Csajok Magazin

Fascia? Rendkívül titokzatos szövet a bőr alatt.

A testet hálóként körülfonó, az izmokat beborító fehér kötőszövetes hártya (más néven fascia) felelős izmaink teljesítőképességéért, a test rugalmasságáért, érzékeléseink helyes működéséért. A fascia élettani, normál szöveti struktúrájának sportban, rehabilitációban, sérülések megelőzésében (prevencióban) borzasztóan nagy jelentősége van. Mindezt figyelembe kell venni az alkalmazott tréningekben, az edzések közben hiszen a szövet rugalmasságának megtartása nagyon fontos  a sportsérülések megelőzésében.

Bármelyik területet is nézzük egyaránt érvényes az a megállapítás, hogy egy jó fascia terápia/tréning pozitívan befolyásolja a harántcsíkolt izom teljesítményét, javítja az erőátvitelt, a finom motorikus működést egy-egy mozdulat, mozgássorozat kivitelezése közben, biztosítja a mozgáshoz szükséges rugalmasságot, illetve csökkenti a sérülések kialakulásának kockázatát.

A fascia szervezetünk legnagyobb érzékszerve! Titokzatos szövet a bőr alatt, hiszen összeköti egymással sejtjeinket. Minden izmot, szervet, szalagot, csontot, azaz szövetet körbefog, azoknak tartást ad, ezáltal összeköti őket egymással, a védelmet biztosító funkción túl érzékelő szervként is működik. A fascia szövetében rendkívül sok receptor található, többek között pl. azok, amelyek a test térbeli helyzetéről a legfontosabb információt szolgáltatják a központi idegrendszer számára.

A szövet kapcsolatrendszerei magában hordozzák a bonyolult egymásra hatások több irányba terjedő  lehetőségét a különféle kóros megbetegedési folyamatoknál. A fasciahálóban bekövetkező kóros elváltozások (pl. letapadás, húzódás, összeragadás)  befolyásolják a harántcsíkolt izom munkáját, annak teljesítményét, ugyanakkor hatással vannak a koordinációra, a propriocepcióra stb. is.

Mivel a háló rugalmassága meghatározza a mozdulatok, egy-egy mozgásfolyamat pontosságát, precizitását, helyes tréningje nagy jelentőségű pl. sportversenyek felkészülési időszakában, a versenyeken, amikor másodpercekkel, tized másodpercekkel jobb eredményre van szükség. Egy sérülés (pl. bokaficam, disztorzió), vagy rögzítésben eltöltött néhány hét után – az immobilizáció miatt – a fascia szövete átalakul. Az átalakulás jele pl. az érintett testrész/végtagrész fájdalma, az ott jelentkező érzéketlenség, merevség érzés, feszülés, vagy terhelés hatására jelentkező duzzanat.

Külön kell választani a fasciát a harántcsíkolt izmoktól! Külön, más-más ingerekkel kell kezelni akkor is, ha a bonyolult és egymásra ható funkcionális köröket a harántcsíkolt izom és a fasciaháló között ismerjük és tudjuk, hogy sokszor az éles határok meghúzása nehéz a funkcionális egymásra hatások miatt, de ha a szövet struktúrájából, sejtszintű felépítéséből, sejtszintű elváltozásaiból indulunk ki, akkor nagyon könnyen szétválasztható!

Ha nem a sejt- és szöveti szintű folyamatokat vesszük alapul, akkor a differenciálást, a tünetekkel kapcsolatos ok-okozati összefüggések feltárását és az erre kidolgozott terápiát az is nehezíti, hogy az immobilizáció időszaka alatt, majd az azt követő, strukturálisan átalakult fasciaszövet melletti helytelen terhelés miatt létrejöhetnek fájdalmas csomók un. triggerpontok, mint sejtszintű (sarcomer) elváltozások a környező harántcsíkolt izmokban. További láncreakciós lehetőség az inak irányába ható un. tenderpontok kialakulásának kockázata.

A harántcsíkolt izomszövetben, vagy az inakban létrejövő elváltozások tovább növelhetik a szubjektív panaszokat, esetleg kisugárzó idegi fájdalomhoz hasonló tüneteket is produkálhatnak (lsd. aktív triggerpontok).  Ennél a funkcionális körnél már kettő-három különböző szövet, különféle elváltozásairól beszélhetünk, melyekre más-más adekvát terápia alkalmazása szükséges. A fascia hálózatos rétege a szervekkel való direkt kapcsolata révén, a triggerpontok a sejtszinten lejátszódó folyamatok, a gerincvelői átkapcsolódási helyekre kiható kapcsolatok, a különféle biokémiai reakciók által befolyásolhatják majd a különböző vegetatív beidegzésű szervek működését (relatíve hosszabb távon).

Az izmokban és a fasciában bekövetkező szöveti átalakulások elindíthatnak a testben különféle terhelési láncokat a magasabban elhelyezkedő testrészek felé.  A terhelési láncok és a fascialáncok jelenléte is jól tükrözi azt a tényt, miszerint a különféle mozgásszervi elváltozások, megbetegedések esetében lokális problémáról már rég nem beszélhetünk, amikor pl. egy-egy deréktáji, vagy nyaki panasszal fordul hozzánk valaki.

Fontos a fascia rendszeres edzése un. SMR gyakorlatokkal és egy speciális tulajdonságokkal rendelkező hengerrel, vagy kb. 6-10 cm átmérőjű kemény labdával. Ezek az eszközök és gyakorlatok  arra fókuszálnak, hogy az izmokban találtató fájdalmas csomókat, az izompólyában (fascia) lévő letapadásokat megszüntessék, újból aktivizálják a vérkeringést egy-egy kezelt területen.

A hengerrel stimulálni lehet a Golgi receptorokat, ezáltal az izom, a fascia ellazul. A vérkeringés fokozódik, több oxigén és tápanyag kerül az eszközzel átmaszírozott területre. Ennek hatására a fájdalmas izomcsomók lazulnak/oldódnak. A fasciában megrekedt folyadék nyomás hatására könnyebben eltávolodik.

Fontos: A hengerrel végezhető gyakorlatok könnyen elsajátíthatók. Amennyiben még soha nem használt masszázs hengert, első alkalommal fájdalmas lehet a kezelés. Az eszköz használatával Ön saját magának szabályozhatja a kezelés erősségét. Ajánlott első alkalommal enyhe súlyt ráengedni a hengerre. Ahogyan lazul az izomzat és a fascia, úgy lehet majd egyre nagyobb mértékű testsúlyt igénybe venni a mélymasszázs biztosítása érdekében.

Írta: Kanyó Ildikó, gyógytornász, sportfizioterapeuta

Kérje szakembereink tanácsát az eszközzel és a tréninggel kapcsolatosan itt: www.physio-vit.net

 

 

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top