Csajok Magazin

A szilárd samponok igaz története

Elmeséljük a szilárd samponok igaz történetét.

Egy csodálatos tévedésből megszületett találmány

Napjainkban a szilárd sampon egyre felkapottabb, és igazi újdonságként kezelik az emberek. 2018-ban a National Geographic egy cikkében, mely arról szólt, hogy hogyan csökkenthetjük a műanyag környezetre gyakorolt hatását, úgy jellemezte, mint “a hajápolási termékek legújabb divatját”, és ahogy Mark Constantine (a Lush társalapítója) mondta a kiadványt olvasva:

„Harminc évünkbe telt, hogy végre népszerű legyen.”

Mark Constantine, a Lush igazgatója és társalapítója

Az igazság az, hogy a szilárd sampon egyáltalán nem újdonság, legalábbis számunkra nem! A szilárd sampon, mely évtizedek óta velünk van, Mo Constantine (társalapító) és Stan Krysztal (kozmetikai vegyész) találmánya volt 1987-ben a Cosmetics To Go (a Lush egykori csomagküldő cége) számára. A legérdekesebb dolog az egészben az, hogy a találmány egy tévedésből született meg.

Hogyan találták fel a szilárd sampont?

1987, POOLE, ANGLIA

1987-et írtunk, amikor Mo Constantine (a Lush társalapítója) és Stan Krysztal (kozmetikai vegyész) éppen egy új szappanon dolgoztak a dél-angliai Poole-ban található laboratóriumukban. Stan “kukacszappannak” becézte, a szintetikus mosószergranulátum ugyanis kis kukacokra emlékeztetett. Az alapötlet az volt, hogy ezt kézzel nyomva olyan formára alakítsák, amilyet éppen szerettek volna. Mo azt javasolta, cseréljék ki a szintetikus mosószert kis felületaktív tüskékre. Azzal, hogy a “kukacokat” ezekkel a tüskékkel helyettesítették, tökéletesre nyomható, kerek korongokat hoztak létre. Csalódottságukra azonban a tesztelés során kiderült, hogy az állag nem volt megfelelő egy szappanhoz. Csalódottak és tanácstalanok voltak, mígnem megérkezett Mark Constantine. Ahogy Mark, a hajszakértő besétált a laborba és ránézett a termékre, rámutatott, hogy amit készítettek, az valójában egyáltalán nem is szappan volt. Tévedésüknek köszönhetően ugyanis nem szándékosan feltaláltak egy forradalmian új terméket: a szilárd hajsampont!

A találmány szabadalmaztatása

A Cosmetics to Go, a Lush alapítóinak előző cége elnyerte a szilárd sampon feltalálásának szabadalmi jogát. Ez volt az egyik oka, hogy sokáig egyetlen másik cég sem készíthetett ilyen terméket. A hivatalos elismerés és az egyre több általa feltalált termék (például az ikonikus fürdőbomba) arra inspirálta Mot, hogy az új útlevelébe már büszkén azt írja a foglalkozás mezőbe, hogy feltaláló.

„A szilárd sampon volt az egyik első szabadalom, amit elnyertünk” “Stan Krysztal kozmetikai vegyésszel kidolgoztuk azt az ötletet, hogy szilárd formává préseljünk a sampongranulátumot, majd aktív összetevők hozzáadásával különböző, a haj számára jótékony hatásokat érünk el.”

Mo Constantine, a Lush társalapítója és a szilárd sampon feltalálója

A kezdetek: az első név története

A szilárd sampon első neve INASIA volt, amit Mo és Mark Constantine fia, Jack adott neki. Az akkor még totyogós Jack jelen volt azon a megbeszélésen, aminek a célja az új találmány elnevezése volt. A felnőttek kifogytak az ötletekből, amikor Mark megkérdezte a fiát: “Jack, mi legyen a neve ennek a samponnak?” – mire a kisfiú ezt motyogta: “Nem szappan vagyok! Jack vagyok!”. A felnőttek jót derültek ezen, majd megszületett a “Nem szappan vagyok, sampon vagyok” kifejezés (angolul “I am not a soap, I am a shampoo bar”), ami rövidítve INASIA.

