A taljándörögdi Marika ismeri a gyümölcsaszalás titkát. A régi receptekből merített apró fortélyokat most megosztja nézőinkkel.
A szilvának amikor az aszalást elkezdjük……a felesleges nedvességet elpárologtatni belőle.
Az aszaláshoz nincs szükség ekkora kemencére, mindenki a saját háztartásában is tud ízletes és egészséges aszalt gyümölcsöt – és zöldséget készíteni. Az aszalt finomságokat a téli napokon is bármikor felhasználhatja kedvenc ételeihez.
Ez a forgótálcás aszaló 5 kg gyümölcs aszalására alkalmas. A készülékben 5 forgó, variálható tálca segíti a gyümölcs optimális aszalását. A tálcák közötti távolság a rajtuk lévő fogak segítségével, a szeletek vastagságától függően állítható. A gyümölcsöket optimálisan 6 és 32 óra között kell aszalni.
Például az almát miután meghámozzuk és magtalanítjuk, szeletekre szeljük.
Ezután egy papírtörlőn szárítsuk le és tegyük a tálcára. 4-15 óra elteltével kész a finom aszalt alma.
Az aszalás lényege, hogy a gyümölcsök nedvességtartalmát mielőbb az eredeti 80-ról legalább 20%-ra csökkentsük. Marika kemencéje gyorsítja a folyamatot, de ezen kívül más praktikákat is bevet. A szilvát például 20 percre szódabikarbónás vízbe áztatja. Ez felbontja a gyümölcs rostjait, így a víz gyorsabban elpárolog belőle.
Az így tartósított gyümölcsök biztosan nem penészednek meg, mert ha víztartalmuk lecsökken, a romlást okozó mikroorganizmusok már nem életképesek. Ehhez a kemencét először 40 fokra fűti, majd fokozatosan 70 fokra emeli a hőmérsékletet. Az alma és körte így 3-4 nap alatt, a szilva kb. 1 hét alatt fog egyenletesen megaszalódni.
De vajon ha elpárolog a víz, miben különbözik majd friss társaitól?
Hasonlítsuk csak össze őket!
A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség munkatársait arra kértük, vizsgálják meg a gyümölcsök cukor-, vitamin- valamint ásványianyag-tartalmát.
Vargáné dr. Kiss Zsuzsanna, laboratóriumi mérnök
Az eredmények azt mutatták, hogy…..mennyiségben átkerült a szárítmányba.
Egy szem aszalt sárgabarackban tehát ugyan annyi cukor van, mint egy szem frissben. A szárított gyümölcs súlya viszont csak nyolcada a friss gyümölcsének. Ezért ha fél kiló aszalt barackot eszünk, kb. 8-szor annyi cukrot fogyasztunk el, mint fél kiló friss gyümölccsel.
Magas cukortartalmuk folytán …. a szervezetből való kiürítése akadályozott lehet.
Térjünk vissza vizsgálatunkhoz! A cukorhoz hasonlóan, a gyümölcsök ásványi anyag tartalma sem változott. Éppen annyi kálcium, kálium és vas található mindkettőben, a vitamin-tartalom viszont sérült az aszalás során.
Seres Gabriella, laboratóriumi mérnök.
A mérés eredményéből… jelentősen bomlik 80-90 %-kal is akár.
Mégpedig azért, mert a C-vitamin vízben oldódó vitamin, így a gyümölcs nedvességtartalmával együtt eltűnik.
Az aszalt gyümölcsök tehát csak vitamin készletükben térnek el a frisstől, viszont még így sem helyettesítik friss társaikat a téli időszakban sem.
Forrás és fotók: www.freepress24.tv