Csajok Magazin

Csecsemők altatása

Nincs olyan kisgyermekes anyuka, aki még ne találkozott volna éjszakai felsírással, ébredéssel. Ahány gyerek, annyiféle, különböző alvásigénnyel. Az egyedüli, amit némiképp mi is befolyásolhatunk a témában, azok talán a gyermek alvási szokásai.

Az egészséges újszülött születés utáni hetekben a nap nagyobbik részét átalussza. Egyes babák csak 12 órát alszanak, mások akár 20-at is alvással töltenek.

A baba alvása

A biológiai óra elsősorban a szopással és az étkezéssel kapcsolatosan működik. A szopás időpontjától függően ébred fel a csecsemő, és nagyjából 3-4 óra múlva, amikor az anyatej kiürül a gyomorból, kezdődik újra a periódus. A hosszabb alvási időszakok általában a 2. hónap táján alakulnak ki, amikor a baba eléri 4-5000 gr-os súlyt. Ilyenkor már képes átaludni az éjszaka nagy részét, és ha felébred, akkor annak valami más oka lehet.
Egyes elméletek szerint bármely időpontban ébred fel az újszülött, meg kell szoptatni, hiszen a saját biológiai rendszere szabályozza az alvás és ébrenléti állapotot. Más vélemény szerint viszont érdemes az étkezéssel szabályt kialakítani, amely a gyerek súlyától függően 3-4 óránkénti szoptatást és ennek megfelelő alvás- és ébrenléti periódust jelent.

Melyek az ideális alvás körülményei?

A legjobb az, ha az újszülött kiságya az első néhány héten a mama közelében van. Ez többnyire ugyanabban a szobában egy külön sarok, ahol jól látható és megközelíthető a csecsemő. Ha már néhány hónapos elmúlt, és lehetőségünk van rá, érdemes külön szobát biztosítani számára. Az alvás alatt lehetőleg ne zavarjuk. A rokoni és ismerősi látogatások időzítése mindig az étkezést megelőző vagy közvetlenül az étkezés utáni időszakra essen. Az újszülött, illetve kiscsecsemő környezetében nem szabad állatokat tartani, és a szobanövények elhelyezése sem célszerű. Az alvási időszakban a szoba hőmérséklete ne legyen kb. 18 ° C foknál magasabb.
Fontos a szoba páratartalma, a kis csecsemők jobban szeretik a magasabb páratartalmú levegőt, ami akár 60-70% is lehet. Elsősorban téli időszakban és főleg a távfűtéses lakásokban nagyon alacsony a páratartalom. Itt mindenképpen gondoskodni kell a párologtatásról. Az etetés és a tisztába rakás után, melyet böfiztetésnek kell megelőznie, rakjuk le a gyermeket az altatáshoz a kiságyba, és ilyenkor már nem célszerű zajongani vagy énekelni, beszélni hozzá. Természetesen a régi szokásokhoz híven altatódalt is énekelhetünk. Éjszaka is érdemes egy gyönge fényű irányfényt vagy éjszakai lámpát használni, aminek azonban nem szabad a kiságyba világítania. Ha melegnek érezzük a csecsemőt alváskor vagy lefektetés után, mindig mérjük meg a hőmérsékletét, és csak akkor hagyjuk magára, ha normális értéket kapunk. Az alváskor nem szabad túlságosan fölöltöztetni vagy bebugyolálni a csecsemőt, hiszen ilyenkor is mozgatja a végtagjait, sőt kúszni-mászni is szokott.
Abban a helységben, ahol az újszülött vagy a csecsemő alszik, soha ne dohányozzunk, és lehetőleg erősen fűszeres ételeket se készítsünk a kiságy közelében.

Hogyha felriad a gyerek

Ritkán alszanak a csecsemők néhány óránál tovább, jellemző rájuk, hogy gyakran felébrednek. Ilyenkor felsírhatnak, de előfordulhat az is, hogy csöndben játszanak a kiságyban lévő játékokkal, vagy kezüket, lábukat figyelgetik, azzal játszanak.
Teendők abban az esetben, ha a gyermekszobából hirtelen sírást tapasztalunk:

Ha előzőleg a csecsemőt tisztába raktuk, megetettük, megböfiztettük, és nyugodt állapotban raktuk le a kiságyába, akkor várhatunk néhány percet, hiszen magától is újra elalhat. Ha nagyon keservesen sír, 5-10 perc múlva fölvehetjük, lehet kicsit dajkálni, a hátát finoman ütögetve vagy simogatva ismét megböfiztetni, esetleg a hasát simogatni. Érdemes néhány korty teával is megkínálni. Ha ezek után még mindig sír, rakjuk ismételten tisztába, hiszen a csecsemők nagy része étkezés után pisil, kakil, és ez zavarhatja komfortérzetét. Ilyenkor nézzük meg a bőrét, nem piros-e valahol, tapintsuk meg, simogassuk meg, és ha egy kicsit melegnek érezzük, mérjük meg a hőmérsékletét. (Lásd lázcsillapításról szóló cikket!) Mindezek után próbáljuk meg ismét ágyába rakni. Az ijedtségnek gyakran valami szokatlan hang az oka, ezt az édesanya jelenléte, közelsége orvosolhatja, és mindenképpen érdemes megnyugtató, halk, kedves hangon beszélni hozzá vagy énekelni neki. Néhány mondatos mondókák vagy versikék is hasznosak lehetnek.
Nagyobb csecsemőknél a fogzás már akkor is fájdalmas lehet, ha a tejfogacskák még nem bújtak ki a fogínyből. Ilyenkor érdemes napközben dörzsölni, esetleg sós borszeszes ujjal megdörzsölni a kiemelkedő fogínyt. Ha az alvási időszak utolsó részében riad föl a gyermek, nem muszáj megvárni a pontos étkezési időt, lehet fél-1 órával előbb is tisztába rakni, és ismételten megetetni. Ha azonban az étkezés után 1-2 órán belül riadna föl, akkor csak teáztassuk, és próbáljuk meg az etetést a megfelelő időpontra eltolni.

Újra előkerültek azok a kiságyak, amelyeket ringatni lehet, és a régi bölcsők is újra kaphatók. Nem véletlen, hiszen a lassú ritmusos mozgatás álomba ringathatja a csecsemőt. Soha nem szabad gyorsan erőszakosan mozgatni az ágyat, hiszen a ringatás mindig lassú, kellemes, kényelmes mozgást jelent.

Forrás: www.babaszoba.abbcenter.com

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top