Csajok Magazin

Aszaltgyümölcs

Aszalt szilva, alma, sárgabarack, banán, meggy, sárgadinnye, mazsola. A választék hatalmas. Ki ne kóstolt volna ezek közül már néhányat. Azt viszont kevesen tudják hogyan is készülnek ezek a finomságok, vagy mit is tartalmaznak. Mi nem csak ezekre a kérdésekre adunk választ, hanem megmutatjuk azt is, miként készíthetünk otthon aszalt csemegét.

Mert a szárítás sajnos a rothadással és nem az aszalással egyenlő…

A taljándörögdi Marika ismeri a gyümölcsaszalás titkát. A régi receptekből merített apró fortélyokat most megosztja  nézőinkkel.

A szilvának amikor az aszalást elkezdjük……a felesleges nedvességet elpárologtatni belőle.

Az aszaláshoz nincs szükség ekkora kemencére, mindenki a saját háztartásában is tud ízletes és egészséges aszalt gyümölcsöt – és zöldséget készíteni. Az aszalt finomságokat a téli napokon is bármikor felhasználhatja kedvenc ételeihez.

Ez a forgótálcás aszaló 5 kg gyümölcs aszalására alkalmas. A készülékben 5 forgó, variálható tálca segíti a gyümölcs optimális aszalását. A tálcák közötti távolság a rajtuk lévő fogak segítségével, a szeletek vastagságától függően állítható. A gyümölcsöket optimálisan 6 és 32 óra között kell aszalni.

Például az almát miután meghámozzuk és magtalanítjuk, szeletekre szeljük.

Ezután egy papírtörlőn szárítsuk le és tegyük a tálcára. 4-15 óra elteltével kész a finom aszalt alma.

Ezzel a forgótálcás aszalóval a háziasszonyok a saját otthonukban is egészséges és finom zöldségeket és gyümölcsöket tartósíthatnak a téli hónapokra.

Az aszalás lényege, hogy a gyümölcsök nedvességtartalmát mielőbb az eredeti 80-ról legalább 20%-ra csökkentsük. Marika kemencéje gyorsítja a folyamatot, de ezen kívül más praktikákat is bevet. A szilvát például 20 percre szódabikarbónás vízbe áztatja. Ez felbontja a gyümölcs rostjait, így a víz gyorsabban elpárolog belőle.

Az így tartósított gyümölcsök biztosan nem penészednek meg, mert ha víztartalmuk lecsökken, a romlást okozó mikroorganizmusok már nem életképesek. Ehhez a kemencét először 40 fokra fűti, majd fokozatosan 70 fokra emeli a hőmérsékletet. Az alma és körte így 3-4 nap alatt, a szilva kb. 1 hét alatt fog egyenletesen megaszalódni.

De vajon ha elpárolog a víz, miben különbözik majd friss társaitól?

Hasonlítsuk csak össze őket!

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársait arra kértük, vizsgálják meg a gyümölcsök cukor-, vitamin- valamint ásványianyag-tartalmát.

Vargáné dr. Kiss Zsuzsanna, laboratóriumi mérnök

Az eredmények azt mutatták, hogy…..mennyiségben átkerült a szárítmányba.

Egy szem aszalt sárgabarackban tehát ugyan annyi cukor van, mint egy szem frissben. A szárított gyümölcs súlya viszont csak nyolcada a friss gyümölcsének. Ezért ha fél kiló aszalt barackot eszünk, kb. 8-szor annyi cukrot fogyasztunk el, mint fél kiló friss gyümölccsel.

Magas cukortartalmuk folytán …. a szervezetből való kiürítése akadályozott lehet.

Térjünk vissza vizsgálatunkhoz! A cukorhoz hasonlóan, a gyümölcsök ásványi anyag tartalma sem változott. Éppen annyi kálcium, kálium és vas található mindkettőben, a vitamin-tartalom viszont sérült az aszalás során.

Seres Gabriella, laboratóriumi mérnök.

A mérés eredményéből… jelentősen bomlik 80-90 %-kal is akár.

Mégpedig azért, mert a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a gyümölcs nedvességtartalmával együtt eltűnik.

Az aszalt gyümölcsök tehát csak vitamin készletükben térnek el a frisstől, viszont még így sem helyettesítik friss társaikat a téli időszakban sem.

Forrás és fotók: www.freepress24.tv

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top