Csajok Magazin

A vegetarianizmus

Az alternatív táplálkozási formák egyik legnagyobb és legismertebb csoportja, a vegetáriánus táplálkozás. A vegetarianizmus nem csupán táplálkozási forma, egyfajta életmód, mely társulhat a különféle rossz szokások (dohányzás, alkohol fogyasztás) felhagyásával, mellőzésével.

A vegetarianizmus a nevéből eredően az a táplálkozási gyakorlat, amelyben mindenféle állatok (négylábúak, halak, madarak és ízeltlábúak) húsát, valamint mindenféle állati alapanyagot elvet az ember az étrendjéből.

Sok vélemény szól amellett, hogy a „csak növényi” táplálkozás egészségesebb. A vegetáriánusok ennek az étkezési rendnek természetességét vallják, mondván, hogy az ember eredendően növényevő. Ennek ellentmond, hogy úgy a fogazatunk, mint gyomor- és bélrendszerünk a vegyes táplálkozáshoz alkalmazkodott.

Gyermekkorban az optimális táplálásnak biztosítani kell a gyermek növekedését, fejlődését, és a betegségekkel szembeni maximális védettségét. Ezért különleges jelentősége van a szülőknek gyermekük táplálkozási szokásának kialakításában. Nagy hibát követnek el, ha kisgyermeküket is csak növényi eredetű ételekkel táplálják, mert az egyoldalú táplálkozásnak gyermekkorban maradandó károsodás lehet a következménye. Kizárólag növényi eredetű élelmiszerekkel nehéz a gyermekek viszonylag nagy energiaszükségletét fedezni. A zöldségek, gyümölcsök bármennyire egészségesek a vitamin és ásványianyag tartalmuk miatt, energiatartalmuk kicsi.

A fogyasztható élelmiszerek körétől függően, az étrendi szokásokat is figyelembe véve, a vegetáriánusok több irányzatot is követhetnek.

1. Vegán
Semmiféle húsfélét és állati eredetű terméket nem fogyaszt.

2. Ovo-lakto-vegetáriánus
Húst nem, de más állati terméket fogyaszt (tojást és tejet is).

3. Lakto-vegetáriánus
Növényi táplálékon kívül csak tejet és tejterméket fogyaszt (tojást nem).

4. Fél-vegetáriánus
Az ovo-lakto-vegetáriánus élelmiszereken kívül néha fogyaszt halat és baromfit is. Ez az étrend nem igazán sorolható a vegetáriánus étrendek közé, mégis sokan alkalmazzák, részint, hogy egészségesebb életmódot valósítsanak meg.

5. Nyersevők
Csak feldolgozatlan növények kerülnek asztalukra.

6. Gyümölcsevők
Kizárólag gyümölcsöt fogyasztanak.

7. Makrobiotikusok
Megkülönböztetnek jin- és jang-táplálékokat és ezek megfelelő egyensúlyára törekednek.

Fotók: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top