A megkérdezettek döntő többsége véli úgy, hogy tud főzni. Több mint egyharmaduk az egzotikus ételek elkészítésétől sem riad vissza, 15%-uk pedig csak egyszerű receptekkel próbálkozik. Minél régebben vezet valaki háztartást, annál magabiztosabban mozog a konyhában. Ennek ellenére a 18 évnél fiatalabbak döntő többsége sem gondolja úgy, hogy elveszett lenne a tűzhely mellett – világít rá a MAGGI Okoskonyha friss felmérése.
Kétnaponta előkerül a fakanál
Úgy tűnik, a háztartások többségében nem okoz különösebb gondot, ha rendszeresen kézbe kell venni a fakanalat. A megkérdezettek negyede naponta, fele kétnaponta, másik negyede pedig hétvégenként főz. A konyhában szorgoskodókra jellemző, hogy általában 1-2 órát szentelnek a főzésnek alkalmanként. Az idő megspórolása érdekében minden második ember félkész termékeket, például fixeket, alapokat hív segítségül. Sőt ha valamiért nem jut idő a vacsora elkészítésére, akkor is szívesebben adják át ezt a feladatot más családtagjuknak, mint hogy ételt rendeljenek.
Gyermekkorban vagy esküvő után válnak konyhatündérekké
Ha valaki a fiatal felnőtt éveit konyhai tudás nélkül kezdi, akkor csak a házasságkötés után vagy közvetlenül gyermekvállalás előtt veszi elő a lábast. A megkérdezett kisgyermekes anyukák egyharmada vallotta, hogy szingliként legfeljebb egy reggeli tojásrántotta összedobására futotta a tudásából.
A hölgyek zsebelik be a legtöbb dicséretet
Egy finom vacsora vagy közösen elköltött vasárnapi ebéd után szerencsére nem marad el a jól megérdemelt elismerés sem. A hölgyek több dicséretet zsebelnek be, a megkérdezett nők négyötöde vallotta, hogy a család mindig tudtukra adja, ha ízlettek a fogások. A dicséretek ellenére is csupán minden negyedik konyhatündér gondolja magáról, hogy remekel a konyhában, pedig valójában a családok döntő többsége elégedett velük. Ezen az arányon azonban szerencsére könnyen lehet javítani: egy-egy kedves szóval, elismerő pillantással, fényesre tunkolt tányérral. Mindez szárnyakat adhat a további fogások elkészítéséhez.