Csajok Magazin

A nők háromnegyede nincs tisztában hüvelye anatómiájával

A 20-as éveikben járó nők körében 4-ből csupán 1 tájékozott a szexet és a fogamzásgátlást érintő kérdésekben .

A fiatal nők büszkék arra, hogy felelősséget vállalnak életük legfőbb kérdéseiben hozott döntéseikért, azonban egy új kutatás szerint nem ez a helyzet, amikor a szexről vagy a fogamzásgátlásról van szó. Annak ellenére, hogy a 20-as éveikben járó nők számára több információforrás áll rendelkezésére és több fogamzásgátló módszer érhető el, mint bármikor korábban, a fogamzásgátlót használó nők közül 4-ből csupán 1 érzi úgy, hogy minden szükséges információ birtokában van.
A Bayer HealthCare 2015-ben azzal a céllal indított felmérést (Truth Report) Európában és Kanadában élő fiatal nők körében, hogy megismerje a szex és a fogamzásgátlás körüli mítoszokat, tévhiteket.
A kutatás kimutatta, hogy a nők alig tudnak valamit a saját testükről, valamint a hosszú távú fogamzásgátlásról, ami az egyik leghatásosabb fogamzásgátló módszer:
 A fiatal nők 73%-a nem ismeri hüvelye felépítését, anatómiáját
 10-ből 1 fogamzásgátlót használó nő gondolja úgy, hogy nem eshet teherbe a menstruáció alatt.
 A fogamzásgátlót használó nők 17%-a tévesen gondolja úgy, hogy a hosszú távú fogamzásgátlók befolyásolhatják testalkatukat.
A felmérésből kiderült az is, hogy a nők nem ellenőrzik a szexszel és fogamzásgátlással kapcsolatos információik hitelességét. A fogamzásgátlót használó nők több mint 20%-a nyilatkozta azt, hogy információikat a fogamzásgátlásról online, illetve a közösségi médiából (pl.: Facebook) szerzik be, míg 19%-uk elsősorban a barátaival beszél erről.  Súlyosbítja a problémát, hogy a fogamzásgátlót használó nők 84%-a nyilatkozta azt, hogy osztott már vagy osztana meg fogamzásgátlással vagy szexszel kapcsolatos információt annak ellenére, hogy nem volt biztos annak hitelességében.
Áttekintve a kutatási eredményeket, Dr. Annie Evans, (Egyesült Királyság, nőgyógyász) elmondta, hogy „a fiatal nők az általuk használt információs csatornákon keresztül (internet, közösségi média) keresnek választ bármilyen személyes problémájukra, ugyanakkor nem mindig képesek megítélni az információ hitelességét.”
„Sokkal nagyobb valószínűséggel olvassák el, hallgatják meg és hiszik el a társaiktól kapott, a saját korosztályuk hangnemében és stílusában írt információt, mint bármilyen oktatási céllal és formában íródott anyagot. Így gyakran előfordulhat, hogy a megosztott információ pontatlan, megbízhatatlan vagy összefüggéstelen, amely a szex és a fogamzásgátlás körüli mítoszok és tévhitek állandósuláshoz vezet”- folytatja a szakember.
Annak ellenére, hogy a megkérdezett nők 64%-a szívesen beszélne a fogamzásgátlásról egészségügyi szakemberrel, a fogamzásgátlót használó nők majdnem negyede mondta azt, hogy még soha nem szerzett be tőlük ilyesfajta információt. A fiatalabb nők az élet minden területén a tökéletes megoldás keresik. Ennek ellenére a megkérdezett (fogamzásgátlót használó) nők több mint fele nem gondolkozott fogamzásgátló módszere lecserélésén egy másik, hozzá és jelenlegi igényeihez talán jobban illő módszerre még akkor sem, ha problémát tapasztal a jelenleg használttal. Annak ellenére, hogy a hosszú távú fogamzásgátlás az egyik leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, a tanulmányban résztvevő, fogamzásgátlót használó fiatal nők 43%-a kizárta a hosszú távú fogamzásgátlás lehetőségét az őket körülvevő mítoszoknak, tévhiteknek köszönhetően:
 A fogamzásgátlót használó nők 11%-a azt mondta, hogy nem tud eleget a hosszú távú fogamzásgátlásról.
 A fogamzásgátlót használó nők 25%-a tévesen gondolja úgy, hogy a hosszú távú fogamzásgátlás rontja a termékenységet.
 A fogamzásgátlót használók 31%-a tévesen azt gondolja, hogy a hosszú távú fogamzásgátlás nem alkalmas még nem szült nők számára
 A fogamzásgátlót használó nők 11%-a tévesen gondolja úgy, hogy a hosszú távú fogamzásgátlót nehéz eltávolítani
A 2015-ös Truth Report rávilágít arra az ellentmondásra, ami a fiatal nők számára elérhető információk és a szexre, illetve a fogamzásgátlásra vonatkozó tényleges tudásuk között áll fenn. Az eredmények azt mutatják, hogy a barátok, az online és közösségi média erősítik a mítoszokat és tévhiteket. Mindezek nem valós tényeken, hanem tévinformációkon alapuló döntésekhez vezetnek. Célunk információellátással segíteni a nőket abban, hogy minél tájékozottabban és aktívabban konzultálhassanak nőgyógyászukkal a szexről és a fogamzásgátlásról.
A „#Kezedben a döntés” egy figyelemfelkeltő kampány, ami a 20 és 29 év közötti nők körében a fogamzásgátlással – különösen a hosszú távú módszerekkel – szemben jelenleg tapasztalható tudatlanságot igyekszik legyőzni. A célkitűzés az, hogy a közel 36 millió „ezredfordulós” nő Európában és Kanadában az egészségügyi szakemberrel együtt, tájékozott döntést hozva találja meg a számára legmegfelelőbb fogamzásgátló módszert.
A Bayer HealthCare több mint 50 éves tapasztalatával elhivatottan próbálja javítani a nők egészségét. A Truth Report célja az, hogy lerántsa a leplet a szexszel és fogamzásgátlással kapcsolatos mítoszokról és tévhitekről, átalakítsa a nők szemléletét, és hogy előremozdítsa a beszélgetést a nők és az egészségügyi szakemberek között a szexről és a fogamzásgátlásról.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top