Csajok Magazin

Életmód terhességben

Gondolom már sokan vannak itt, akik túl vannak a szülésen. De aki még nem, annak talán valamit segithet ez a cikk. Mert ugyebár a terhes nőknek mindig vannak megválaszolatlan kérdéseik.

Táplálkozás

A terhesek táplálkozása nem különbözik a terhesség előtt megszokott étrendtől. Téves az a nézet, hogy a terhesnek „kettő helyett kell ennie”, ami gyakran azt eredményezi, hogy a terhes anya falánkká válik és elhízik. Általában az étvágy megbízható jelzője a táplálékfogyasztás mennyiségének. Az egészséges terhes, ha normális az étvágya, a terhesség végére 10-15 kg-os súlygyarapodást érhet el. Ennél több felesleges és káros.

A terhesség utolsó heteiben a hetenkénti súlygyarapodás ne haladja meg az S00 g-ot. A terhes étrendjében a kellő kalóriamennyiségen kívül elsősorban a fehérje- és a vitaminszükséglet fedezése fontos. Legjobb fehérjeforrás a tej, a tehéntúró, a sajt, a különböző húsfélék és a tojás. Általában kívánatosnak tartják terhesség alatt a bőséges tejfogyasztást, a tej magasértékű fehérje-, mész- és vitamintartalma miatt. A terhesség második felében viszont célszerű megszorítani a konyhasófogyasztást. Az anyai fogazat és csontrendszer védelmére néha szükség lehet mésztabletták szedésére is.

A terhesség alatt a mérsékelt kávé-, tea-, sör-vagy borfogyasztásnak nincsen káros hatása. Túlzásba vive azonban mindegyik ártalmas az anyára és a magzatra is. Különösen a tömény alkohol fogyasztása és a dohányzás kerülendő az egész terhesség alatt. Ismeretes, hogy a dohányzó nők magzatai kisebbek és a terhességi szövődmények is gyakoribbnak. Az alkoholizmus pedig a magzatfejlődési rendellenességek leggyakoribb oka.

Terhesség alatt különleges gondot kell fordítani a székrekedés megelőzésére. Ha salakdús étrend, tehát sok főzelék és gyümölcs ellenére is előfordulna egy-egy székrekedés, legkönnyebben langyosvizes beöntéssel szüntethető meg. A hashajtószerek, különösen a drasztikus hatásúak (pl. a szennát tartalmazó Tisasen) alhasi vérbőséget okozhatnak, aminek vetélés lehet a következménye, ezért kerülendők.

Öltözködés

A terhesség alatt viselt támasztó fűzővel kapcsolatos nézetek eltérőek. Kétségtelen ugyan, hogy az edzett izomzat jobb, mint a támasztó haskötő, de eleve gyenge hasfalú nőknek (akiknek már nincs alkalmuk vagy nem volt idejük terhességi torna végzésére) előnyös lehet a haskötő viselése. Lényeges azonban, hogy a haskötő ne szorítsa a hasat, hanem csak támassza alá. A terhesség utolsó három hónapjában nem szabad hasat szűkítő ruházatot hordani.

A nagyfokú testsúlygyarapodás miatt a terhesség második felében az előboltosuló has matt eltolódik a test súlypontja. Különösen ebben az időszakban fontos ezért a magasszárú, közepesen magas- és szélessarkú cipő viselése. Lúdtalp vagy harántsüllyedésre való hajlam esetén a terhesség második felében feltétlenül talpbetétet kell hordani.

Sok asszony már a terhesség előtt is visszeres, mások viszont a terhesség alatt válnak azzá. Különösen fokozza a visszértágulat kialakulásának esélyét, ha a terhes nő a térd alatt vagy felett szorító harisnyakötőt visel. Maga a terhes méh is elősegíti a visszeresség kifejlődését, mivel a medence hátsó falán haladó vénákat beszűkíti, és pangást okoz bennük. A terhesség utolsó hónapjaiban levő nő éppen ezért minden olyan munkát, amit lehet, végezzen ülő helyzetben, felrakott lábbal vagy vízszintes testhelyzetben, hogy a véroszlop súlya ne nehezedjen rá a visszerekre. Ha munka közben erre nem volna alkalma, legalább napközben tehermentesítse néhányszor visszereit azáltal, hogy lábát vízszintes helyzetben pihenteti. Természetesen a visszértágulat nélküli terhes anya is jól teszi, ha a lábizomzatot igénybe vevő tornagyakorlatokat végez naponta, hogy ezáltal a visszértágulatot megelőzze.

A magzat növekedésének üteme

A terhesség normális körülmények között 9 naptári hónapig, 10 holdhónapig, tehát 40 hétig, pontosabban: 280 napig tart, A magzat hosszának értékét a terhesség egyes időszakaiban úgy kapjuk meg az első és ötödik hónap között, ha a hónapok számát önmagukkal megszorozzuk. Így pl. a 3 hónapos magzat hossza 3 x 3 = 9 cm. A hatodik hónaptól a hónapok számát öttel kell szorozni, így pl. a 8 hónapos magzat hossza 8 x 5 = 40 cm.

A magzat súlya a holdhónapok szerint a következőképpen változik:

Négy hónapos magzat súlya kb. 100 g;

Öt hónapos magzat súlya kb. 300 g;

Hat hónapos magzat súlya kb. 600700 g;

Hét hónapos magzat súlya kb. 800- 100 g;

Nyolc hónapos magzat súlya kb. 1500-1700 g;

Kilenc hónapos magzat súlya kb. 2000-2500 g;

Tíz hónapos magzat súlya kb. 3000-3500 g.

A méh helyzete az első hónapban annyiban változik, hogy előre dől, és ebben a helyzetben nyomhatja a hólyagot, ami gyakoribb vizelési ingert válthat ki.

A 2-4. hónapban a méh még nem emelkedik ki a kismedencéből, de növekszik, és golyó alakúvá válik. A 4. hónap végén három harántujjal a szeméremcsont felett, az ötödikben 2-3 ujjal a köldök alatt, a hatodikban a köldök szintjében, a hetedikben a köldök és a szegycsont közötti távolság közepén, a nyolcadikban három ujjal a szegycsont alatt tapintható, a kilencedik hónapban kitölti a gyomorgödröt, de a tizedikben – mivel a méhfenék leszáll – a méh felső domborulata ismét a nyolc hónapos szintben, tehát három harántujjal a szegycsont alatt tapintható.

Noha a három hónapos magzat hossza csupán kilenc cm, mégis ember formája van, tehát kifejlődött a keze, Iába és a belső szervei. A magzatot a negyedik hónapban vékony finom bőr borítja és nemi szerveiről már megállapítható, hogy fiú-e vagy leány. Az ötödik hónapban már halk óraketyegésként hallható a magzat szívhangja és az anya ebben az időben érzi a magzat mozgását. A 6-7. hónapban, tehát 28 hét betöltése után, a magzat olyan érettségi fokot ér el, hogy koraszülés esetén is-igaz, speciális felkészültségű intézetben-életben tartható. Ezután fokozatosan tovább érik és minél később van a koraszülés időpontja, annál nagyobbak életben maradásának esélyei. Ezért törekszenek a szülészorvosok arra, hogy minden veszélyeztetett terhes szülését olyan későre tolják ki, amennyire csak lehet- ha szükséges, akár intézetbe való felvétellel.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top