Csajok Magazin

Esküvői szokások és babonák

Mit jelképeznek az esküvői szokások? Mint minden ősi dolog, így az esküvő is tele van olyan szokással, szertartással, babonával, amelyek nélkül talán még ma sincs esküvő.

Angol szokás, hogy a menyasszonynak az esküvője napján szerencsés viselnie magán valami régi, új, kék és kölcsönkapott darabot. A régi jelzi a menyasszony hajadon életét, az új, hogy életében új fejezet kezdődik. A kék a hűség és tisztaság színe, illetve úgy is tartják, hogy aki kéket visel, fiúgyermeket is szül. A kölcsönkapott dolog pedig a házasság két legfontosabb kötelékét jelzi: a barátságot és a szerelmet.

A ruha fehér színe tisztaságot, szűziességet, örömöt és ünnepélyességet szimbolizál. A babona szerint szerencsétlenséget hoz, ha a vőlegény az esküvő előtt meglátja a menyasszonyt ruhájában. A fátylat csak a menyasszony hordhatja, mert a babona szerint az a koszorúslány, aki felpróbálja a fátylát, elcsábítja majd az ifjú férjet.

Gyöngyékszer
A gyöngyök a könnyeket szimbolizálják. A menyasszonynak nem szabad gyöngyöt viselnie az esküvőn, mert a gyöngy a könnyeket szimbolizálja, és sokat sír majd a házasság alatt.

Rizs és rózsaszirom szórás
Az oltárhoz vezető utat a koszorúslányok rózsaszirommal szórták be, a ceremónia után pedig a ifjú párra rizst szórtak. A szertartás után, amikor az ifjú pár a templomból vagy házasságkötő teremből kilép rizst szórnak rájuk, hogy házasságuk termékeny és gazdag legyen.
Romantikus szokás, hogy az oltárhoz vezető útra virágszirmokat szórnak. A rózsaszirmok a termékenységet a későbbi megpróbáltatásokkal teli, göröngyös út kisimítását szimbolizálják.

Csokordobás
A menyasszony a templom vagy házasságkötő bejáratánál hátat fordít a násznépnek és a még hajadon lányok közé dobja a menyasszonyi csokrot. A hagyomány szerint, aki elkapja, az lesz a következő menyasszony. Ma már nem a menyasszonyi csokrot szokták eldobni, hanem egy erre a célra készülő dobó-csokrot, általában a menyasszonyi csokor mását.

Koszorúslányok
A koszorúslányoknak eredetileg az volt a feladata, hogy díszes ruhájukban megtévesszék azokat, akik el akarták rabolni az arát. Egy másik változat szerint a koszorúslányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva a figyelem központjában lehettek, hogy így férjet találjanak. Azért viseltek egyforma ruhát, hogy egyenlő eséllyel indulhassanak.

Menyasszonyrablás
Régebben ez nagyon komoly dolog volt, mivel gyakran előfordult, hogy a menyasszonyt már az esküvői szertartás alatt elrabolták. Ha a vőlegény nem tudott menyasszonyára kellőképpen vigyázni, nem érdemelte meg, hogy feleségül vegye. Nem szabad hosszú ideig elmaradni, mert különben a vendégek unatkoznak, és a hangulat elromlik.

A menyasszony ölében kisfiú
Elterjedt szokás, hogy az esküvő alatt egy kisfiút ültetnek a menyasszony ölébe, mely a termékenységet jelképezi, és hogy a születendő gyermekek között mindenképpen legyen fiú, aki a család nevét továbbviszi.

Küszöbön átemelés
A hagyományok szerint az ifjú férj ölébe kapja asszonykáját, amikor először lépik át házasként közös otthonuk küszöbét, mert ha beléptekor a menyasszony elbotlik, az rosszat jelent. A nemes tett jó célt is szolgál: szimbolikusan megvédi feleségét a kísértetektől, amelyek leginkább a küszöb alatt szoktak megbújni.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top