Csajok Magazin

A vetélés rizikófaktorai

Minden kismama rémálma, hogy baj történhet magzatával. A terhesség megszakadását a betöltött 24. terhességi hét előtt spontán vetélésnek nevezzük. A vizsgálatok hosszú sora éppen az egészség megőrzésére szolgál, egy-egy laborvizsgálat, vagy látogatás a nőgyógyásznál máris megnyugtató érzést kelt benne.

Főként az első három hónapban szükséges a fokozottabb odafigyelés és óvatosság, ebben az időszakban a legveszélyeztetettebb a magzat, s leggyakrabban ekkor következik be a vetélés. Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a vetélésnek két formáját különböztetjük meg egymástól: spontán- és művi vetélést. A vetélés típusai közül igen gyakori az úgynevezett „fenyegető vetélés”, melynek tünetei az intenzív méhösszehúzódás és a hüvelyi vérzés. A vetélés megindulásakor – az előbbi tüneteken kívül – megnyílik a méhszáj és a méhnyakba magzati- és lepény részek jutnak, ami azt jelenti, hogy a terhesség már nem tartható meg. A kezdeti legapróbb tünetek felismerésének is nagy jelentősége van, mivel ebben a stádiumban a folyamat megállítható és az esetek többségében a terhesség még megmenthető.

A spontán vetélés az anya szervezetében bekövetkező valamilyen elváltozás, betegség vagy a magzat valamint a pete rendellenessége miatt következik be. Genetikai okok szintén kiválthatják. Rizikófaktort jelent a cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, szívbetegség vagy magas vérnyomás.

További kockázati tényezők:
– Alkoholfogyasztás
– Drogfogyasztás
– A dohányzás mintegy 20-30%-kal megnöveli a vetélés esélyét, amennyiben ez nem történik meg, könnyen vezethet akár koraszüléshez is.
– Magas láz

Törekedjünk arra, hogy mindennapjaink során a stresszt háttérbe szorítsuk, hiszen ez még inkább megnehezíti a terhesség amúgy sem gondtalan időszakát. Igyekezzünk a kockázati tényezőket minimálisra csökkenteni annak érdekében, hogy az anyaság örömét megtapasztaljuk.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top