A diéta lényege, a szénhidrát fogyasztásának a minimálisra való csökkentése. Atkins diétája Amerikában indult hódító útjára, amely köztudottan a mértéktelen szénhidrát fogyasztók országa. Azonban számos tanulmány létezik, mely cáfolja az Atkins-diéta hatékonyságát, sőt egészség rombolónak tartják. Néhány táplálkozás kutató szerint súlyos mellékhatásokat idéz elő, főként a szívproblémát okozó hatását helyezik előtérbe. Ám a diéta nem veszi figyelembe a szervezetre károsan ható zsírok által megemelkedett koleszterinszintet. De ezt a késöbbiekben korrigálták, így már nem lehetett kifogást találni.
A diéta tilt minden cukorral, fehér liszttel készült élelmiszer fogyasztását, mint a kenyér, a tészta, az édesség. Azonban az alacsony, vagy szénhidrátot nem tartalmazó ételek fogyasztását egyáltalán nem zárja ki (pl.: hús, tojás). Ez sok ember számára teszi vonzóvá a diétát. Atkins doktor szerint egy ember napi kalóriaszintje, legfeljebb 10%-ban tartalmazzon szénhidrátot, 60% zsírkalóriát, a maradék 30% pedig fehérje legyen.
A szakemberek többsége, azonban azt tanácsolják, hogy mindenből lehet enni, a kulcsszó a mértékletesség. Ideálisnak a heti 0,5-1 kg leadását tartják. Ez garantálhatja a visszahízás elkerülését. Kellemetlen mellékhatásként még az alacsony szénhidrát tartalomtól fellépő szédülést, fejfájást, a szervezet elsavasodását is kiemelik. Ezeknek közvetlen okai a szellemi és fizikai teljesítő képesség csökkenése. Ezen kívül a szénhidrát hiánya a különböző hormonok szintjét is felboríthatja, mely hangulatingadozáshoz, olykor depresszióhoz is vezethet. A szakértők szerint a mértékletesség és a sport legyen az elénk kitűzött súlyfelesleg leadásának eszköze.