Csajok Magazin

A stressz hizlal?

Kutatások megerősítették, hogy az anyagi gondok „meghizlalnak” minket. Aki állandó stressznek van kitéve, kortizolt választ ki a szervezete, ami pedig a zsír elraktározásához vezet. Az elraktározott zsír cukorrá való átalakításával pedig energiát szabadít fel. Ebben a reakcióban a testi aktivitás hiányában (ülőmunka) a felszabadult energia kihasználatlan marad.A feszített tempó sokakat menekít az evésbe. Az evés pedig nyugtatólag hat. A túlevés viszont csak fokozza a stressz-szintet, hiszen áldozata a habzsolás után kövérnek érzi magát.

Ma ülő helyzetben ér bennünket a stressz, és a fel nem használt kalóriák deréktájon rakódnak le. Hogy visszanyerhessük normális testsúlyunkat, a rendszeres testedzésen kívül időt kell szakítani a stresszoldásra is.

– Megeshet, hogy a stressz hatása alatt elfelejtesz étkezni. Ügyelj a napi öt étkezésre! Ha pedig rákényszerülsz, hogy egyet-egyet kihagyj, ne mennyiségileg, hanem minőségileg igyekezd bepótolni.
– Ha nagy a feszültség benned, kortyolj el lassan egy nagy pohár 100 százalékos gyümölcslevet. Kerüld viszont a kávé- és az alkoholfogyasztást.
– Fogyassz minél több B-vitaminban és magnéziumban gazdag ételt. Egyél déligyümölcsöket, teljes kiőrlésű pékárukat, sötétzöld zöldségeket, halat, paradicsomot, sovány sajtokat, készíts zöldségleveket spenótból, cukkiniből, vizitormából.
– A heti háromszori pulzust megemelő kardiotréning (futás, aerobik, kerékpározás, úszás) hosszú távú gyakorlása csökkenti a stressz mértékét.
– Akármilyen sok a munkád, ne sajnáld az időt az esti lazításra. Találkozz a barátaiddal, nézz meg egy jó filmet, vegyél egy illatos fürdőt.

Fotók: http://www.sxc.hu/

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top