Csajok Magazin

Beszéljünk a laktóz intoleranciáról!

A tejmentes étrendet választóknak tökéletes alternatívát jelent a különböző magokból, gabonákból készült tej jellegű italok fogyasztása.

Az ételallergia manapság egyre jobban ismert fogalom, annak köszönhetően, hogy – óvatos becslések szerint is – ma már minden ötödik embert érint valamilyen formában Ez a szám sajnos folyamatosan emelkedik, az allergiára hajlamos embereknél pedig az allergiát vagy intoleranciát okozó ételek száma szintén nő.
Fontos elkülöníteni az ételallergiát az étel intoleranciától!
Nem csak megnevezésében, de a tünetek kialakulásában, a klinikai kórkép lefolyásában is jelentős különbség van közöttük.
Az allergia jelentősen veszélyesebb, mert akár az ember halálához is vezethet!  Az ételallergia betegségben szenvedők szervezete egy azonnali immunválasszal reagál az elfogyasztott allergénre.
Az intolerancia egy olyan folyamat, ami bizonyos étel elfogyasztása után kellemetlen tünetekkel jár, de ebben az immunrendszer nem vesz részt.
Napjainkban az egyik leggyakoribb emésztési probléma a tejfogyasztáshoz köthető, ez a laktóz intolerancia
Amennyiben a bélben nincsen, vagy csak részben van tejcukorbontó (laktáz) enzim, akkor tejcukor érzékenységről beszélünk. Ebben az esetben a tejcukor bontatlanul halad tovább a vastagbélbe és ott a vastagbél baktériumai bontják le, miközben kellemetlen tüneteket okozó gázok szén-dioxid, hidrogén és metán) szabadulnak fel, amit heves hasmenés is kísérhet.
Vannak olyan betegek, aki bizonyos mennyiségű tejet el tudnak fogyasztani, – mert ha csökkent is a laktáz enzim termelésük, de valamennyi azért megmaradt, – szemben azokkal, akiknek teljes tejcukormentes diétát kell tartani.
A laktáz enzim hiányát már tudjuk pótolni, de ahhoz bizonyosnak kell lennünk, hogy a tünetek hátterében a laktóz intolerancia áll.
A laktóz intolerancia tünetei:
Puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek.
Kísérheti hasmenés, bűzös széklet.
Diagnózis megállapítható:
Fizikális vizsgálattal, laboratóriumi vizsgálatokkal, terheléses-megvonásos próbákkal (két hétre meg kell vonni a tejtermékeket, majd hirtelen megterhelni a szervezetet vele), laktóz tolerancia teszttel, hidrogénlélegezetési teszttel, és szövettani vizsgálattal.
Kezelés:
Laktóz érzékenység esetén a tejcukor lebonthatósága növelhető. Hónapokon keresztül növekvő dózisban adott laktóz mellett a vastagbél tejsavbacilus-flóra kifejlődhet, mely képes a tejcukrot egyszerű cukrokra bontani, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy az érzékenység gyakran visszatér, végleges megoldást csak a tej teljes elhagyása adhat.
Diéta: Nem minden tejtermék okoz panaszokat az intoleráns betegeknek. A savanyú tejtermékek, joghurtfélék, különösen az élőflórás tejtermékek tejsavbacilusai a tejcukrot kellő hatékonysággal fermentálják, így azok már nem okoznak tüneteket. Hasonlóan tejcukormentesek a hosszú ideig érlelt „száraz” sajtok is.
Megoldás:
A tejmentes étrendet választóknak tökéletes alternatívát jelent a különböző magokból, gabonákból készült tej jellegű italok fogyasztása. (rizs”tej”, mandula”tej”, kókusz”tej”). Ma már ezek az italok – igaz meglehetősen drágán, de – elérhetők az üzletekben is. A legjobb, legolcsóbb megoldás azonban otthon elkészíteni, egy egyszerűen működtethető elektromos készülék, a növényi italkészítő készülék segítségével, amely nemcsak megfőzi, de le is darálja a beletett alapanyagokat, és a szűrést követően már fogyasztható is a finom, egészséges ital.
Megvásárolható:

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top