Csajok Magazin

A kifutók világa, amit mi látunk, és ami mögötte van

A divatbemutatókat nézve, esetleg élőben átélni, ezzel magunkba szívhatunk egy kicsit ebből a teljesen más világból, ahol semmi másról nincs szó, mint a színek és formák harmóniájáról.

Lássuk néhány neves divattervező divatbemutatóját, kívülről és belülről.

Chanel mindig is az eleganciát hirdette. A 2008-as tavaszi nyári kollekciója is követi ezt a tendenciát, mely egy hatalmas üvegpalotában került megrendezésre. A kifutó valójában egy színpad, melynek közepén egy hatalmas kőszerű fekete masni áll, mint egy barlangot imitálva. A lányok innen jönnek ki és ide is mennek be. Ez a masni a ruhákon is sokszor előkerül, mint díszítő elem. A lányok szőke hátrasimított, lófarokban összefogott hajat és égővörös színű rúzst használnak. Színeit tekintve a Chaneltől már megszokott fekete fehér minden kombinációja megjelenik, de ismét előkerül a farmer. Farmer ruha, farmer szoknya, farmer nadrág. De a tavasszal oly’ kedvelt fehér viseleten kívül előkerülnek színesebb ruhadarabok is. Ezen kívül megtaláljuk a halovány bézs és az arany különböző árnyalatait is. Ismét divatos a kötött pulóver, mind a nőknél, mind a férfiaknál. A nyár talán egyik legnagyobb újdonsága, a már itt-ott megjelenő bokáig érő pille könnyű ruha. Chanel olykor a reneszánszot idézi a buggyozott ujjú áttetsző anyagokból készült blúzaival.

<$40+www.google.hu$>Domenico Dolce és Stefano Gabbana 2005-ös szétválása után, ismét együtt dolgozik a két divat guru. A show úgy kezdődik, akár egy színházi előadás. A sötétből egyszer csak világosság lesz, a függönyöket felhúzzák és elkezdődik. A szintén szőke hátrasimított hajú lányok az ártatlanságot sugározzák. Ehhez könnyed anyagok és gyönyörű színek társulnak, mint a pasztell, az ezüst, a fekete, a mályva, a halványlila és a hamuszürke. A gömb szoknya itt is megjelenik, ám kicsit mintha a Marilyn Monroe-féle fehér ruhát idézné, hihetetlenül nőies alakot kölcsönözve viselőjének. Azonban Prada idei tavaszi kollekciója merőben eltérő. A kifutón elsőként, a magyar felfedezettet, Fórizs Anna Adinát láthatjuk. A divatbemutató talán egy utcát akar utánozni, ahol a lányok olykor másfél méter széles helyen vonulnak végig az emberek térdei között. A ruhák inkább a lázadás hatását kelthetik, ahogyan a sminkek is, és a frizurák is. Kockás blúz, csíkos nadrággal a színskála minden színében. A falakon absztrakt képek. Így Prada idén talán ki akart lépni az eleganciából, a hagyományos megszokott klisékből és valami igazán különlegeset akart mutatni. Azonban a kifutó csillogó fényei mögött is egy teljesen más életet láthatunk. Sokan vannak, akik úgy tekintenek a kifutókon sétáló lányokra, mint akiknek semmi dolguk nem lenne, csak szép ruhákban fel s alá sétálni neves divattervezők divatbemutatóin. Ami nagyjából így is van. Nagyjából. De a valóság azért ennél egy kicsit összetettebb.

Olykor már 12 éves lányok keresnek fel modell ügynökségeket, de van, hogy a szülők erőltetik a modell karriert. Valójában nem is tudják mi vár rájuk, milyen fáradságos munka is ez. Nézzük csak meg, hány híres modell gyermeke választja ugyanazt a pályát, mint modell szülei? Nem igazán hallunk ilyesmiről. Elkezdődik a portfoliókészítés, aztán az ügynökségek felkeresése. Munka pedig nem adódik azonnal. Ha hallunk a tévében egy történetet arról, hogy egy neves divatcég az utcán találkozott legújabb felfedezettjével, ne gondoljuk, hogy ez a szokványos példa. Ha valakit mégis így vagy úgy, de felfedeznek, onnantól kezdődik a munka nehezebb része. Naphosszat ruhapróbákra járni, majd a fotózáson órákig állni, pózolni, a kifutókon 12 centiméteres sarkú cipőkben úgy sétálni, mintha az volna a világ legkényelmesebb cipője. A folytonos koplalásról nem is szólva. Egyszóval a modellek élete sem csak a szép ruhákról szól. Kemény, fárasztó és olykor nehezebb munkát jelent modellnek lenni, mint hinnénk. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy sajnálni kell őket és lebeszélni azokat, akik esetleg belevágnának, de nem szabad elhamarkodottan ítélkeznünk. Ahogy a dolgoknak általában két oldala van, ez itt is érvényes. Mindennek van előnye és hátránya. Mindennek az a kulcsa, hogy kinek mi, hogyan, mennyi ideig és mennyire éri meg azt csinálni, amit.

További cikkek hasonló témában

Hozzászólások

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to Top