Csajok Magazin

A szaunázás

Az ősz, de főként a tél egyik legkellemesebb velejárója, hogy gyakrabban szaunázunk. Szaunázni többet jelent, mint ücsörögni a szaunapadon és izzadni a melegben: ez egy utazás különféle állomásokkal, melyeknek a végén megtalálhatjuk a test és lélek harmóniáját. Aki önkéntesen izzad, erősíti szervezete ellenálló képességét, felfrissül és fittebbnek fogja érezni magát..

A szauna népszerűsége igazi testi-lelki pihenést nyújt, hangulatjavító hatású, növeli a teljesítőképességet, segíti a megtisztulást és a test belső méregtelenítését. A szaunázás kedvező hatással van a bőrre, a keringési rendszerre és a vízháztartásra. A lerakódott káros anyagok elszállítása fokozódik, éppúgy, mint a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező képessége.

Mi is tulajdonképpen a szauna?

A szauna egy zárt, faburkolatú helyiség, amelyet egy kályhával, eredetileg fatüzelésű, ma már leginkább elektromos, 90-100 fokig felmelegítenek. A szobában különböző magasságban fapadok találhatók (általában 3 szint), amelyeken a szaunázók ülnek és élvezik a kályhából és a felmelegedett fából áramló meleget, mindezt alacsony páratartalom mellett. A szaunázás pedig az a 2-3 órás rituálé, amely előkészítési, felhevülési, lehűtési és pihenő szakaszokból áll.

Szaunázni csak nyugodt körülmények között lehet.

Aki náthás, valamilyen gyulladása van, vagy fertőző betegségben szenved, kerülje a szaunát. Szívproblémák, reuma, vesegondok, magas vérnyomás vagy egyéb egészségügyi probléma esetén az orvossal konzultálni szükséges. Megfelelő körültekintéssel esetleg orvosi konzultációt követően bizonyos keretek között gyerekek, terhesek, de idősek is szaunázhatnak.

Kezdje a szaunázást egy frissítő tusolással. Ennek elsősorban higiénikus okai vannak, de fontos a víz testünkre gyakorolt frissítő hatása is.

A legfontosabb szabály: csak addig tartózkodjunk a melegben, ameddig az jólesik. A javasolt idő, amit a szaunában egyhuzamban eltöltünk, 8-12 perc (kezdőknek javasolt a 4-8 perc). Általában ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a testhőmérséklet emelkedni kezdjen, és megkezdődjön a természetes izzadás.

A szaunafürdőzés két egymást ismétlődően követő szakaszból áll. Az egyik a forró szaunában történő felhevülés, a másik a lehűlés és pihenés szakasza. A lehűlési szakaszban vehetünk egy frissítő zuhanyt. Erre a célra használhatunk hideg vagy langyos vizet, ki mit kedvel. Semmiképpen ne forró vízben fürödjünk, hiszen a lehűlés szakaszának lényege, hogy testünk hőmérséklete visszahűljön az amúgy megszokottra. Ezek után üljünk le kényelmesen, esetleg feküdjünk le, és pihenjünk pár percet, mielőtt ismét visszatérünk a szaunába.

A felhevülés/lehűlés szakaszait annyiszor ismételhetjük, amennyiszer jólesik. A szaunázók között leginkább elterjedt, hogy három alkalommal ismétlik meg a felhevülést.

A szaunázás befejezése. Pihenjünk és élvezzük a szaunázás okozta kellemes érzéseket. Tusoljunk le bő vízben, a tusfürdők és szappanok használatát kerüljük. A forró szauna bőrünk pórusait kitágította, kitisztítva így azt a baktériumoktól és egyéb szennyeződésektől. Végezetül kerüljük az alkoholos italokat és a nagymennyiségű étkezést szaunázás alatt és közvetlenül utána. Egy könnyű snack és egy frissítő ital tökéletes befejezése egy élvezetes szaunázásnak.

A túlzásba vitt szaunázás alvászavarhoz vezethet, és kiegyensúlyozottság helyett ingerültséget okozhat.

Fotó: www.sxc.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top