Csajok Magazin

A kisgyermekek szájhigiéniája

A tejfogakat megjelenésüktől kezdve úgy kell ápolni, mint a maradó fogakat.

Gondozásuk egyrészről azért fontos, mert a gyerekek tizenkét éves korukig élnek együtt tejfogaikkal, bár hat éves korukban megkezdődik a fogváltás. Másrészről a fogelődök szuvasodását később a maradó fogak is megsínylik.

Előfordulhat, hogy hat éves korban a maradó őrlőfog a szuvas tejfogat előrenyomja, így a maradó fogak helye könnyen elveszhet. Rosszabb helyzetben vannak azok a gyerekek, akiknek az egyik tej-örlőfoga az ötödik életév előtt szuvas lesz, és el kell távolítani. Akkor ugyanis az alatta lévő fognak egyáltalán nem marad helye, így az a szép fogsoron kívül fog elhelyezkedni. Ez pedig fogszabályozási kezeléshez vezet, ami egyrészről hosszú és kellemetlen, másrészről anyagilag is igen megterhelő folyamat.

A tejfogak szuvasodása nem csak ferde fogakat eredményezhet, de a rágás és a beszéd fejlődését is károsan befolyásolhatja.

Amint kibújnak az első kis tejfogacskák, azonnal kezdjük el a fogak ápolását, ugyanis fontos, hogy a pici minél korábban hozzászokjon a szájhigiéniához. Az esti fürdetés a legalkalmasabb a fogak tisztítására, hiszen a mosdás mellett a fogak ápolásához is hozzá tudjuk szoktatni.

A csecsemők fogait puha, kis fejű, műanyag szálú fogkefével finoman dörzsöljük. Eleinte nem szükséges a fogkrém használata, elég ha csak egy vizes fogkefével futunk át a fogakon. A fogkrém használatával várjunk, amíg a pici elég nagy nem lesz ahhoz, hogy ki is tudja köpni a pasztát. Ez az időszak körülbelül három éves kor körül jön el, de fontos, hogy akkor is kizárólag gyermekfogkrémmel mossa meg fogait.

Ne felejtsük el, hogy az apró kezekbe, parányi szájakba kis fejű, színes fogkefe illik! A gyermekfogkefék csomagolásán minden esetben rajta van, hogy hány éves korú gyermeknek ajánlott, így könnyen kiválaszthatjuk a megfelelő méretet. Ha gyermek maga választhat a figurás, színes fogkefecsodák közül, akkor nagyobb örömmel használja majd szerzeményét!

Fogmosási útmutató

– A gyermek összezárt fogsorának külső felszínére (érintve az íny szélét is) helyezzük a fogkefét 45°-os szögben és kezdjük el finom körkörös mozdulatokkal eltávolítani a lerakódást.  Vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük túl erősen!
– Ezeket a mozdulatokat ismételjük meg a fog belső felszínén, illetve a rágófelületeken is. A legtöbb időt az őrlőfogak mély barázdáira kell fordítanunk, főként a maradó őrlők igényelnek kiemelt figyelmet.
– Gondoskodjunk, hogy az íny széle, és a fogak mögötti területek is alaposan meg legyenek mosva.
– Ne feledkezzünk meg nyelv tisztításáról sem. Bár a gyerekek nehezen viselik, nem szabad kihagyni a napi szájápolásból, ezért csak finoman dörzsöljük át.

Ügyelnünk kell a 6 éves kor alatti gyermekeinkre. Kiskorúaknál ugyanis könnyebben alakul ki a fluorózis nevű esztétikai probléma, amely a fluoridok túlzott fogyasztásakor alakul ki.

A fogfejlődés ideje alatt alacsony fluoridkoncentrációjú fogkrém használata javasolt, illetve figyeljünk arra, hogy más forrásból se jusson nagyobb mennyiségű fluoridhoz (pl.: fluoridos tabletta, fluoriddal dúsított víz, vagy olyan élelmiszer). Ennek túladagolás esetén ugyanis a maradó fogak fogzománcán sárgás-fehér foltok alakulhatnak ki.

Arra is biztatni kell a gyermekeket, hogy fogmosás után ne nyeljék le, hanem inkább köpjék ki a fogkrémet.

Forrás: a-fogaszat.hu

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top