Csajok Magazin

Az Innovatív sportolói regeneráció új formája a Medical Flossing

Legyen szó sportolás közben kificamodott bokáról, rándulásról, túlerőltetett izomzatról, gyulladásról az új gumiszalaggal végzett regenerációs technikának köszönhetően akár már 2 perc alatt elérhetjük a regenerációhoz szükséges panaszcsökkenést, megkönnyebbülést.

Milyen módon fejti ki hatását egy speciális gumiszalagtechnika (más néven medical flossing)? Hogyan ér el a vérellátás rövid és fájdalmas – szinte- elfojtása ilyen hirtelen megkönnyebbülést? Hogyan működik a kompressziós terápia és a kineziotape ötvözetéből kiépített technika? Nézzük részletesen a flossingolás módszerének háttereit.

A Medical Flossing által biztosított speciális leszorítás (flossingolás) egy rendkívül innovatív terápiátjelent a sport rehabilitációban / rehabilitációban az izom és az ízületi panaszok megszüntetésére, illetve az általános regeneráció területén. Nagyjából két percen keresztül a problémás képleteket a speciális szalag általi leszorításban átmozgatjuk – aktív izommunkával vagy a tréner segítségével passzívan, mely gyakorlatok elsősorban a sérülés, a panasz jellegétől, kiváltó okától függnek. Mielőtt a szalagot meglazítjuk és enyhül a fájdalom, meleg, friss lesz a betekert végtag.

A flossingolás a szalag speciális nyújtottási fokán valósul meg a patológiás folyamatban érintett szövetek analizálását követően, a szövetek minőségének, elváltozásainak függvényében. A flossingolást végző személy éppen ezért ismeri a szöveteket érintő elváltozások, kóros folyamatok háttereit, a letapadások oldásához szükséges szöveti kompressziós és/vagy csúsztatási irányokat és ennek megfelelően állítja be a feltekert szalag nyújtottsági fokát, a nyútás irányát stb.

Sportolsz és hamar elfáradsz, akkor ennek hátterében a rossz vérellátás, az izomzat feszessége, helytelen terhelése is állhat. Ebben az esetben a flossingolással a következő módon segíthetjük a regenerációdat:

  1. Szivacs hatást idézünk elő a végtag leszorításával. A szalag nagy nyomásán keresztül a nemkívánt anyagcserebomlás termékek a nyirokrendszerbe kerülnek – tehát a tisztító folyamatok egy módja érvényesül. A szalaglevételével a problémás szövet vagy ízület újra vérrel, illetve folyadékkal ellátottá válik, ami a tápanyag-, hormon-, oxigénellátást és további fontos anyagok eljutását serkenti.
  2. Izomfeszülések, un. blokádok feloldódnak. A flossingnakés a szalaggal  együtt végzett mozgásoknak köszönhetően a fascia, a bőralatti kötőszövet, izmok, csontok és ízületek eltolódnak, elmozdulnak eddigi helyzetükhöz és egymáshoz képest. Így feloldhatóak a blokkolást, akadályt okozó hegesedések, letapadások és a mozgásképesség érezhetően javul, az izomteljesítménye javul.
  3. Fájdalomcsillapítás: A flossing szalag súrlódása a bőrön stimulálja a bőr alatt lévő érzékelősejteket- az úgynevezett mechanoreceptorokat, amik a maguk részéről megakadályozzák a fájdalom továbbvezetését a gerincvelő felé. Közvetlenül az alkalmazás  után a másodikként és harmadikként megnevezett hatás következik be, sok esetben már tartósan. Ez azt jelenti, hogy a panaszok nem térnek vissza a következő nap, mint egy bumeráng. Mindemellett a tartós eredmény érdekében természetesen néhány ismételt felhelyezés érdemes.

A szakembereket, sportolókat megjelenése után szinte azonnal lenyűgözte a szalag által kiváltott hatás, így hamar széles körben elterjedt a technika. Próbáld ki Te is a Sport Rehab Akadémia szakembereinek segítségével.

Szakértő: KanyóIldikó, sportrehabilitációstréner, gyógytornász/Physio Vit Rehab Akadémia

www.physio-vit.net

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top