Csajok Magazin

Ételintolerancia: A rejtett ellenség!

Az ételintolerancia sokak életét megkeseríti, mivel a tünetekre nem találnak magyarázatot. Fejfájás, bőrkiütés, hasfájás, fáradtság, és elhízás csak néhány a kínzó tünetek közül, amelyek arra utalhatnak, hogy valamilyen ételintoleranciában szenvedünk.

Az ételintolerancia akkor jelentkezik, amikor az emésztőrendszerünk nem képes lebontani bizonyos élelmiszerekben található fehérjéket, amely kóros immunreakciót vált ki a szervezetben.

Az ételintolerancia és az ételallergia nem ugyanaz. Az ételallergia azonnali és súlyos reakciókat okoz, amelyek életveszélyesek lehetnek. Az ételintolerancia viszont lassabban és enyhébben fejti ki hatását, de hosszú távon károsíthatja az egészségünket. Az ételintolerancia okai sokfélék lehetnek, például öröklött enzimhiány, bélrendszeri működési zavarok, szennyezett környezet, rossz táplálkozási szokások, gyógyszerek vagy mesterséges adalékanyagok.

Az ételintolerancia felismerése nem egyszerű feladat, mivel a tünetek összetettek és más betegségekkel is összetéveszthetők. Egy ételintolerancia vizsgálat azonban pontosabb képet nyújt, mivel kimutatja, hogy mely élelmiszerek ellen termelődnek IgG-antitestek, amelyek az ételintolerancia jelei.

Ha feltűnően olcsó vizsgálattal találjuk magunkat szemben, akkor kezdhetünk is kételkedni.

Szerencsére egy egyszerű kérdéssel ki lehet deríteni, hogy megéri-e az árát az általunk választott ételintolerancia teszt.

Vásárlás előtt járjunk utána, hogy a preferált ételintolerancia vizsgálat a totál-IgG antitestek mennyiségét vizsgálja, vagy csupán csak IgG4 antitestek mennyiségét méri?

Ez az egyszerű kérdés nagyon fontos, mert…

…a korszerű ételérzékenység tesztek a teljes IgG (ételek ellen termelt antitestek) mennyiséget mérik. A csak IgG4 (mely a totál-IgG mennyiségének csupán 1-4 %-a) antitesteket mérő laboratóriumi tesztek NEM alkalmasak az ételérzékenység kimutatására.

Tipp: Ne csak hirtelen felindulásból válasszunk ételintolerancia tesztet, járjunk utána, hogy valóban teljes IgG-antitest mennyiséget mér-e? Kérjünk be minta leletet, hogy pontosan lássuk a vizsgált élelmiszereket. A leletet megtekintve ellenőrizzük, hogy számszerű (kvantitatív eredményt kapunk) vagy csak pozitív és negatív értékeket. Olvassunk utána, hogy kapunk -e a vizsgálat után dietetikai segítséget, vagy magunkra hagynak minket a leletünkkel a kezünkben.

Az ételintolerancia kezelése elsősorban az étrend megváltoztatására épül. A vizsgálat eredményei alapján kialakítunk egy személyre szabott diétát, amely kizárja vagy korlátozza azokat az ételeket, amelyekre érzékenyek vagyunk. A diétát dietetikus segítségével érdemes összeállítani, hogy biztosítsuk a megfelelő tápanyagbevitelt és elkerüljük a hiányállapotokat. Az ételintolerancia megelőzése érdekében érdemes minőségi, természetes, friss és változatos élelmiszereket fogyasztani, valamint kerülni a túlzott feldolgozottságú, tartósított, színezett, ízesített ételeket és italokat. Fontos az étkezési ritmus betartása, elegendő folyadékfogyasztás, rendszeres mozgás és a

Fontos az is, hogy az ételintolerancia egyre elterjedtebb probléma, és sokan küzdenek vele anélkül, hogy tudnák, mi az ok.

Az ételintolerancia nem csak kellemetlen tüneteket okozhat, hanem hosszú távon komoly egészségügyi problémákat is eredményezhet. Ezért fontos, hogy időben felismerjük és kezeljük a problémát, és megelőzzük a súlyosabb következményeket. A személyre szabott diéta és az egészséges életmódváltás segítségével javíthatunk az állapotunkon és élvezhetjük az egészséges életet.

www.foodtest.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top