Csajok Magazin

Friss levegő télen is

Rossz időben ugyanúgy szellőztetni kell a lakást, mint nyáron. Ne felejtsük: a szakszerű szellőztetés az egyik legjelentősebb területe az energiatakarékosságnak.

Téli időben is friss lesz a lakás levegője, ha naponta legalább háromszor vagy négyszer néhány percen át kitárt ablakokkal szellőztetünk. A 4-5 perces szellőztetés alatt kicserélődik a lakás levegője, nem hűlnek ki a falak, bútorok, a szoba pedig gyorsan felmelegszik. A résnyire nyitott ablak mellett történő tartós szellőztetéskor észrevétlenül illan ki a meleg a lakásból. Az ésszerűtlen levegőcsere akár évi 20 százalékos többletkiadást is okozhat. Frissítsünk inkább gyakran, de csak rövid ideig. A helyiség-hőmérsékleteket nem célszerű a nyitott ablakokon szabályozni. A hosszú ideig tartó szellőztetéssel lehűtött helyiségek újrafűtése sok energiát igényel.
Nagy páraképződés esetén – például főzés, fürdés vagy tusolás után – azonnal szellőztessünk, hogy ne gyűlhessen össze a falakon a lecsapódó pára, ami könnyen penészesedést okozhat.
Ha nem cseréljük a lakás levegőjét, nemcsak a mi közérzetünk lesz rosszabb, de a falak is penészesednek. Már léteznek hőcserélős lakásszellőztető rendszerek, amelyek pontosan a szükséges friss levegő mennyiséggel látják el az épületet.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top