Csajok Magazin

A kÖLDÖKZSINÓRVÉR érték, ne hagyjuk elveszni!

Szülőkké válva számos döntést kell meghoznunk gyermekünk helyett, és próbáljuk tudásunk szerint a legszebb életet, egészséges jövőt biztosítani neki. Cseperedése során döntenünk kell arról, hogy milyen nevelésben részesítjük, hogy milyen iskolába íratjuk. Születése előtt pedig dönthetünk arról, hogy levetessük–e gyermekünk köldökzsinórvérét.

Amit a Köldökzsinórvér-őssejt gyűjtéséről tudni kell

Mi is az őssejt?
Az őssejtek olyan sejtek, amelyek megőrizték azt a speciális tulajdonságot, hogy a kifejlett szervezetben osztódni és fejlődni képesek. Ezekből alakulnak ki a korai magzati fejlődés folyamatában az emberi szervezet különféle szöveteit és különböző szerveit alkotó specializálódott sejtek. Az ember minden olyan szervében fellelhetők, ahol a szövet sejtjeit állandóan regenerálni kell. Így a vérben, a bőrben, de még az idegrendszerben is találtak őssejteket, elősejteket. A regeneratív orvoslás az őssejteknek ezt a tulajdonságát használja fel gyógyítási célokra.

Őssejt-források
A rutin orvosi gyakorlatban felhasznált ún. vérképző őssejteknek több forrása lehet. Ezek a csontvelő, a keringő (perifériás) vér, valamint a köldökzsinórvér. Ez utóbbi az, amelynek a kinyerése fájdalommentes és a sejtek is számos kiemelkedő tulajdonsággal bírnak, amit az életünk során velünk együtt öregedő sejtek már elveszítenek.
Ha a szülők a szülés alkalmával nem kérik kifejezetten a köldökzsinórvér levételét, akkor ez a hasznos, akár életet mentő vér a köldökzsinórral és a méhlepénnyel együtt szerves biológiai hulladékként ma még megsemmisítésre kerül. A köldökzsinórvér érték, ne hagyjuk elveszni!

Jelenlegi terápiás felhasználási lehetőségei
Napjainkban a köldökzsinórvér eredetű őssejt-beültetést leggyakrabban bizonyos súlyos daganatos betegségeknél (főleg különböző leukémiák), elsősorban a vérképző- és az immunrendszert érintő betegségeknél alkalmazzák. Nyolcvannál is több a jelenleg vérképző őssejt-transzplantációval gyógyítható betegségek száma.
Magyarországon 5 állami transzplantációs központban (Budapest, Miskolc, Debrecen, Pécs és Szeged), évente 300-350 őssejt-beültetés elvégzésére van lehetőség. A gyógyulási statisztika 70% körüli, szemben a kemoterápia 30%-os gyógyítási esélyeivel.
Az orvosok szerint nagy szerencse, hogy a placentában található köldökzsinórvérről már több évtizede kiderült, hogy nagyszerű vérképző őssejteket tartalmaz és ezek könnyen és gyorsan elérhetők a betegség gyógyításának mielőbbi elkezdése érdekében.

Őssejt-kutatás
A tudományos világ érdeklődésének középpontjában ma az őssejtek által kínált kezelési eljárások állnak. Kutatási eredmények igazolják az őssejt-terápia alkalmasságát szívinfarktus kezelése kapcsán az elhalt szívizomsejtek pótlására, gerincvelő sérülésnél idegsejtek regenerálására, cukorbetegség (elsősorban I-es típusú diabetes) gyógyítására inzulintermelő sejtek létrehozásával. Vizsgálatok folynak Alzheimer- és Parkinson-kór esetén történő őssejt-terápiás alkalmazásokra is. Ugyancsak pozitív eredményeket hoztak azok a kutatások, amelyek során őssejt-kezeléssel izomsorvadásos beteg állatok tüneteit javították. A Sclerosis Multiplexben szenvedő betegek közül ma már több mint 700 beteget kezeltek vérképző őssejt-beültetéssel. Laboratóriumi körülmények között őssejtekből működőképes májszövetet, valamint légcsövet is létre tudtak hozni.
Az őssejtek felhasználhatóságának tudományos jelentőségét mutatja az is, hogy a 2007. évi orvosi Nobel-díjat is e témában ítélték oda.

Magunk gondoskodjunk gyermekünk egészségéről!
A leendő szülőknek mérlegelniük kell, hogy megőriztessék-e gyermekük őssejtjeit. Sokszor szerencsére ennek árát nem a születendő gyermek körüli kiadások növekedéseként, hanem egy családi biztosításként fogják fel a szülők. A genetikai hasonlóság eredményeként a kisbaba érkezésekor levett köldökzsinórvér akár 75%-os valószínűséggel lehet alkalmas a testvérének gyógyítására, de akár a szülők részére is felhasználható.

Bízzunk a hazai orvosokban, a modern orvostudományban, és a kutatócsoportok ezreiben világszerte, hogy az őssejtek „működését” egyre jobban megismerjük és a jelenlegi alkalmazási területeket bővíthetjük, lehetőséget teremtve az agykárosodás, a gerincvelő sérülése, a cukorbetegség és számtalan fájdalmas, az életminőséget rontó betegség kezelésére.

www.humancell.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top