Csajok Magazin

Elrepült a nyár, de semmit nem tettél a karrieredért?

Szinte egy szempillantás alatt elröppent az idei nyár, pályakezdőként vagy a diplomához közel viszont kevés fiatal használja tudatos karrierépítésre a nyakába szakadó szabadidőt, hiszen a fesztiválozás, vagy egy vízparti nyaralás sokszor csábítóbbnak tűnik. A bulik végeztével azonban érdemes megfontolni néhány tanácsot, amivel már szeptembertől tudatosan tehetnek azért a fiatalok, hogy később jobb állást kaparinthassanak meg és felkészüljenek a munkaerőpiac kihívásaira!

Szerezz külföldi tapasztalatot

Ha régóta nagy vágyad egy tengerentúli utazás, akkor itt az ideje, hogy elkezd szervezni az utad, hiszen egy jól megválasztott külföldi diákmunkával jövőre nem csak a nyári munka és pénzkereseted lesz megoldva, de a kalandos és dolgos hetek után egy hosszabb utazásra is lehetőséged nyílik majd. Habár idén erről a lehetőségről már lecsúsztál, szerencsére például a Resort Leaders 2020-as work and travel programjaira már lehet jelentkezni. Tanulmányozd át a lehetőségeid, készülj az interjúdra, gyakorold az angolt, hisz jövő ilyenkor már életed egyik legnagyobb kalandjáról mesélhetsz az itthoniaknak! Egy ilyen munkatapasztalat nem csak jól mutat az önéletrajzodban, de a nyelvtudásodat is felhozza egy magabiztos szintre, így, ha még nincs felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgád, akkor itt az ideje, hogy azt is bezsebeld a világjárás után.

Alapozd meg az IT-tudásod

Programozni manapság már több, mint menő. Köztudott, hogy a legcsábítóbb ajánlatokkal az IT-szakembereket keresik meg, de lassan már minden munkakörhöz elkél, ha van némi programozói tapasztalata a jelentkezőnek, vagy legalábbis hatalmas előnyt jelenthet a többi álláskeresővel szemben. Már számos programozósuli kínál esti és hétvégi tanfolyamokat, gyorsított képzéseket, melyek iskola vagy munka mellett is végezhetők, s többnyire a tantermi órák mellett online oktatással is kiegészülnek. Ha nem mersz belevágni a féléves junior kurzusokba, melyekhez sok esetben némi előzetes tudás is kell, akkor egy egyhónapos alapozó képzés lehet a tökéletes választás, hisz ennyi idő alatt azt is el tudod dönteni, hogy van-e affinitásod a pálya iránt.

Szerezz jogsit

Ha álmodoztál már arról, hogy bepattansz péntek délután az autóba és irány a Balaton, de még a jogsid sincs meg, akkor itt az ideje ezen változtatni. Az ősz kiváló alkalmat nyújt erre, hiszen számos tényleg villámgyors tanfolyamot lehet találni, így jövő nyárra már rég a kezedben tarthatod a jogsidat. Na és arról nem is beszéltünk, hogy rengeteg jó állás feltétele a jogosítvány megléte, hisz a cégek sok esetben elvárják, hogy a munkavállalóik mobilisak legyenek.

Próbáld ki magad élesben

A papírnál sokkal többet ér a tapasztalat, így utolsó évesként vagy friss diplomásként is törekedj arra, hogy a lehető legtöbb releváns szakmai gyakorlatot szerezd meg. Nem csak nyáron, de év közben is remek lehetőségeket lehet találni, sőt a nyári szabadságolások után a feletteseidnek még a mentorálásodra is több idejük juthat.

Önkénteskedj

Hazánkban még csak most kezd elterjedni az önkéntesség, de már itthon is sokszor az önkéntes munka lehet az a bizonyos plusz, amiért az egyik jelölt győzedelmeskedik a másik, hasonló tapasztalattal és végzettséggel rendelkező jelentkezővel szemben. Az önkéntesség nem csak az elkötelezettségedről és szorgalmadról adhat tanúbizonyságot, de valószínűleg ilyen jellegű szabadidős tevékenységek esetén a soft skilljeid is fejlettebbek. Csapatmunka, alkalmazkodási és jó kommunikációs képesség, konfliktuskezelés… Hosszasan sorolhatnák, hogy mennyi mindent árul el egy pályázóról, ha társadalmilag fontos ügyekre áldozza a szabadidejét. A közkedvelt állatmenhelyi munka mellett számos múzeum, alapítvány, egyesület keres bizonyos szakmákban jártas önkénteseket, így akár a végzettségednek megfelelő munkával is szolgálhatsz egy jó ügyet.

Habár ez a nyár néhány nap múlva véget ér, nem kell pánikba esni, hiszen szeptembertől számos megfontolt lépéssel építheted tudatosan karrieredet!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Scroll to Top