Csajok Magazin

Batikolás – karácsonykor is…

Biztosan mindenki látott már elmosódó körökkel mintázott pólót, nadrágot vagy egyéb ruhadarabot, kiegészítőt. Nos, az általában batikolás eredménye. Viszonylag gyorsan és olcsón lehet egyedi karácsonyi ajándékokat készíteni ezzel a technikával.

Nézzük, mi minden kell hozzá:

– pamut anyag – fontos, hogy pamut legyen, mert a ruhafesték szintetikus anyagokkal nem működik, egyszerűen nem fogja meg… (póló, lepedő, terítő, falvédőnek való anyag, táska alapanyag stb.)

– spárga – jó erős

– ruhafesték – minden háztartási boltban lehet kapni. Ezek általában színező porból és fixálóból állnak. Mindenképpen olvassátok el a használati utasítást, mert minden festék más időtartam alat fejti ki a hatását és fixálni sem ugyanannyi ideig kell őket.

– használaton kívüli nagy edény – ez a darab kiküszöbölhető azzal, ha mosógépben használható ruhafestéket veszünk.

Az alábbi mintákat mindenképpen érdemes kipróbálni:               

1. vízszintes csíkok : megfogjuk a pólót a nyakánál és a spárgát körbe rákötjük, majd föntről lefelé haladva körbetekerjük az egész ruhadarabot és alul elkötjük a fonalat. Fontos, hogy jó erősen tekerjük és kössük meg, különben nem lesz szép a minta. Ezután az összetekert pólót a festék dobozán feltüntetett módon és időre betesszük a festékbe.

 

 

2. körök : ebben az esetben kiterítjük magunk elé a pólót egy asztalra. Kiválasztjuk a helyet, hogy hová és mekkora kört szeretnénk. Megkeressük a képzeletbeli kör középpontját és ott felcsípjük az anyagot. Spárgával körbetekerjük az alakzat szélét. A kör ott fog kirajzolódni, ahol a kötél van. Ebben az esetben is fontos, hogy jó erősen kötözzünk. Természetesen egy pólóra több kisebb-nagyobb kört is rakhatunk. Ha mindet rákötöztük, jöhet a festék.
                                                                                                         

 

3. koncentrikus körök : az eljárás ugyanaz, mint a szimpla kör esetében. Először felkötözünk egy nagy kört, majd az így kapott fülecskét egymástól egyenlő távolságra még több helyen megkötjük. A legkisebb körbe belekötözhetünk egy követ, mert az is segít, hogy a minta szépen rajzolódjon ki.

4. függőleges csíkok : ez a minta a leginkább idő- és munkaigényes. Vastag cérnával kell a pólón függőleges csíkokat varrni. Kiválasztjuk a csíkot, amely mentén haladni akarunk, pár centi hosszan harmonika szerűen összehajtogatjuk az anyagot, majd jó erősen húzva a cérnát, egyik oldalról a másikra haladva egymáshoz varjuk a gyűrődéseket. Ahhoz, hogy ez a minta jól látszon, nagyon erősen és aprólékosan kell varrni, különben a festék beszivárog a ráncok közé és ott is megfesti az anyagot.

5. szabályos vonalak :
 most használhatjuk fel a fadarabokat. A befestendő felületet szépen, szabályosan összehajtogatjuk akkorára amekkorák a fadarabjaink. Az összehajtott részt beszorítjuk a két fa közé és azokat spárgával áttekerjük, egymáshoz rögzítjük. Ez a módszer jól alkalmazható zsebkendő, póló ujja vagy alja, abrosz festésekor.

6. ötvözés :
 ezeket a technikákat természetesen ötvözni, keverni is lehet. Például, ha több kört már rákötöztünk az anyagra az egészet áttekerhetjük spárgával.  A függőleges csíkokba kötözhetünk bele kisebb köröket, a varrást eldolgozzuk majd a kör másik oldalán folytatjuk.

7. színes batikolás : ahogy a mintákat, úgy a színeket is lehet keverni, variálni. Megtehetjük, hogy a póló alját például pirosba, de a tetejét kékbe mártjuk bele. Egyszerűen nem nyomjuk az egész anyagot bele a festékbe hanem a felét hagyjuk kilógni, majd azt később egy másik színbe rakjuk.
A póló három szinű lesz, ha kötözünk rá mintákat, megfestjük, majd átkötözzük és egy másik színbe is belerakjuk.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top