Csajok Magazin

Baba-mama jóga

Manapság már nagyon sok olyan nyugodt hely létezik, ami megkönnyíti, feldobja a kismamák vagy fiatal anyukák életét. Az egyik ilyen lehetőség a baba-mama jóga, amely speciális gyakorlatait, azoknak az édesanyáknak és gyermekeiknek ajánlják, akik a baba születése után is szeretnének foglalkozni alakjuk formálásával gyermekük közelségében. Így nevelve a csöppségeket a mozgás szeretetére.

A jóga egy roppant jó mozgásforma, hiszen nemcsak a külsőnket formálhatjuk vele, tehát az ideg-, nyirok-, és hormonrendszerünket stimulálja, hanem fizikai testünk mellett a lelkünkre is jótékony hatással van. A finom energiákat, az érzelmeinket, a gondolatainkat is jótékonyan befolyásolja. A baba-mama jóga „szülőanyja” Francoise Babira Freedman, aki jógaoktatóként és többgyermekes édesanyaként dolgozta ki ezt a módszert.Ideális helyzetben, az édesanyja már a szülés előtt a kismama tornán elsajátítja a jógamozdulatok alapjait, és a gyermek világrajövetelével csak folytatja. Ez azonban nem az a mozgásforma, ahová ne lehetne életünk bármely szakaszában csatlakozni.

A baba-mama jóga segíti az édesanyákat a szülés utáni regenerálódásban, hiszen tornáztatják a medencealapi izmokatsegítve a gát gyógyulását. Emellett a babák fejlődését, mozgásérzékelését segíti: kezdetben csak a babák passzív átmozgatását, masszírozását végzik, – ami nem feltétlen jut otthon eszébe az édesanyának -, később lassanként a babák elkezdik utánozni a mamák által végzett gyakorlatokat. Az édesanyák a masszázst követően interaktívan, együtt jógáznak a babákkal a földön –labdán ülő, röptetős, sétálós gyakorlatokat végeznek, és közben mondókákat mondanak. A jógás babák sokkal nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak lesznek, hiszen fejleszti idegrendszerüket és növeli ellenálló képességüket. A foglalkozás közben a babák nyugodtan elalhatnak, amiben a lazító zene is sokat segít, és erőt ad a további fejlődéséhez. A babákat már két hónapos kortól vihetik a mamák a foglalkozásokra, egészen nyolc hónapos korukig, hiszen azután a gyermek figyelmét már nehezebben lehet lekötni, de ha a programot folytatni szeretnék az úgynevezett nagybabás jógán van rá lehetőség.

Lelki szempontból is nagyon hasznos, hiszen a baba-mama kapcsolat sokkal bensőségesebbé, mélyebbé válik. Egymásra tudnak figyelni, érezni tudják egymás rezdüléseit, így ez az együttlét a mama-baba közötti szabad szeretetáramlást erősebbé teszi. A közös élmény összehozza őket, jóga közben a mama és gyermeke egyre jobban megismerhetik, megszerethetik egymást. Ráadásul a napi rutin mellett az édesanya magára is tud figyelni, feltöltődhet, relaxálhat (segíti a belső elmélyülést). Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy közösségben vannak, kikapcsolódnak hasonló élethelyzetben lévő anyukákkal, akikkel kapcsolatokat, barátságokat tudnak kötni.

Így tehát a baba-mama jóga egyszerre kellemes testmozgás, hatékony készségfejlesztő módszer és remek játék. Visszasegíti a fiatal anyákat korábbi fitt állapotukba, és ugrásszerűen javítja az anya-gyerek kapcsolat minőségét. Ráadásul az édesanyák könnyedén elsajátíthatják a jóga alapjait, amit akár otthon is alkalmazhatnak, hogy feszültségektől mentesen, energikusan teljenek a mindennapjaik.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top