Csajok Magazin

Elhízás, egészség, betegség

Most már tudja, mi az elhízás, hogyan lehet a testtömeget ellenőrizni, az elhízás tényét megállapítani, de tudja-e azt is, milyen veszélyekkel jár ez a betegség?

Már Hippokratész írta, hogy az elhízottak korán meghalnak. Ez a megfigyelés ma is helytálló, az elhízott emberek halálozása nagyobb mint az egészségeseké, pl. a 35-nél nagyobb testtömegindexűek korai halálozásának veszélye kétszer nagyobb mint a kívánatos testtömegűeké. A nagyobb halálozás társuló betegségek következménye, elsősorban a cukorbaj, magasvérnyomás-betegség, rosszindulatú daganatos betegségek, szív- és érrendszeri betegségek elhízásban nagyobb gyakorisága miatt. Az elhízottak veszélyeztetettsége a 2. típusú cukorbaj tekintetében 4-10-szer, a magasvérnyomás-betegség kialakulása szempontjából 7-szer, a rákos betegségek tekintetében 25-70%-kal nagyobb mint az egészséges testtömegűeké. Kiderült az is, hogy a 20%-os testtömeg-növekedés nőknél már 70, férfiaknál 86%-kal növeli a szívinfarktus veszélyét, hasonlóan az agyi érbetegség kialakulásának kockázatát. Minél fiatalabb életkorban alakul ki az elhízás, annál nagyobb a kockázat, annál komolyabban fenyegeti veszély az embert.

Az elhízás és a halálhoz vezető betegségek összefüggéseinek tanulmányozása vezetett annak felismeréséhez, hogy az elhízás két formája közül csak az egyik igazán veszélyes, a pocakos, un, almatípus. A másik, a főként csípőtájékot, combokat érintő elhízás, az un. körteforma sokkal kisebb kockázatot jelent az említett, súlyos betegségek kialakulásában. A fokozottan veszélyes, alma típusú elhízás gyakoribb férfiakon, a kevésbé ártalmas, körte formájú pedig nőkön, de természetesen mind az alma, mind a körte formájú előfordul mindkét nemben, és egyik sem függ az elhízás fokától. Az elhízás veszélyes vagy kevésbé veszélyes formája igen könnyen, egyszerű méréssel megállapítható. Varráshoz használt centiméterszalaggal meg kell mérni a derékkörfogatot (a köldök magasságában) és a csípőkörfogatot (ez a legnagyobb körfogat a csípőízületek magasságában). Aki nem biztos abban, hogy a megfelelő helyen mér, az kérje családtagja vagy a háziorvos asszisztensének segítségét. A derékkörfogatot el kell osztani a csípőkörfogattal, ha a kapott szám férfiak esetén nagyobb 0,95-nél, nők esetében pedig 0,80-nál, akkor a fokozottan veszélyes típusú elhízásról van szó. Ez az újabb mérés és számolás megmutatja Önnek, hogy elhízása, akar kisebb, akár nagyobb, jelentősen vagy mérsékelten veszélyezteti-e az egészségét.

Forrás: fogyókúra.info

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top