Csajok Magazin

Apával a szülőszobán

A legtöbb, gyermeket váró pár felteszi magának a kérdést: apás szülés legyen-e vagy sem? Vajon jót tesz-e a mamának, papának és nem utolsó sorban a babának, ha a család férfitagja végigkíséri a szülés folyamatát? Erről megoszlanak a vélemények.

Az apa ugyanis nem azért van jelen a szülőszobán, hogy a személyzetnek segítsen, hanem azért, hogy a párjával együtt részese lehessen egy felemelő, csodálatos élménynek, a gyermeke megszületésének.


Mára már a legtöbb helyen elfogadottá vált az apák jelenléte a szülőszobán. Az ott dolgozók többsége elismeri azt, hogy ez fontos a pár érzelmi állapota, az egymáshoz és a babához fűződő viszonyuk szempontjából.

Az apák számára a  kórház egy ismeretlen, nyugtalanságot keltő hely, ahol sok minden növelheti a szorongásukat. Egy előttük eddig ismeretlen folyamatnak a tanúi, melyben természetszerűleg aggódnak a párjukért és a születendő gyermekükért. Nem mindig biztosak abban, hogy ami történik, az normális-e, de bizonytalanságot kelthet bennük akár az is, hogy nem tudják, hol helyezkedjenek el úgy, hogy segíteni is tudjanak, de „útban” se legyenek.

Vannak akik ebben a helyzetben egyfolytában beszélnek, vagy éppen a jelenlévő orvossal beszélgetnek, de akadnak olyanok is, akiken úrrá lesz rajtuk a félelem, és csak nehezítik a párjuk vajúdását.

Lehet, hogy a kórházi személyzet úgy gondolja, hogy segítség lehet az apának az, ha feladatot kap, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy a CTG görbét és a magzati szívhangot digitálisan kijelző műszert meredten figyelő apák általában egyáltalán nem nyugodtak, ami nem is csoda, hiszen nem értenek hozzá és nem is kell tudniuk értékelni azt, amit ezen a görbén látnak.
De még talán ennél is nagyobb baj az, hogy eközben nem tudnak teljes figyelmükkel a párjuk felé fordulni, hanem egyfajta megfigyelői szerepbe kényszerülnek.

Komoly segítséget jelenthet az anyának, ha a párja tartja őt a vajúdás közben, de a legnagyobb segítséget mégis a szeretetteljes jelenlétük adja.

Más vélemény alapján…
Számtalan baj forrása lehet, ha az apa is ott lábatlankodik a szülésnél.
Gyakrabban kerül sor császármetszésre ha az apa is jelen van gyermeke születésénél. Nem közömbös az apai jelenlét a későbbiekre nézve sem, mert apás szüléseket követően gyakoribbak a válások, sőt a mentális problémák is – állítja egy brit szülész, Michael Odent.
Meglepő kijelentését azzal támasztja alá, hogy férfi jelenlétében az anya óhatatlanul feszültebbé válik, ami megemeli adrenalinszintjét, ez pedig kedvezőtlenül hat a táguláshoz nélkülözhetetlen oxitocin termelődésére. Ráadásul az apa szorongása elvonhatja a nő figyelmét a lényegről, ami csak tovább bonyolítja a helyzetet. Dr. Odent egészen odáig megy, hogy a császármetszések számának megszaporodásáért is részben az apás szülések elterjedését okolja.

A későbbi következményeket említve kiemeli, hogy a szülőszobai élmények hatására nagyot eshet a nő vonzereje a férfi szemében, ami később a kapcsolat felbomlásához, váláshoz vezethet. Manapság egyre több szó esik arról is, hogy az újdonsült apáknál is megtalálható a szülés után depresszió megfelelője – dr. Odent szerint ezért is részben az apás szülések tehetők felelőssé.

Megoldásként azt javasolja, hogy problémamentes vajúdáskor egyáltalán ne legyen jelen férfi a szülésnél – sem az apa, sem pedig orvos. Angliában, Franciaországban és Afrikában szerzett több mint ötvenéves tapasztalataira hivatkozva úgy véli, hogy sokkal egyszerűbb dolga van az anyának, ha csendes, nyugodt környezetben, mindenféle férfinép nyüzsgése nélkül hozza világra gyermekét.

Nincsenek általánosan követhető szabályok azzal kapcsolatban, hogy jelen legyen-e az apa a szülésnél vagy sem. Mindenkinek meg kellene adni a lehetőséget a választásra.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top