Csajok Magazin

Ha válogatós a gyerek…

A fogyasztói társadalom egyik komoly következménye a válogatós gyerekek sokasága, akikből az elhízott, egészségtelen, evési zavarokkal rendelkező fiatal, majd különböző szenvedélyeknek élő felnőtt lesz. Éppen ezért minél előbb érdemes a válogatós gyerekek étkezési szokásait megreformálni…

Sajnos a gyerekeket nehéz a válogatásról leszoktatni, de nem lehetetlen – csupán sok türelmet, időt és energiát igényel.

Pár hétig vezessünk naplót a következőkről:

1. A gyerek étkezési szokásiról: mikor, mennyit és mit ( és mit nem) eszik meg? Mikor éhes? Mikor és mennyit nassol? Mikor van a főétkezése? Ő kéri az ételt vagy mi ajánljuk neki? Adunk neki választékot? Megkóstol új ételeket?
2. A család étkezési szokásiról: mikor és hányszor étkezünk együtt? Válogat vagy finnyáskodik az apuka, anyuka, testvér? Fogyókúrázunk vagy diétázunk a gyerek előtt? Központi témánk az étel? Rendelkezik valaki étkezési rendellenességgel a családban?

A fenti válaszok alapján analizáljuk a család étkezési szokásit, és mielőtt a gyerek étkezését módosítanánk, a következő tényezőket biztosítanunk kell:

 Közös családi étkezés – ideálisan minden főétkezésnél, de legalább naponta egyszer. A gyerekek ugyanazt egyék, amit a szülők. Étkezés közben beszéljünk a nap eseményeiről – ne az étel elfogyasztása legyen a központi téma. A tányérra önmaguk szedjenek annyit, amennyit akarnak – kisgyerekeknek tálaljunk mi, de  keveset. A főétkezéseket időzítsük ahhoz, amikor a gyerek éhes. Ha nem éhes még igazán pl. 6-kor, akkor vacsorázzunk később. Ez nem gond, majd később állandósul.
 Szülők étrendje –  az anyuka ne fogyókúrázzon vagy diétázzona gyerek előtt, az apuka ne csupán húst hússal egyen – hanem salátát, zöldségeket is! Térjünk át egy egészséges étrendre.
 Édességek –  a kamrát, „sütis szekrényt” ürítsük ki. Semmiféle ipari termék (legyen az keksz, chips, csokoládé, cukorka stb) ne maradjon a házban. Helyettük hetente egyszer készítsünk előre egyszerű kekszeket, chips-t, desszerteket stb.
 Készételek, félkészételek – minden konyhakész terméket használjunk fel vagy dobjunk ki. Ezek szintetikus színezékekkel, adalékokkal telítettek – a gyerekek többsége adalék függővé vált. Helyettük készítsünk házias paradicsomszószt, alapleveseket, alaptésztákat és egyéb alapételeket – ezeket le lehet fagyasztani, és igény szerint hasznosítani.
 Gyorséttermek – mellőzzük az un. gyorsételeket, és a leszoktatás ideje alatt ne rendeljünk ételt házhoz vagy elvitelre.
 Barátok meghívása – hetente legalább egyszer hívjunk meg olyan gyereket ebédre vagy vacsorára, aki nem válogat. Ez különösen fontos 3 éves kortól, amikor a gyerekek egymást utánozzák, és azt „szeretik”, amit a barátaik. Kerüljük a válogatós vagy egészségtelen étrendet követő gyerekek társaságát!

A válogatás leszoktatása egy hosszú folyamat, és csakis lépésről-lépésre tudjuk megvalósítani. Sokszor egyet lépünk előre, majd kettőt vissza – de ne adjuk fel, előbb-utóbb lesz eredménye!

1. Az első héten csakis a gyerekek kedvenc ételeit készítsük el – minden nap valami mást, de olyan ételeket főzzünk, amit mindig vagy általában megesznek, és úgy, ahogy szeretik. Édességeket is kaphatnak, ha „édes-szájúak”.
 2. A következő héten a menüt ismételjük meg – de vonjuk be a gyerekeket a főzésbe. Először  általában sütemények  vagy ropogtatnivalók készítése érdekli őket – nem probléma, a lényeg, hogy részt vegyenek a sütés-főzésben. Azonban fontos, hogy minden alapanyag friss vagy adalék-mentes legyen. Sütés-főzés közben beszélgessünk velük az alapanyagok tápértékéről, izéről, egyéb felhasználási módokról.
3. A következő héten vásároljunk be közösen a gyerekekkel az élelmiszerboltban, és együtt döntsük el a heti menüt. Fontos, hogy előre tervezzünk, a gyerekek számára az „előrelátás” izgalommal és energia-befektetéssel jár, azaz szívesebben megeszik a várva-várt ételt, mint ami hipp-hopp eléjük kerül. Ne térjünk el nagyon a szokásos ételektől –  a gyerekek nem szeretik a változást és a számukra ismeretlen ételeket, sokszor meg sem kóstolják. Inkább koncentráljunk továbbra is a kedvencekre (még ha egyoldalú is), amiket kezdjünk el módosítani, azaz egészségesebbé varázsolni zöldségek, gyümölcsök hozzáadásával. Sok gyerek ízlelőbimbói nem fejlődtek ki optimálisan, így a fűszeres ételekre érzékenyebb (és a keserű káposztafélékre is), ezeket ne erőltessük.
4. A következő hetekben ismételjük meg a közös bevásárlás, menü kialakítás és főzés folyamatát. Azonban kezdjük el lecserélni az úgynevezett üres kalóriákat – finomított liszt helyett alkalmazzunk teljeskiőrlésű búzalisztet, barnarizs, tönkölybúza, hajdina lisztet (először csupán fele-fele arányban), finomított cukrot helyettesítsünk fruktózzal (gyümölcscukor) vagy barna nádcukorral.  Készítsünk egészséges kekszeket, süteményeket. Redukáljuk a nassolást – édességeket, süteményeket fokozatosan helyettesítsünk gyümölccsel és nyers zöldségekkel.
5. A következő hetekben fokozatosan (de óvatosan) mutassunk be nekik új ételeket, nemzetközi ízeket. Ezeket közösen “fedezzük fel”, és közösen élvezzük az új finomságokat. Sütemények, desszertek kerüljenek le a napi menüről – csakis hétvégén és speciális alkalmak keretében legyenek elérhetők. Közben térjünk át egy általánosan egészséges étrendre és életmódra – nem csupán a gyerekek, az egész család!

Minden nap szaladgáljon a gyerek (friss levegőn!) legalább 1-2 órát, lehetőleg főétkezés előtt.
Ne feledjük, hogy olyan ember nem létezik, aki mindenevő – mindenkinek van kedvence, és amit nem szeret. Ne várjuk el a gyerekektől sem, hogy mindent megegyenek!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top