértelmét, aki már ránézésre megállapítja, milyen gondozást igényel egy-egy hajkorona. A festés során ugyanis a haj és a fejbőr egyaránt nagy megterhelésnek van kitéve, hiszen a hajvégek könnyen szárazzá, és töredezetté válhatnak.

Habok és színezők

A legkevésbé drasztikus beavatkozást igénylő készítmények, a hajszínező habok és bemosók. Előnyük, hogy a haj külső rétegén tapadnak meg, így mosásról mosásra veszít a színéből, és négy-hat mosás után el is tűnik. Ezekkel a készítményekkel csak szín a színben, vagy világosabb hajat sötétebbre tudsz színezni.

Tartós színezők

A tartós színezők hatása azon alapszik, hogy a hidrogén-peroxid segítségével megnyitják a haj szerkezetét, így bejuttatják a pigmenteket a haj középső rétegébe. Ezek a készítmények már hidrogén-peroxidot is tartalmaznak, tehát két komponensből keverjük ki. A szín tehát tartósabb lesz. Ezekkel a készítményekkel csak szín a színben, vagy világosabb hajat sötétebbre tudsz színezni, de natúr haj esetében egy-két árnyalatot fel is tudnak világosítani.

Festékek

Hosszú távú és tartós végeredmény azonban csak a tartós festékek használatával érhető el. Ehhez hidrogén- peroxidot használnak, melyek 3,6, 9, és 12 %-osak lehetnek. A kívánt szín elérése érdekében a hidrogén-peroxid megnyitja a haj legbelső szerkezetét, az adott (természetes hajszínt) pigmenteket elszínteleníti és helyükre a festék pigmentjeit juttatja be a haj legbelső szerkezetébe. Sötétebb hajat nem tudsz világosítani vele, csak szín a színben tudsz festeni, illetve világosabb hajat sötétebbre. (Világosítást csak szőkítéssel lehet elérni.) Ha sötétebb hajra világosabb árnyalatot viszel fel, akkor a hajtöve ki fog világosodni, de a vége ugyanolyan színű marad.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top