Csajok Magazin

Az a csodálatos méz!

A méz az egyik legjobb érv amellett, hogy nem csupán egészséges, de akár gyógyhatású is lehet az, ami finom. Több, mint kedves gesztus a természet – és persze a méhek – részéről.

A méznek több, mint háromszáz változatát ismerjük, melyek színük, ízük alapján térnek el. Legjellegzetesebb sajátosságaikat természetesen a bázisul szolgáló virágok nektárja határozza meg. Széles körben ismert, hogy a méz nem csupán egészséges és finom, azt azonban kevesen tudják, hogy a méz különféle típusai milyen gyógyhatásokkal is rendelkeznek. Ma már furcsának tűnhet, de a történelem során a mézt a legváltozatosabb módokon használták gyógyszerként – a legérdekesebb pedig az, hogy ezeket a módszereket később a tudomány is igazolta.


Az ősök nem tévedtek

Már az ókori Egyiptomban is kenőcsként használták, sebeket kezeltek vele, melyek így nem fertőződtek el. És valóban: a méz magas káliumtartalma miatt hatékony baktériumölő. Cukortartalma magas (egy rész vízből és négy rész gyümölcs- illetve szőlőcukorból áll), pH-tartalma alacsony, szerves savtartalma (elsősorban citrom-

és almasav) jelentős. A római gladiátorok a mézet általános fizikai erőnlétük javítására fogyasztották.Ennek is van tudományos alapja: a méz szénhidráttartalma magas, így kiváló energiaforrás. Sok a félreértés a méz fogyasztó hatásait illetően, úgyhogy érdemes megjegyezni: a méz mint édesítő hatékonyabb a cukornál, és a szervezet könnyebben és gyorsabban dolgozza fel. Sőt, bizonyos mézek vizelethajtó hatásuk révén hozzájárulhatnak a súlycsökkenéshez.

Tele minden jóval

Vitaminok tekintetében a méz szintén nem kell hogy szégyenkezzen: A-, C-, E-vitamin, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav) és B6 gazdagon található benne – melyek közül külön is érdemes kiemelni a pantoténsavat, mely a mellékvese hormontermelődésének serkentésével lassítja az öregedést. A méz igen gazdag ásványianyagokban (vas, kálcium, foszfor, magnézium, kálium, nátrium) és antioxidánsokban.

Minden alkalomra

A méz tehát teljes értékű táplálék-kiegészítő, nem csupán a teljesítőképességet fokozza, de a javítja a szívműködést is. Csökkenti a depressziót (különösen a hársméz, mely elismert idegcsillapító és fertőtlenítő hatású). Gyomorfekély, nyombélfekély, gyulladásos megbetegedések esetén érdemes a méz antimikrobiális hatására kiemelt figyelmet fordítani, és mivel a méz gyümölcscukrai glükogénként raktározódnak a májban, ezért májgyengeségnél, de hasnyálmirigy- és epemegbetegedésnél is sikerrel alkalmazható. Különösen a fenyőmézről terjedt el, hogy szamárköhögés, tüdőbajok és légcsőproblémák esetén fejti ki áldásos hatásait, a lépes méz pedig homloküreg-gyulladás esetén nyújthat segítséget.

Fogyasztáshoz fogyasztva

Érdemes tehát mindenkinek felülbírálnia a mézzel kapcsolatos képzeteit: nem csupán nyalánkságról van szó, hanem természet legfinomabb gyógyszeréről. Bár a méz egyaránt használható süteményekben vagy gyógyteákban (melyeknek gyógyhatását saját összetevőivel fokozza), nem szabad elfelejteni, hogy sütéssel, vagy forró vízben oldással tápanyagaiból veszít: még gyógytea ízesítése esetén is érdemes kissé kihűlt folyadékba keverni.

A méz egyéb gyógyító hatásai


Egy kanál méz a nyelvre megnyugtatja az idegrendszert, új erőt ad a kimerült szervezetnek. Erősíti a szívet, serkenti a vérkeringést.
Egy csésze meleg tejben elkeverve és rendszeresen fogyasztva véd a fertőző betegségek ellen.
Egy borsónyi mennyiséget szétkenve az arcbőrön, az puha és bársonyos lesz. (Ne feledd lemosni!)

Az iparilag előállított édesítőszerrel ellentétben a méz kizárólag természetes összetevőket tartalmaz, eddig körülbelül 180 féle hatóanyagot találtak meg benne. Igaz, ezek közül néhány (például a vitaminok) csupán kis mennyiségben vannak jelen. Annál fontosabb a szerepük az ásványi anyagoknak, így a vasnak, illetve a nyomelemeknek. Utóbbiak közül a króm elősegíti a cukor feldolgozását, szabályozza a vércukorszintet. Ez az egyik oka, amiért a méz könnyebben emészthető a háztartási cukornál.


A méz és a testi szerelem

Több tízezer éves tapasztalat szerint vannak olyan anyagok, melyek növelik a férfigerjedelmet. A méz is ezek közé tartozik. Manapság virágporos kúrát is alkalmaznak a szexológusok. Ezek azonban a lelki eredetű szexuális problémákat önmagukban nem tudják megoldani. Ehhez szakterápiás kezelés is kell.
A méz már az antik időkben is jelen volt az emberi kapcsolatokban. A római és görög fürdőkben az ismerkedni vágyók mézes vizet küldtek a kiszemelt partnernek. Ha elfogadta, azt jelentette, részemről semmi akadálya, udvarolhatsz.
Hazánkban is fűződnek hozzá népi hagyományok. Ha az udvarló fiatalembert a lányos ház úrnője mézes pogácsával kínálta, azt jelentette: fiam, akár az anyósod is lehetnék.
A Távol-Keleten a mézeshetek kifejezést nemcsak átvitt értelemben használták. A régi időkben ugyanis a házasságot megelőzően a vőlegényt kemény éjszakai próbának vetették alá. A menyasszony meztelen testét mézzel kenték be. A vőlegény feladata pedig a méz eltávolítása, csak és kizárólag ajkainak segítségével.
Ha csak a gátlásosság szab határt a teljesítőképességnek, akkor sem kell
csüggedni. Erre is van megoldás a méztartalmú nászbor segítségével. Ha a férfi iszik egy pohárral, egy óra múlva érezheti jótékony hatását. Persze nem érdemes túlzásba vinni a nászbor fogyasztását sem. Hiszen az alkohol könnyen ágyba csábít, de ott rútul cserben is hagy…

Magyarországon a nemzetközi viszonyokhoz képest sajnos meglehetősen alacsony az egy főre jutó mézfogyasztás (az európai átlag négyszer-ötször több), pedig összetételében és izében is világszínvonalúak a magyar méhészek – és magyar méhek! – termékei.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top