Csajok Magazin

Divat egykor és ma

Stella McCartney, Just Cavalli, Prada, Chanel, Fendi, Giorgio Armani, Moschino, Versace, Gucci, Valentino, Hermes, Gianfranco Ferre. Ez csak töredéke, mindazon divatcégeknek, amelyek ma a világ legismertebb márkái közé tartoznak. Minden korszaknak megvannak a maga stílusjegyei, amit a kor társadalmi- és anyagi helyzete, de ezen kívül a zene és a divat is nagy mértékben jellemez.

A minap a kezembe került egy könyv, amelyben az ’57-es évtől egészen a legutóbbi, 2007-ben végzett diákok tablói találhatóak. Olyan volt, akár egy képes történelemkönyv. A képek alapján pontosan meg lehetett állapítani, hogy melyik évben készült, hiszen már a matrózblúzból és a csónaknyakú fölsőből minden kiderült. Ezután jön csak a frizura. A könyv elején található tablókon, hullámosra sütött női frizurák, szolid fehér blúz, háttérben az iskola képével a jellemző. Majd az évek múlásával, megjelennek a matrózblúzok és ezután elérkezünk a hetvenes évekbe. A tabló hirtelen elsötétül. Mindenki, fiúk lányok egyaránt vállig érő, hosszú hajjal állnak büszkén a kamera elé.Egyszóval minden kornak megvan a maga egyedisége, még akkor is, ha néha a múltból merít ötletet. Az idei őszi-téli kollekcióknak van valami különleges varázsa elődeihez képest. A vadabb, merész színek és formákat most a nőiesebb könnyedebb vonalú ruhák váltják föl.

Néhány kollekció segítségével rövid áttekintést teszünk az idei télből. Sok „forrás ” áll rendelkezésünkre, hogy megfelelőképpen tájékozódjunk az aktuális divatról. Azonban talán a legtöbbet a divatbemutatókból tudhatunk meg. Magas, nádszálvékony lányok, tűsarkú cipőben egyensúlyozva vonulnak végig előttünk a kifutón. Az apró részletek sok mindent elárulnak egy márkáról. A világítás, a kifutó háttere, a zene. Just Cavallinál elegáns háttér, arany, fekete és sejtelmes lila színű függöny mögül, tűnnek fel a lányok és fiúk. Elegáns, loknis frizura, enyhe smink. A 2007/2008 őszi-téli kollekciójában a szatén és a szőrme dominál. A tavaszi gömb alakú szoknya ismét feltűnik, azonban már vastagabb szövetből. Domináns színek a fekete, a metál és az arany. A szőrme kiegészítő akár kabáton, sálként, de cipőn is egyaránt extravagánsan mutat. A kollekció elegáns, mégis fiatalos. A hatalmas sálak, túlméretezett mellények és pulóverek olykor már túlzásnak tűnnek, mégis bele illik a képbe.

Fendinél hasonló eleganciát és stílust találunk. Hasonló hangulatú kifutó, a lokink itt is könnyedén esnek a vállra és szőrme, szőrme, szőrme. Csíkos vagy egyszínű, sötét vagy világos, minden fajta megtalálható. Jellemző, hogy nincs nadrág a kollekcióban. Minden lányon egységesen fekete harisnyát és fekete magas sarkú cipőt láthatunk. Ehhez könyékig érő, buggyos ujjú kabátkát és egészen rövid, vagy térd fölé, vagy térd alá érő szoknyát viselnek. Ezek a térd alá érő szoknyák harang alakúak, mely a combokon szűk, de a térd alatt enyhén kiszélesednek. Hihetetlenül nőiesek. Kiegészítőként láthatjuk az elmaradhatatlan Fendi feliratú övet és ami kicsit feltűnőbb a téglalap alakú hatalmas kő az övön. Ezen kívül hosszú kesztyűket és toll táskát is láthatunk. A divat folyamatosan változik, alakítja ízlésünket. Lássunk minél több félét, hogy végül ki tudjuk alakítani a saját stílusunkat.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top