Csajok Magazin

A vitaminhiányról

Csak akkor érzed valaminek a hiányát, ha már elvesztetted

A hétköznapokban viszonylag ritkán gondolkodunk el a szervezetünk működésének rendszeréről és alkotóelemeiről; inkább csak akkor tudatosodik bennünk annak tökéletessége, amikor valamilyen rendellenesség jelentkezik. Így valószínűleg legtöbbünk sohasem gondolkodott még el nyálképző szerveinken, a nyál funkcióján, és a hiányából adódó problémákon. Pedig a megfelelő nyáltermelés elengedhetetlenül szükséges az egészséghez és a megfelelő komfortérzethez. Számos betegség kezelésének, gyógyszerek szedésének mellékhatása lehet a nyáltermelés radikális csökkenése, és az ilyen betegek hosszasan tudnának mesélni arról, mennyire megkeseríti az életüket a nyál hiánya. Mindezek fényében egyre inkább érthető, hogy miért szorgalmazzák a fogorvosok a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztását, főleg étkezések után. A rágógumi önmagában is képes némileg tisztítani a fogak öntisztuló felszíneit, de a legfontosabb szerepe a nyáltermelés fokozásában van.
A nyál a szájüreget folyamatosan nedvesen tartja, és a táplálkozás során az étellel összekeveredve lehetővé teszi annak lenyelését. Az ízérzékelést is a nyálnak köszönhetjük: a nyálban lévő enzimek oldják fel a cukor vagy a só molekuláit, és ez teszi lehetővé, hogy az ízlelőbimbók elláthassák feladatukat. Az emésztésben is jelentős szerepe van: az elfogyasztott ételt olyan anyaggal vonja be, amely a nem gyomorban emésztendő tápanyagokat megóvja a gyomor savas közegében. Friss kutatások bizonyítják emellett azt is, hogy a nyál bizonyos alkotóelemeinek (amiláz enzim) szintje jelentősen befolyásolja a keményítő emésztésének hatékonyságát, így a vércukorszint egyensúlyát is. A szájüregi savas eróziót is csökkenti a megfelelő nyáltermelés, mivel helyreállítja a fogakon lerakódott plakkok PH-szintjének egyensúlyát és csökkenti a baktériumok szaporodását. Ezzel együtt a szájüregi baktériumok elleni védekezés immunsejtjei is a nyálban jutnak el a megfelelő helyekre, hogy megtámadják és elpusztítsák a szájban lévő baktériumok egy részét.
„Mindezek fényében egyre inkább érthető, hogy miért szorgalmazzák a fogorvosok a cukormentes rágógumi rendszeres fogyasztását, főleg étkezések után. A rágógumi önmagában is képes némileg tisztítani a fogak öntisztuló felszíneit, de a legfontosabb szerepe a nyáltermelés fokozásában van. Megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztással együtt, a rágózás biztosítja az optimális nyálmennyiséget, amely a szájüreget folyamatosan átmossa, segíti a megfelelő emésztést és csökkenti a fogakat érő káros hatásokat” – mondta el Dr. Balsai Tamás, fogszakorvos.
Fontos tehát, hogy „vigyázzunk a szánkra”; fogyasszunk elegendő folyadékot, napközbeni étkezések után rágózzunk, naponta legalább kétszer, alaposan, minden felszínt megtisztítva mossuk meg a fogainkat, és járjunk rendszeresen fogászati szűrésre, illetve szükség esetén kezelésre.
További információkért látogasson el a www.szajharmonia.hu weboldalra!

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top