Csajok Magazin

A nélkülözhetetlen D-vitamin

A hivatalos adatok szerint ezer gyerekből egy szenved ebben a betegségben, és a 16 éven aluliak 70 százaléka D-vitamin-hiánnyal küzd. A riasztó adatokért több tényező is felelős. Egyrészt az egészségtelen, egyoldalú táplálkozás, másrészt pedig az (és ez a jelentősebb kiváltó ok), hogy a szülők túlzottan óvják gyerekeiket a napfénytől. Nem ritka, hogy csak alaposan bebugyolálva, a fedetlenül maradó testrészeket pedig 50 faktoros naptejjel bekenve engedik ki a házból a gyerekeket, így a szervezetüknek esélyük sincs, hogy D-vitamint termeljen.

A D-vitamin-hiány a D-vitamint nem tartalmazó étrend vagy a napsütés hiányának következménye lehet. Világszerte az idősebbek mintegy 50 százaléka szenved D-vitamin hiányban, és a helyzet a fiatalabbaknál is hasonló. Ha napfényről és napozásról van szó, szinte mindenki kívülről fújja, milyen óvintézkedésekre van szükség, hogy minimálisra csökkentse a bőrrák kockázatát. Rendjén is van ez, hiszen a túlzásba vitt napozás és szoláriumozás miatt ijesztően megnövekedett az ilyen jellegű megbetegedések száma. A probléma pusztán annyi, hogy nagyon könnyű átesni a ló túloldalára, ugyanis újból felütötte a fejét az angolkór és immáron népbetegségnek számít a D-vitamin-hiány.

D-vitamin-hiány esetén a vér kálcium- és foszfát-szintje csökken, mert ezeknek az ásványi anyagoknak a felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin. A vérben levő kálcium mennyiségét növelő mellékpajzsmirigy-hormon szintje megemelkedik, ahogy a szervezet ellensúlyozni próbálja a D-vitamin hiányát. Mivel nem áll rendelkezésre elég kálcium és foszfát a csontok épségének fenntartásához, D-vitamin-hiány esetén a rendellenes csontszerkezet alakulhat ki, melyet gyermekekben angolkórnak (rachitisznek), felnőttekben csontlágyulásnak (oszteomalacia) neveznek.

A D-vitamin-hiányban szenvedő terhes nőben csontlágyulás alakulhat ki, újszülöttjében pedig nagy az esély az angolkórra. Mivel az anyatej nem tartalmaz jelentős mennyiségű D-vitamint, ha a szoptatott csecsemő nem jut elég napfényhez, angolkór alakulhat ki benne, ezért általában a vitamin pótlása szükséges. A vese- vagy májbetegségben szenvedők a D-vitamint képtelenek használható formába alakítani, ezért náluk nagy a csontlágyulás kialakulásának esélye.

Tünetek

Az alacsony kálciumszint által okozott izomgörcsök lehetnek a csecsemőben kialakult angolkór első jelei. Idősebb csecsemők lassabban kezdenek felülni és mászni, a koponyán található lyuk (kutacs) lassabban záródik be. Az 1-4 éves gyermekekben abnormális lehet a csontnövekedés, elgörbülhet a gerinc, karikalábak vagy X-lábak fejlődhetnek ki. Ezek a gyermekek lassan kezdenek járni. Idősebb gyermekekben és serdülőkben a járás fájdalmassá válik. A medencecsontok lelapulhatnak, ami serdülő lányoknál a szülőcsatorna összeszűkülését okozza. Felnőttekben a csontok, különösen a gerinc, a medence és a lábak meggyengülnek. Az érintett területek érintésre fájnak, csonttörések is előfordulhatnak.

Az angolkór vagy a csontlágyulás a tünetek, a röntgenkép és a vér alacsony D-vitamin-szintje alapján diagnosztizálható.

D-vitamin forrás

A csontok egészségéhez az alapvető vitamin csak nagyon kevés ételben található meg. Ilyen a hal, a marhamáj és a tojássárgája többek között. 85 g tonhal konzervben 200 nemzetközi egységnyi D-vitamin található. Az Amerikai Orvostudományi Intézet napi 200 nemzetközi egység D-vitamin bevitelt javasol a gyerekeknek és a felnőtteknek 50 éves korig. 50 felett az ajánlott mennyiség 400-600 NE. Egyes orvosok keveslik ezt, és további pótlást javasolnak, ám a túlzott mennyiségű D-vitamin veszélyes is lehet.

Azt javasolják az orvosok, hogy naponta 10-15 percet töltsön mindenki napfényben úgy, hogy közvetlenül érje a bőrét a napfény és fényvédő krémekkel se csökkentse a hatását. Ez ugyanis véleményük szerint az arany középutat jelenti: nem károsítja a bőrt, de a szükséges D-vitamin termelését is elősegíti.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top