Csajok Magazin

Férfi-nő barátság

Örök téma, hogy létezik-e barátság férfi és nő között. Amennyiben van lelki összhang, akkor nehéz elkerülni, hogy a szerelem, a szex belépjen a képbe…

Van, aki azt mondja, létezik, mások eleve elutasítják. Vajon létezik abszolút barátság ellenkező neműek között, vagy csupán titkoljuk a valóságot? Mindenki másként vélekedik, mégis, legtöbb esetben arra találhatunk bizonyítékot, hogy ez a fajta kapcsolat nem működőképes. A barátság alapja, hogy nem alakul ki sem testi kapcsolat, sem vonzódás. Márpedig ritka eset, amikor hosszú, megértő barátság után sem alakul ki szerelem egyik oldalon sem. A barátság alapköve, hogy mindig, feltétel nélkül számíthassunk a másikra, legyen valaki, aki meghallgat, ha kell segítséget nyújt, s ezt mi is viszonozzuk.

Azok, akik hisznek e barátságtípus mellett, elsősorban azt vallják, nem férfi és nőként, hanem emberként kezelik a feleket. A barátok nem testi, hanem lelki síkon közelednek egymáshoz. Arra vágynak, hogy legyen, aki meghallgatja őket, akire számíthatnak, és akinek ugyanezt nyújthatják. Aki olyannak lát, amilyenek tényleg vagyunk.

A szkeptikusok azonban úgy gondolják, hogy az önzetlen barátságot előbb-utóbb megzavarja a két nem közötti erotikus vonzás. A vonzás általában kikerülhetetlen, mert ösztönös. Nagyon ritka, ha az ellenkező nemű lelki társak között ez egyáltalán nem merül fel.

Általánosságban elmondható, hogy aki épp párkapcsolatban él és van ellenkező nemű barátja, az hinni szokott benne, hogy létezik őszinte, szexmentes férfi-nő barátság, míg párja nagy valószínűséggel nincs meggyőződve erről. Féltékenysége pedig nem is nélkülöz minden alapot, hiszen hallottunk már olyan történeteket, hogy barátságnak induló kapcsolat vezetett megcsaláshoz, majd szakításhoz, váláshoz.

De miért is olyan ritka a valódi barátság férfi és nő között? A szexuális vonzalom és a szerelembe esés veszélye mellett azért, mert a két nem barátság-felfogása is meglehetősen eltérő.

Nagy átlagban azonban elmondható, hogy a férfiaknak több barátja van, legnagyobb részükkel felszínes a viszonyuk, s kevés olyan igaz barátságot kötnek, amelyben mindent megbeszélhetnek. Ennek ellenpólusa a női barátság, mely hosszú ideig tartó, s inkább mélyebb témákat érint. Ennek megfelelően a nőknek általában kevesebb barátjuk van, de ők valóban mindent megbeszélhetnek.

Férfi-nő barátság talán leginkább párok között alakulhat ki. Erre azonban kevés esély van, hiszen ehhez mindegyik félnek hasonló beállítottsággal kellene rendelkeznie, s boldog kapcsolat kell élnie, ami ma már eléggé ritkaság.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top