A vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, amelyben mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak és ízeltlábúak) húsát, valamint mindenféle állati alapanyagot elvet az ember az étrendjéből.
Gyermekkorban az optimális táplálásnak biztosítani kell a gyermek növekedését, fejlődését, és a betegségekkel szembeni maximális védettségét. Ezért különleges jelentősége van a szülőknek gyermekük táplálkozási szokásának kialakításában. Nagy hibát követnek el, ha kisgyermeküket is csak növényi eredetű ételekkel táplálják, mert az egyoldalú táplálkozásnak gyermekkorban maradandó károsodás lehet a következménye. Kizárólag növényi eredetű élelmiszerekkel nehéz a gyermekek viszonylag nagy energiaszükségletét fedezni. A zöldségek, gyümölcsök bármennyire egészségesek a vitamin és ásványianyag tartalmuk miatt, energiatartalmuk kicsi.
A fogyasztható élelmiszerek körétől függően, az étrendi szokásokat is figyelembe véve, a vegetáriánusok több irányzatot is követhetnek.
1. Vegán
Semmiféle húsfélét és állati eredetű terméket nem fogyaszt.
2. Ovo-lakto-vegetáriánus
Húst nem, de más állati terméket fogyaszt (tojást és tejet is).
3. Lakto-vegetáriánus
Növényi táplálékon kívül csak tejet és tejterméket fogyaszt (tojást nem).
Az ovo-lakto-vegetáriánus élelmiszereken kívül néha fogyaszt halat és baromfit is. Ez az étrend nem igazán sorolható a vegetáriánus étrendek közé, mégis sokan alkalmazzák, részint, hogy egészségesebb életmódot valósítsanak meg.
5. Nyersevők
Csak feldolgozatlan növények kerülnek asztalukra.
6. Gyümölcsevők
Kizárólag gyümölcsöt fogyasztanak.
7. Makrobiotikusok
Megkülönböztetnek jin- és jang-táplálékokat és ezek megfelelő egyensúlyára törekednek.
Fotók: www.sxc.hu