Csajok Magazin

Fogágybetegség, fogínyvérzés veszélyei a terhesség során

A nők életében az egyik legnagyobb boldogság a gyermekvárás.

Ilyenkor különös gondot fordítunk a lelki és testi egészségünkre, azért, hogy a születendő gyermek a számára legoptimálisabb környezetben fejlődhessen. A terhesség ideje alatt a méhből kiinduló folyamatok elsődleges feladata a magzat fejlődésének biztosítása, a szervezetben addig egyensúlyban levő állapotok elbillennek, átalakulnak.

A szájüregben is számos változás megy végbe: csökken a nyál antibakteriális hatása; vérzékenyebbé és érzékenyebbé válik a fogíny. A fogak alapos tisztítására több figyelmet kell fordítani, különben fogíny-, fogágybetegségek alakulhatnak ki, melyek a magzat fejlődésére negatív hatással bírnak.

Mára már tudományosan bizonyított tény, hogy a kismamák fogágybetegsége nagy számban terhességi komplikációkhoz vezethet. Magyarországon Dr. Radnai Márta (SzOE) a fogágybetegségek és a koraszülés összefüggéseinek vizsgálata során az alábbi eredményre jutott:

Egészséges fogínyű kismamák A terhesség kezdeti szakaszában már meglevő fogágybetegség esetén
újszülöttek átlagos súlya 3180,3 gramm 2834,5 gramm

Dr. Radnai Márta tanulmányai alapján   

– A terhesség alatt nem kezelt fogágybetegség összefüggésben van a koraszüléssel, illetve a kisebb súlyú újszülött születésével!

– Az egészséges fogínyű édesanyákéval szemben a koraszülés valószínűsége 3,31%-kal nagyobb a terhesség kezdeti stádiumában már fogágybetegséggel bíró édesanyák esetén!

A fenti érték azt mutatja, hogy a terhességi fogágybetegség a második leggyakoribb tényező a koraszülés kialakulásában (az első, a terhesség alatti dohányzás!)

Miért alakul ki a terhesség alatt ínygyulladás?

A terhesség során történő hormonális változások a fogínyre is hatnak. A lazább szerkezetű ínyben a baktériumok elszaporodása könnyebb, s ha ezt a problémát nem kezelik időben, a folyamat könnyebben átterjed az ínyről a fogágyra, fogágygyulladást okozva, mely később a fogak meglazulását, esetleg elvesztését jelentheti!

A folyamat már a második terhességi hónaptól kezdődően indul, ezért nagyon fontos, hogy a leendő édesanyák nagy figyelmet fordítsanak a szájhigiéniára, a fogak egészségére!


Kedvezményes szájhigiéniai kezelések kismamák részére:
 www.budapestdental.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top