Az egészséges étrend a szénhidrát, fehérje, zsírsavak megfelelő aránya és a vitaminok, ásványi anyagok jelentősége mellett talán az élelmiszerek minősége a legfontosabb. Például a finomított lisztből készült kenyér is szénhidrát, de sok tápanyagot nem tartalmaz, de a túlfőzött zöldségek sem érnek sokat.
Először is, a kamrát, hűtőszekrényt, fagyasztót „méregtelenítsük” az egészségtelen ételektől, és vásároljunk egészségtudatosan új alapanyagokat!
A finomított cukor is üres kalória, semmi tápanyagot nem tartalmaz. Helyettesítsük barnacukorral, de inkább gyümölcscukorral, mézzel, juhar sziruppal vagy agavé sziruppal.
Legyen otthon mindig sok friss gyümölcs és zöldség – a fagyasztott zöldségekben állítólag több a vitamin, így érdemes több, különböző fajtát tárolni a mélyhűtőben.
Kerüljük a tökéletesen tündöklő zöldségeket, gyümölcsöket – ezeknek magas a vegyszertartalmuk, és-vagy tartósítószeres viasszal fényezik őket (sok fényes alma pl. 9-12 hónapos is lehet!)
Halak vásárlásánál fontos a hal frissessége, ha halszaga van, azt ne vegyük meg. Tengeri halaknál jobban járunk, ha fagyasztott terméket vásárolunk. Továbbá figyeljünk arra, hogy a hús és bőr között ne legyen zsírréteg, ez azt jelenti, hogy a hal tenyésztett és nem volt sok tere úszni.
Minden napra legyen elegendő mag, dió vagy mogyoró – a magyar olcsó dió ugyanúgy hasznos, mint a drágább mandula vagy pisztácia, bár a brazil diónak különös magas a szelén tartalma!
Az édesség nem bűn – de inkább legyen jutalom. Léteznek nagyon finom egészséges sütemények is, de ezeket házilag jobb elkészíteni.