A Lush samponkorongok hatása a környezetre

Mára a Lush termékeinek 65%-a csomagolás nélkül kapható, ami nálunk nem trend vagy marketingstratégia, hanem hosszú évek valósága, és része a kozmetikai forradalmunknak, hogy megmentsük a bolygót.

A csomagolásmentesség hatása a környezetre számokban:

  • Egy szilárd sampon 3 db 250ml-es flakonnak felel meg.
  • Mindegyik szilárd sampon 80-100 hajmosásra elegendő (függően a haj vastagságától és hosszúságától), és sokkal könnyebbek, mint egy hagyományos samponosflakon.
  • A karbonlábnyom drasztikusan kisebb – egyetlen teherautónyi szilárd sampon ugyanannyi hajmosásra elegendő, mint 15 teherautónyi folyékony termék.

Az elmúlt 14 évben a Lush 47 millió szilárd sampont adott el. Ez azt jelenti, hogy 141 millió műanyagflakon gyártását sikerült elkerülni. Így 3400 tonna műanyagtól mentettük meg a bolygót, ami a nagy csendes-óceáni szemétsziget felszínének 4%-ával egyenlő.

Kedvenc szilárd samponjaink

Mára az egész éves választékunk 10 féle, a legkülönböző igényeknek megfelelő szilárd samponból áll, tele csodás, természetes és friss összetevőkkel. Ezek mellett szezononként új, limitált kiadású darabokat is piacra szoktunk dobni. Íme 3 kedvenc szilárd samponunk a történeteikkel együtt. A teljes választékot a következő oldalakon vagy a weboldalunkon ismerheted meg.

Mo kedvence: Seanik

Ez a tengeri alga-, tengeri só- és citromtartalmú szilárd korong nagyszerűen csillogóvá és dússá teszi a hajad, és felemelő nyári illatával erősíti a lebegés érzését. Kiegészítettük ír moszatzselével (sűrű vörös tengeri algából készül), fehérjében gazdag japán nori moszattal és finom tengeri sóval, hogy egy kicsit dögösebb legyen a hajad. A citromolaj ragyogóvá varázsolja a hajad, de mi kiegészítettük féktelen trópusi illatokkal is; mimóza, jázmin és narancsvirág illóolajokkal.

Bestseller: Soak and Float

Praktikus samponkorong, ami segít megnyugtatni a fejbőrt. A borókafenyőből kipréselt borókaolajat régóta használják a pikkelysömör, a korpa és az ekcéma kezelésére a fejbőrön. A rózsa és a körömvirág szirmai nyugtatják a fejbőrt és enyhítik a bőrpírt – ettől lesz a fejed boldog és egészséges.

A legharciasabb: NEW

Szilárd sampon fahéjjal, szegfűszeggel és borsmentával az életteli fejbőrért. A fahéj és a szegfűszeg illóolajai a borsmentával együtt serkentik a vérkeringést és stimulálják a hajhagymákat. A csalános-borsmentás forrázat élénkít és segít megőrizni hajad egészségét. A rozmaring nyugtatja és hűsíti a fejbőrt, miközben pompás ragyogást biztosít.

Hogyan használd

  1. Nedvesítsd be a hajad.
  2. Simítsd végig párszor a szilárd samponnal, hogy habos legyen, vagy képezz habot a tenyeredben.
  3. Finom mozdulatokkal masszírozd a fejbőrödbe és a hajadra, ugyanúgy, ahogy a folyékony sampont szoktad.
  4. Öblítsd le, és használj kondicionálót, ha egy kis extra szeretetre vágysz.
  5. Fürdés után pedig száraz, hűvös helyen tárolva bármikor újra felhasználhatod.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top