Csajok Magazin

Az őssejt, mint lehetőség

Az összes média ontja magából a legkülönfélébb információkat az őssejtek különleges képességeiről. Igaz ma még szűk határokon belül használják, de a kutatók nagy jövőt jósolnak ennek gyógyító hatásáról a regeneratív orvoslásban. A beteg hibásan működő sejtjeit kicserélik őssejtekre, amik képesek átvenni a sejtek helyes működését. A témában a KRIO Intézettel beszélgettünk!

<$577+www.krio.hu$>Hol találhatók az őssejtek?
A tévhitekkel ellentétben a felnőtt szervezetben ugyanúgy találhatók őssejtek igaz szövetenként eltérő mennyiségben. A legnagyobb számban a csontvelő tartalmaz őssejteket, aminek levétele nem éppen kockázatmenetes beavatkozás. A méhlepény is igen gazdagb őssejt-forrás. Hagyományos körülmények között a baba megszületése után a méhlepény gyakorlatilag biológiai ( veszélyes) hulladékként megsemmísítésre kerülL,a benne található értékes őssejtekkel együtt. Szerencsére a méhlepényben lévő őssejtek megőrzésére ma már Magyarországon is van lehetőség.

Mikor történik a köldökzsinórvér levétele?
Ez a beavatkozás a baba megszületése után történik, gyakorlatilag fájdalom és kockázatmentes. A köldökzsinór átvágása után, a méhben lévő méhlepényből történik az újszülött vérének levétele. A köldökzsinórvért egy speciális gyűjtőzsákba teszik, amit a kismama a szülés előtt, körülbelül a 30. héten veheti át a köldökzsinórvér őssejt banktól. Manapság azonban ez az eljárás csak azoknak a családoknak érhető el, akik vállalják a tárolás költségeit. Jelenleg az egész ország területén hozzáférhető, online módon is elérhető, megköthető az őssejt banki szolgáltatás.
Hol tárolják az őssejteket?
Magyarországon tíz éve működő EU-s garanciákkal rendelkező Krio Intézetben, Budapesten és Miskolcon tárolják az őssejteket, olyan tárolókban, amik áramszünet esetén is biztonságosak. A folyékony nitrogén tulajdonsága, hogy nem igényel kompresszoros áramforrást és utánpótlást. Ma a világon ez a legbiztonságosabb tárolási módszer.A Krio intézet nemzetközi protokoll alapján dolgozza fel, fagyasztja és akár több zsákban  tárolja az őssejteket.
 Ki férhet hozzá?
Természetesen csak a szülők kérhetik ki a lefagyasztott mintát, és a családban nemcsak a gyermek, de valószinűleg  más családtag is használhatja ( ehhez ellenőrző HLA-vizsgálat szükséges).
 Hány évig őrizhetők meg az őssejtek?
Az őssejt banki szerződés maximum 20 évre köthető, lejárta esetén meghosszabítható. A jelenlegi kutatások szerint az őssejtek korlátlan ideig megőrzik a folyékony nitrogénben az életképességüket.
 Biztonságos a tárolás?
Igen, abszolút. Nem cserélhető össze, hiszen többszörös kódszer védi a lefagyasztott sejteket.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top