Csajok Magazin

Friskies Macskamonitor

Iránytű tudatos gazdiknak – Magyarországon a kóbor macskák száma napjainkban közel kétmillióra tehető, a gazdik viszont még mindig nem látják be, hogy a felesleges szaporulat megelőzéséért ők is tehetnek. A Friskies Macskamonitor szakembereket kérdezett meg: mit tehet egy tudatos macskatulajdonos a tavaszi zsongás kezdetén?

Kevés a tudatos gazda
Megbecsülni a Magyarországon élő macskák számát szinte lehetetlen, hiszen rengeteg állat él az utcán, elhagyatott házakban, ráadásul néhány gazdi hordja csak oltásra kedvencét, és csekély az ivartalanított cicák száma is. Kevés a tudatos macskatartó, ez a műtétre regisztrált macskák számából is kitűnik. „Míg az Egyesült Államokban élő cicák 88%-a, a nyugat-európaiak mintegy 74%-a ivartalanított, addig hazánkban ez a szám csak 20-25%-ra tehető.” – mondja el dr. Bánfi András, állatorvos.

Márciusi nagyüzem
Március egyértelműen a macskák hónapja, ilyenkor dől el, ki a legerősebb kandúr a környéken. Csakhogy a párzási időszak veszélyeket is rejt: kisebb-nagyobb sérülések mindig előfordulnak a verekedéseknél. Ekkor terjednek a legveszélyesebb macskabetegségek is, melyeket az ivartalanított cicák nagyobb valószínűséggel kerülnek el. A beavatkozással így nemcsak a nem kívánt almokat lehet megelőzni, hanem számos sérülést és fertőzést is.

Vadon Jani – Class FM-es műsorvezető – Nyári Miklós nevű macskája is átesett egy ilyen beavatkozáson:
„Ha több lenne a felelősségteljesen gondolkodó állattartó, nekem most nem biztos, hogy lenne macskám. Nyári Miklóst néhány hetes korában egy szelektív hulladékgyűjtő mellett találtuk. Természetesen ivartalaníttattam, mivel nem szeretném, ha az ő utódai is egy kukában vagy egy menhelyen végeznék. Én igyekszem komolyan venni „A kis herceg” egyik legfontosabb üzenetét, hogy egyszer és mindenkorra felelősek vagyunk azért, amit megszelídítettünk.

A macskatartás nem csak a „cukiságokról” és a saját igényeinkről szól, hanem azokról a szempontokról is, amik kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá teszik a kedvencünket, ezért igyekezzünk gondoskodni az egészségéről, a megfelelő táplálásáról, az ápolásáról, és a felesleges szaporulat elkerüléséről. Mert minél többet törődünk velük, annál tovább leljük bennük örömünket.”

Békés együttélés?
A Friskies Macskamonitor megvizsgálta a gazdi-kedvenc kapcsolatot is. A történelem során a macskák nagy utat jártak be, egyre jobban alkalmazkodtak az emberhez, de maradt néhány bosszantó tulajdonságuk. A gazdák gyakran panaszkodnak, hogy főként a tüzelési időszakban kedvencük ingerlékeny, agresszív, ráadásul a kandúrok meg is jelölik a területüket. Ezek a problémák az ivartalanítással orvosolhatóak.

Lakatos Gabriella, az ELTE Etológia Tanszék munkatársa szerint megkönnyíti az együttélést, ha egy macska átesik a műtéten.  „Sokan gondolják, hogy a műtéttel eltűnik az állatból a kalandvágy, a vadászösztön, de ez nem igaz. Bár az agresszió csillapodhat, megmarad a macskatermészet. Az Egyesült Államokban például vadon elő macskákat ivartalanítottak, majd visszaengedték őket természetes élőhelyükre, ahol folytathatták megszokott életüket, immár felesleges szaporulat nélkül.”

Fontos a táplálás
Az állatorvos szerint is tévhitek keringenek a műtét kapcsán, gyakran hiszik azt a gazdák, hogy kedvencük lusta, kedvetlen és kövér lesz. „Tény, hogy az ivartalanított macskák hajlamosabbak az elhízásra, ezért érdemes olyan táplálékot választanunk, amelynek fehérje és zsírtartalma megfelelő arányú” – tanácsolja dr. Bánfi.

A műtéten átesett cicáknál előfordulhatnak húgyúti betegségek is, ezek vitaminokkal és ásványi anyagokkal ellensúlyozhatóak. Már létezik Magyarországon is olyan eledel, amely összetételében alkalmazkodik a sterilizált cicák igényeihez. „Az ivartalanított macskák általában egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak, így tovább szereznek örömöt nekünk és családunknak” – teszi hozzá a szakértő.

Forrás: Friskies Macskamonitor

Az ivartalanított macskák hajlamosabbak az elhízásra és a húgyúti betegségekre, de a megfelelő eledel kiválasztásával segíthetünk ezen problémák kialakulásának a megelőzésében.
Purina csapata ezért kifejlesztette a Friskies for Sterile Cats macskaeledelt, melynek összetétele segít, hogy kedvencünk megőrizze a számára ideális testsúlyt, egészséges és boldog legyen.

Az érdeklődők további információkat a témáról a „Mindenem a macskám!” Facebook oldalon (http://www.facebook.com/friskies.hu) és mikroblogon (http://mindenemamacskam.hu/) találhatnak.

Fotók Vadon Janiról és macskájáról, illetve a témához kapcsolódó illusztrációk a következő linken elérhetőek: http://www.flickr.com/photos/friskieshu/

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top