Csajok Magazin

Az ideális diéta

Az elhízás nem csak esztétikai kérdés, a szervezet egyensúlyát is könnyen felboríthatja. Az ideális testsúly mindenkinél más és más, az erősebb csontozatúak, illetve nagyobb izomzattal rendelkező emberek akkor is magasabb súllyal rendelkeznek, ha valójában nem küzdenek túlsúllyal. Önmagában a kisebb mértékű túlsúly nem okoz problémát, ha valaki sportol és egészségesen él. A mozgásszegény életmód, és a számtalan plusz kiló azonban szív- és érrendszeri problémákhoz, illetve diabéteszhez vezethet.

A diéta őrület palettáján szinte minden módszer megtalálható; a teljes éhezéstől kezdve a kalóriacsökkentésen át egészen a szénhidrátmentes étkezésig. A diéta azonban értelmetlen és egészségromboló is lehet, ha a szervezet nem kapja meg a számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat.

Sokan úgy vélik hogy a mozgás, vagy egy-egy diéta önmagában képes a túlsúly leküzdésére, ez azonban tévedés. Egyetlen diéta sem helyettesíti a kellő testmozgást, s egyetlen mozgássor sem képes kompenzálni a helytelen táplálkozás okozta súlynövekedést. Minden diétát rendszeres testmozgással kell kiegészíteni, hogy az elért testsúly hosszútávon is megmaradjon.

Egy fogyókúra mindig legyen egybekötve méregtelenítéssel, de legalábbis a folyadékbevitel (tiszta víz) bevitelének jelentős emelésével. Máskülönben megbetegíthet minket és ez a fő oka, amiért azt halljuk, hogy a hirtelen fogyás egészségtelen. Viszont kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó, édesített gyümölcsleveket, teákat, energiaitalokat.

A méregtelenítés és a szervezet lúgosítása önmagában is képes fogyást előidézni, hisz ha a zsírban raktározott mérgeket és szerves savakat kiürítettük, nincs már szükség az azt tároló zsírmennyiségre sem.

Ha utánanézünk az élelmiszerek összetételének, hamar szembesülünk a ténnyel: nagyon sok táplálék tartalmaz cukrot! Természetes formában megtalálható a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben, de rengeteg félkész és késztermék is tartalmazza, sokszor észre sem vesszük, hogy megesszük, vagy megisszuk. A gyárilag készített élelmiszerek feldolgozása során ugyanis sok esetben cukor, vagy annak valamilyen formája, ún. hozzáadott cukor kerül a termékbe. Megjelenési formája változó, lehet répacukor, barna cukor, gyümölcscukor, laktóz, glukóz, dextróz, méz, juhar szirup, melasz, de még számtalan más formában előfordulhat.

Érdemes az egészséges táplálkozás témakörében tájékozódni, még akkor is, ha nem nyomaszt minket zavaró túlsúly, hiszen a legelőnyösebb és legbiztonságosabb ennek a megelőzése. Mindössze egy kis odafigyelésre van szükség, meg a rossz szokások megváltoztatására. Egészségünk és gyermekeink egészsége megér ennyit.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top