Csajok Magazin

A nagy kihívás!

Megtalálni a legmegfelelőbb játékot gyermekünknek

A feladat nagy, hiszen ebben az időszakban a szülő választja ki a játékot gyermekének. Át kell gondolni, hogy egyszerre legyen szórakoztató, fejlesztő, az életkornak megfelelő és nem utolsó sorban biztonságos.

Újszülött és csecsemőkorban az érzékszervekre ható, fejlesztő játékokat érdemes választani. A gyermek látására, hallására, tapintására, szaglására, ízlelésére legyen fejlesztő hatása. Könnyen megfogható, színes, lehetőleg változó felszínű, lehet hangot adó, csörgő. Az anyaga legyen biztonságos, ne okozzon sérülést, összetevői között ne legyen veszélyes anyag. Legyen könnyen tisztítható. Higiéniai szempontból fontos, hogy betegségek után a játékokat mindenképpen meg kell tisztítania a szülőknek – ezt egyébként is időnként meg kell tenni, ugyanúgy, ahogy a lakásban is takarítunk.

A Bright Starts Oball játékok mindezeknek megfelelnek, igazi „kedvenc játékká” válnak gyermekeknél. A kisgyermek játékát az első két évben mindenképpen a mozgás ügyessége határozza meg, a játékai is ahhoz igazodnak, hogy hol tart a mozgásfejlődésben. Maga a mozgás is játék számára, méghozzá egy olyan örömforrás, az „én tudom csinálni” öröme, ami miatt órákig is képes egy-egy mozdulatot ismételgetni. A játék ekkor a baba számára nem is szórakozás, kikapcsolódás, hanem a világ megismerése.

Figyeljük meg, hogyan játszik gyermekünk!

Ha tudjuk, milyen típusú játékokat kedvel, könnyebben tudunk újat választani neki. Ahogy egyre nagyobb lesz, úgy válik mind kifinomultabbá a játékmódja is. Éppen ezért egy új játékszernek mindig illeszkednie kell aktuális érdeklődéséhez és fejlődési szakaszához.

18-24 hónap: felfedezős játék: Ebben az életkorban a gyerekek fő célja és játéka, a világ felfedezése maguk körül. Minden, ami nyílik vagy csukódik, ami gomb vagy fogantyú, ami hangot ad, zajt csap, az rendkívül érdekes számukra. Az ugráló, építő-, kiválogatós játékok, a nyitható ajtókkal ellátott autók és kisházak, kiskonyhák mind-mind hosszú időre lekötik a gyermek figyelmét.

2-3 éves kor: utánzós játék: Ez a szakasz a mindennapi élet másolásáról, utánzásáról szól. Szinte minden alkalmas ehhez a játékhoz: a babák, a játékállatkák, a kisautók vagy a babaházak. Ráadásul a gyerekeknek egyre jobban fejlődik a problémamegoldó készsége, így már lehet próbálkozni egy-egy egyszerűbb kirakóval, építőkockával.

A játék kiválasztásában nagy segítséget nyújtanak a Bright Starts játékok, melyek mindegyike teljesíti a fenti kívánalmakat, csak válassza ki gyermeke életkorának, érdeklődési körének megfelelőt.

A játékok megvásárolhatók: www.babiez.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top