Csajok Magazin

A szőrnövekedés és a szőrtelenítés

A szőrtelenítés már régóta a szépségápolás fontos része. Rengeteg igényes nő és férfi akar tartósan megszabadulni nem-kívánatos szőrzetétől.

A szőrszálak színének, anyagának minősége, a szőrzet sűrűsége és a szőrnövekedési ciklus ritmusa genetikailag kódolt tulajdonság. A belső elválasztású mirigyek által termelt hormonok felelősek a szőr fejlődéséért és növekedéséért. A szőrszál a szőrtüsző alsó részében lévő, gyorsan osztódó mátrix-sejtekből alakul ki. A szőr ciklikus növekedésében az aktív fejlődés időszaka a növekedési (anagén) fázis: a szőrszál aktívan tapad a tápanyag-ellátást biztosító papillához. Testtájanként változóan ez a fázis 1-4 hónap. Átmeneti (katagén) fázisban a sejtosztódás leáll, a szőrszál elválik a papillától, elkezd felfelé vándorolni. Ez 3-4 hétig tart. A nyugalmi (telogén) fázis – ideje 3-4 hónap – végén a szőrszál magától kihull. Ezzel egyidőben kezdetét veszi egy újabb anagén fázis az előző szőrszál nyugalmi állapota mellett. Ha az új szőrszál hamarabb kinő, mint ahogy a régi kihullik, egyszerre 2-3 szőrszál is lehet egy szőrtüszőben. A szőrnövekedés zavarai egyrészt a fokozott szőrnövekedés (hypertrichosis), másrészt a nőkön kialakult férfias típusú szőrösödés (hirsutismus). Hátterükben genetikai összetevők, hormon-eltérések, gyógyszerártalmak, dohányzás, stressz, klimatikus tényezők állnak. Az oki terápia mellett fontos a tüneti kezelés is. Természetesen a különböző epiláló / depiláló módszereket szépészeti megfontolásból is alkalmazzuk: a depiláció ideiglenes szőreltávolítást jelent, az epiláció – úgymond – véglegeset.

A depilációs módszerek közé tartozik az ollóval, borotvával végzett vágás. Ez fájdalommentes, ám a szálak gyorsan újra kinőnek, és meg is erősödnek. A csipeszelés egy-két hétig hatásos. Hátránya, hogy lassú és gyakran fájdalmas. A mechanikus úton ható depiláló kisgépek ezt az eljárást „motorizálják”. A gyantázásgyors, nagy felületre is alkalmas, bár némi fájdalommal jár. Hatása 2-4 hét. A vegyi depiláláshoz tartoznak a különböző szőrtelenítő krémek. Egyszerű, fájdalommentes, de gyorsan visszanő a szőrzet. Gyakori panasz a bőr-irritáció, allergia.

Az elektromos epiláló módszerekközül a csipeszes epiláció fájdalommentes, ám időigényes, a visszanövés esélye 60 %. Diatermiás epilálásnál a szőrszálba vezetett tű roncsolja a szőrszál tápláló sejtjeit. Előbbinél gyorsabb, fájdalmasabb, és valamennyivel eredményesebb.

Az újabb módszerek közé tartozik a lézer. A megfelelő hullámhosszon leadott lézerfény energiáját a szőr / bőr festékanyaga nyeli el. A lézeres szőrtelenítésre ezért az a sötét szőrzet alkalmas, melyek környezetében a bőr világos. Ellenkező esetben egyrészt a szőrszálak / szőrtüszők a kelleténél kevesebb energiát vesznek fel, másrészt megég a bőr. Az Intense Pulse Light, azaz az IPL-technológia nagy energiasűrűségű lökésekben (villanásokban) leadott fénybesugárzást jelent. A fény elnyelődik a szőrtüszőkben található festékanyagban, és elpusztítja az osztódó mátrixsejteket. A lézerhez hasonlóan ez is csak az aktív fázisban hat, ezért sorozat-kezelésekre van szükség. A hatékonysághoz a melanint megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazó szőrszál jelenléte szükséges. Az ősz, szőke vagy vörös hajszálak tartós eltávolítására jelenleg semmilyen fényt használó gép nem alkalmas, annak ellenére, hogy számosat így reklámoznak. Mindkét eljárás fájdalmas / kellemetlen, és a siker eléréséhez számos előírást be kell tartani.

Forradalmi újdonság a végleges szőrtelenítésben az enzimatikusan ható gélek alkalmazása. A hatóanyagot csipeszes / gyantás depilációs módszert követően juttatjuk a „kiürült” szőrtüszőbe, ahol fehérjebontást követően visszafordíthatatlan szőrvesztés alakul ki. A módszer teljesen fájdalommentes, bármilyen bőr és szőrszínnél, és tetszőleges életkorban, nőkön-férfiakon alkalmazható. A sorozatkezelések végén akár 93-95 %-os sikert is el tudunk érni megfelelően kiválasztott – eredeti enzimmolekulát, vagy enzimkombinációt – tartalmazó készítményekkel.

 

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top