Csajok Magazin

Gömbölyded élvezet – Az alma

Savanykás vagy édes, gömbölyű vagy nyújtott, piros vagy zöld – mindegy. Csak egy a biztos: az almát szinte mindannyian szeretjük.

Az alma világszerte a legelterjedtebb és legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcs. Kimagaslóak az ún. beltartalmi értékei, felhasználhatósága széleskörű. Gyakorlatilag egész évben kapható, a nyári fajtákat szeptemberig árusítják, a téli fajták ősztől tavaszig laphatóak. Frissen fogyasztva ugyanúgy kedvelt, mint lé formájában vagy cukrásztermékként.

Beltartalmi jellemzői:
víztartalom 90%,
szénhidráttartalom 9-14%,
almasav tartalom 0,4-1 g/100g,
C vitamin tartalom 5 mg/100g.

Ismert, hogy a friss alma étrendi hatásai kimagaslóak. Erre utal, hogy a magasabb életszínvonallal jellemezhető országokban egész évben nagy mennyiségben fogyasztja a lakosság. Számtalan fajtáját termesztik szerte a világban, s azt minden szakértő tudja, hogy tápdús, mélyrétegű, kissé nyirkos, enyhén meszes talajban fejlődik legjobban. Valamennyi országnak megvannak a maga kedvenc almái, mind íz, mind forma tekintetében. Nálunk legalább 20 vezető fajtát termesztenek, mely a piacokon is kapható.

Idared
Az Idared a magyar almatermesztés sikerfajtája. Szedése október elejétől végéig tart. Táplálkozásra november-decembertől áprilisig a legalkalmasabb. Az egyik legjobban tárolható almafajta. Fehéres-sárga húsa nagyon lédús, édes-savanykás, enyhén fűszeres íze miatt szeretjük

Granny Smith
Október közepe felé a legoptimálisabb a szürete. Egészen áprilisig jól szellőző hűvös helyen eltárolható. Gyümölcse nagy, kerekded vagy csonkakúp alakú. Héja viaszos bevonatú, fényes és teljes érettségben zöld színű, nagy fehéres paraszemölcsökkel pontozott. Íze Gömbölyded élvezet – Az almamérsékelten savanykás. Korán válik jó termővé, s bő termést hoz- Nagyon régi alma fajta, csak Európában újabb keletű.

Golden Delicious
1916-ban került kereskedelmi forgalomba. A Golden Delicious méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának. A legnagyobb európai termelői a franciák, olaszok, spanyolok és mi magyarok. Hazánkban szeptember végén, október elején szedhető.

Summerred
A Summerred alma kanadai fajta (1961). Augusztus közepétől szedhető és fogyasztható. Gyümölcse megnyúlt csonkakúp alakú, felületének nagy részét élénkpiros fedőszín borítja, melyet apró fehéres pöttyök díszítenek. Húsa kicsit keményebb a többi almáénál, de emiatt jól tárolható hűs helyen.  Íze kellemesen savas, enyhén illatos.

Alma, mint kozmetikum
Az alma beltartalmi értékei miatt előszeretettel kerül bele a kozmetikumokba is. Bőrszépítő hatású szépségápolási szerek egyik alkotóeleme, mivel kifejezetten frissítő hatású. Szemránckrémek, arckrémek alapanyag lehet az almamag-kivonat. A fogak szépségéért is felel, innen adódik a fogkrém reklámokban is megjelenő „almaharapás” motívum. A benne található savaknak köszönhetően a fogakról eltávolítja a lepedéket, és a sárgás elszíneződésen is javíthat. Almakivonatos hajápoló szerekkel is találkozhatunk a drogériákban: a tincsekre fújva az almakivonatot dúsító hatást érhetünk el!

Dekorálj almával!
Vágjuk karikákra a szép piros héjú almát, szárítsuk ki, majd fűzzük fel őket! Nem csak karácsonyfán mutat jól! Kockás szalaggal átkötve a konyhánkat, ablakokat is díszíthetjük vele!

Almás süti – almalekvár, alma a konyhaasztalon
Ha nem sikerül minden almát megenni frissen, akkor süteményt, lekvár, dzsemet is készíthetünk belőle.

Szöveg: Topor Erika
Fotó: Rajcsányi Artúr

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top