Csajok Magazin

Farsangi mulatságok

A farsang és a farsangi mulatságok eredetileg a két évszak küzdelmére vezethető vissza. A farsang a tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének az ünnepe.

A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. A farsang Magyarországon vízkereszttől (január 6.) a húsvét vasárnapot megelőző 40 napos böjt kezdetéig tart, azaz „húshagyó keddig”, vagy „hamvazószerdáig”. A hagyományok szerint ez az önfeledt mulatozás, dús lakomák időszaka, amikor búcsúzunk a téltől és köszöntjük a tavaszt.

A farsangot a mulatozás, lakomák, vidámság, életöröm, szórakozás, bolondozás, tánc, bálok jellemzik, azaz az önfeledt ünneplés a húsvéti böjt előtt. Hagyományosan ilyenkor tartották az esküvőket is. A legismertebb farsangi népszokások az asszonyfarsang, alakos játékok, farsangi jelmezek, köszöntők, farsangtemetés. Farsanghoz kötődik egyik legérdekesebb népszokásunk, a mohácsi busójárás is. Az ételek közül Magyarországon tipikusan a húsételek, kocsonya, káposzta és a farsangi fánk terjedtek el.

A farsang őshazája Olaszország, eredete pedig a római Saturnália ünnepére vezethető vissza, amellyel az egyház nem tudta a versenyt felvenni. Az egyház évszázadokig üldözte a farsang pogány szokásait, később már inkább átengedte ezt az időszakot a vidámságnak, egészséges életörömnek, szórakozásnak és összevonta a keresztény hagyományokkal. Még ma is a leghíresebb népünnepek közé tartozik a Velencei karnevál, ahol Ősi hagyományokra épülve kerül minden évben megrendezésre. Velence a XVIII. században elnyerte a karneválok városa címet is.

Ha karneválra nem is, de Mohácsra van lehetőségünk eljutni, és megnézhetünk egy mai busójárást farsangvasárnapon, vagy a farsangtemetést, azaz a tél temetését húshagyókedden.

A farsang utolsó napja húshagyó kedd, és a másnap, hamvazó szerda, már a nagyböjt első napja. Ezt egy napra felfüggesztve, torkos csütörtökön elfogyasztották az összes maradék ételt (mai modern verzióban az éttermek kedvezményekkel várják a vendégeket egy kiadós lakmározásra).

A mindennapokban a farsangi szezon azt jelenti, hogy esetleg bálba megyünk, a gyerekeknek általában jelmezes mulatságot rendeznek, és természetesen fánkot sütünk. A fánknak is sok fajtája létezik, készíthetjük az eredeti szalagosat, lekvárral töltve, de akár csörögefánkot, rózsafánkot, mini és pikáns fánkokat is.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top