Csajok Magazin

„A nyelvtudás ma már az alapintelligenciához tartozik”

Interjú Miller Zoltánnal

Miller Zoltán, a sikeres énekes és musicalszínész három évvel ezelőtt kezdett el angolul tanulni az Alfapont Nyelvstúdióban. Akkor másfél kurzus után egyéb teendői miatt abba kellett hagynia a nyelvtanulást. Új életet kezdett, inkább az üzleti életre fókuszált. Az idei évben azonban nagysikerű koncerttel tért vissza az Emberek együttessel, újra vállal fellépéseket, s 10 év után még mindig láthatjuk a József Attila Színházban a Made in Hungária című előadás főszerepében. Úgy döntött, hogy ideje folytatni az angoltanulást is.

– Miért fontos számodra a nyelvtanulás, s miért pont az angolt választottad?

Miller Zoltán: Az utóbbi két évben sokat foglalkoztam üzlettel, amivel kapcsolatban újra és újra előjön, hogy a nyelvtudás ma már gyakorlatilag az alapintelligenciához tartozik. Az angol a legkézenfekvőbb nyelv. Korábban németet is tanultam, azt a tudást csak fel kellene ébreszteni a tudatalattimból, s mivel erről is szól a BRAINTURBO technológia, lehetséges, hogy a későbbiekben a németet is folytatom, de most az elsődleges az, hogy az üzleti nyelvet elsajátítsam.

– Három évvel ezelőtt miért pont az Alfapont Nyelvstúdiót választottad?

Miller Zoltán: Ebben a nyelvstúdióban öröm a tanulás. Nem kell rágörcsölni az órákra, a saját ütememben haladok, alkalmazkodnak a kiszámíthatatlan életemhez. Nem unalmas tankönyvből tanítanak, a leckéket az én igényeimhez mérten, személyre szabottan válogatja össze a tanárom. Így azt tanulom, amire szükségem van. A légkör kellemes, jó érzés fog el mikor tanári vagy labor órára jövök, nincs bennem feszültség, úgy érzem, hogy kis energia befektetéssel is látványosan fejlődöm.

– De mi az a labor óra?

Miller Zoltán: Itt kellemes, relaxált állapotban (alfa, illetve alfaközeli állapotban) egy videoszemüvegben látom, fülhallgatón keresztül hallom a tananyagot. Ebben a 45 percben kikapcsolok, ellazulok, csak a leckével foglalkozom. El kell sajátítani ezt a technikát, hogy az ember ki tudja magát kapcsolni, tiszta fejjel vegyen részt a labor órán, csak akkor van értelme.

– Mi következik ezután?

Miller Zoltán: A következő alkalommal egy tanári órára jövök, amikor kettesben a tanárral kötetlenül átbeszéljük a labor órán megismert tananyagot. Az angolban inkább kifejezések vannak, amiket meg kell tanulni, ezt pedig a legjobban beszéd közben lehet elsajátítani. A két óra között nincs házi feladat, csupán a pár perces angol hanganyagot hallgatom a kocsiban, míg állok a dugóban két megbeszélés között.

– Miért könnyebb számodra így tanulni, mint magántanárnál?

Miller Zoltán: Mindig is az volt a problémám a hagyományos nyelvoktatással, hogy hiába tanultam angolul, hiába volt jó nyelvérzékem, lusta vagyok leülni szavakat magolni. Jobb, ha élő anyanyelvi környezetben azonnal tudom gyakorolni, amit begyakoroltam az órán. Így is tettem: már a 40 órás kurzus fele után Ausztráliába utaztam, hogy kipróbálhassam a frissen elsajátított tudást. Az utazás miatt volt miértje a nyelvtanulásnak. Úgy gondolom, fontos is, hogy legyen vele célja az embernek, több legyen a motiváció.

– Tudtad használni a megszerzett nyelvtudást külföldön?

Miller Zoltán: Abszolút. Hihetetlenül jó gyorstalpalónak tartottam már akkor is, mikor három évvel ezelőtt belevágtam a nyelvtanulásba az Alfapont Nyelvstúdióban, mert éreztem azt, hogy a relatív rövid idő alatt egy olyan jó alapot teremtett nekem, amit egy anyanyelvi környezetben elképesztően jól tudtam használni. Számomra nem az az elsődleges, hogy középfokú nyelvvizsgára menjek – bár ez is lehetne a tervem -, hanem hogy megfelelően magabiztos angol kommunikációs készség alakulhasson ki bennem.

– Mi motivál még az üzleten kívül a nyelvtanulásban?

Miller Zoltán: Szeretnék egy pici példát mutatni a gyerekeimnek. Tehát, hogy 38 évesen is el lehet kezdeni valamit tanulni, ahogy egy teljesen új életet kezdtem 2009-ben. Lehet új életet kezdeni bárkinek, bármikor, ha akarja.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top